[Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: [Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Postprzez Voltan » poniedziałek, 3 marca 2014, 11:11

Silnik wygląda bardzo pięknie, ale dołączam się do uwagi odnośnie paska. Powinien być na maksa czarny matowy. Czarny jak "matka ziemia". Do tego koła pasowe mogłyby być przykurzone czarnym pigmentem. W taki sposób zużywają się paski klinowe itp. Reszta wygląda niesamowicie.
Voltan

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 3 marca 2014, 14:51

Widzę, że się podoba i to mnie cieszy. Dziękuję za wszelkie pochwały i opinie - dziękuję także za życzenia zdrowia.... Przydadzą się ;)

Etap 8
Obrazek

Ścianka działowa - ogniowa.
Zaczęły się schody :)... Oryginalny plastik jak wiadomo jest w kolorze rudego brązu. Zamalowanie go to koszmar, szczególnie na biało..... Najpierw próbowałem szarym i białym podkładem... wychodził piękny róż... wrr... W końcu wpadłem na pomysł: w pierwszej kolejności czarny półmat - spray. Na to Szary podkład - spray i biały podkład - spray. Finalnie Vallejo 70.918 Ivory - aero. Zabezpieczenie matowy bezbarwny Vallejo - spray. Brudzenie to ModelMaster Gun Metal (odpryski i obtarcia), Tamiya Weathering Master A+C+D oraz pigmentyVallejo Set No.1 + No.2 . Na koniec oczywiście bezbarwny mat :).
Proszę oceńcie jak wyszło.....

Obrazek

Obrazek

I na koniec etapu połączenie ścianki ogniowej z przekładnią
Obrazek

Na sam koniec prac przy silniku (po połączeniu ze skrzynią oraz po wmontowaniu na podłodze) dodam jeszcze kilka mokrych plam oleju tu i tam...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » poniedziałek, 3 marca 2014, 15:36

Wyszło genialnie!
Voltan

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 3 marca 2014, 17:07

Naprawdę wychodzi ślicznie.
płotka
rollingstones

Postprzez DarkWing » wtorek, 4 marca 2014, 15:51

Etap 9

Obrazek

Na początek przygotowanie podłogi. Już na tym etapie wkleiłem przednią część, aby móc całość pomalować i wybrudzić. Cały proces przebiegał identycznie jak w przypadku ścianki ogniowej. Szkoda tylko, że praktycznie wszystko zniknie pod silnikiem, a w efekcie finalnym pod pancerzem.
Obrazek

Następnie przyszedł czas na montaż przedziału silnikowego...
Obrazek

Obrazek

i widok na całość podłogi
Obrazek

Przy okazji przymierzyłem sobie boczną ściankę i.... SZOK. Obydwie ścianki są niesamowicie odkształcone !!! Gdyby to były niewielkie skrzywienia pewnie można by to skorygować klejem - nagiąć i przyłapać cjanoakrylem. Tu jednak naprężenia byłyby zbyt duże i na pewno by puściło. Myślałem nawet o próbie reklamacji u producenta ale szkoda mi czasu. Podjąłem więc próbę prostowania, najpierw pod wodą bieżącą - ciepłą. Niestety, marnie szło.... Druga próba to zanurzenie we wrzątku..... Ryzykownie ale... udało się. W dalszym etapie wrzucę zdjęcia przed i po prostowaniu.
Tyle na dziś...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 5 marca 2014, 19:20

Etap 10
Obrazek

Przedział kierowcy. Nie będę się dużo rozpisywał ponieważ użyte techniki były opisywane wcześniej. Podobna jest również kolorystyka, a co za tym idzie użyte farby. Do malowania siedziska oraz oparcia użyłem mieszanki kolorów (olive drab + russian green) w celu uzyskania koloru tkaniny która była używana w wojsku - dermy ?.

Obrazek

Obrazek

Etap 11
Obrazek

Osłona przekładni łańcuchowej zespołu napędowego. Całość wykonana z jednego kawałka blaszki. Po odpowiednim zagięciu całość jest spasowana idealnie. Ponieważ część środkowa (wewnętrzna) jest niewidoczna to można było miejsca łączenia blaszki dobrze wypełnić klejem cyjanoakrylowym co dało trwałe i pewne połączenie.
Przy okazji wykonania tego elementu chciałbym przekazać jedną uwagę dot. malowania. Po wymalowaniu kolorem bazowym Vallejo white Ivory całość psiknąłem bezbarwnym matem. Matowy lakier zastosowałem głównie po to, aby lepiej trzymały pigmenty. Na "gołej" farbie ciężko się "ciapie" - pigmenty słabo się wcierają. Dodatkowo robiąc odpryski metalizerem (ModelMaster GunMetal) zabezpieczam biel przed wchodzeniem w reakcję, co daje mi dodatkową kontrolę na precyzyjnym wykonaniem tych czynności. Metalizer jest dość agresywną farbą i czasami potrafi rozpuścić i rozmazać bazę.

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 10 marca 2014, 12:29

SUPER malowanie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez xmald » poniedziałek, 10 marca 2014, 23:13

Mój komentarz zbyt odkrywczy ani wnoszący do dyskusji zbytnio nie będzie ale jakoś nie mogę się powstrzymać...
Malowanie genialne moim zdaniem, aż nie mogę się doczekać co zrobisz ze skorupą tego żółwia.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » wtorek, 11 marca 2014, 12:07

Po troszkę dłuższej - nieplanowanej - przerwie wracam do prac.
Dziękuję również za słowa pochwały :)

Etap 12
Obrazek

Prawa burta
Obrazek

Etap 13
Obrazek

Lewa burta
Obrazek

Nie bardzo jest o czym pisać... ciągle to samo malowanie i brudzenie.... Zdjęcie lewej strony kadłuba wyszło troszkę niedoświetlone - w cieniu - dlatego wszystko wydaje się bardziej żółte niż jest w rzeczywistości....
Teraz kilka bardzo krótkich etapów z kilkoma "duperelami" i będzie można łączyć podłogę z burtami oraz powoli zamykać to ładne i bogate wnętrze.
Aaa... miałem dać fotki ukazujące zwichrowanie bocznych paneli. Niestety prostując te elementy zupełnie zapomniałem o zrobieniu zdjęć przed próbą ich naprawy. Musicie więc uwierzyć mi na słowo lub... kupić model i samemu się przekonać :).
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 12 marca 2014, 14:46

Kolejne 3 etapy to drobiazgi....

Etap 14
Obrazek

na górze wklejone blaszki
Obrazek

Etap 15
Obrazek

Szekle są ruchome
Obrazek

Etap 16
Obrazek

Obrazek

Etap 17
Obrazek

W końcu coś ciekawszego. W tym miejscu jest okazja po raz ostatni zobaczyć całe wnętrze tego małego czołgu. Od teraz będzie on już tylko obudowywany i coraz bardziej opancerzony :) Przez kilka pozostałych otworów juz nie zobaczy się tego co kryje w sobie :(...
Obrazek

a tak wygląda kadłub po wklejeniu obydwóch boków
Obrazek

Etap 18
Gdzieś mi się zapodziało zdjęcie z instrukcji....
To tylko przedni pancerz
Obrazek

W etapie 17 widać kilka różnych drobiazgów mocowanych po bokach. Sytuacja powtarza się w dalszych etapach. Zastanawiam się czy ich nie pominąć na obecnym etapie, zamknąć całkowicie kadłub i pomalować, a dopiero mocować te tlementy. Ułatwiłoby mi to znacznie malowanie, które przewiduję w-g masek J's Work. Poza tym jeśli zacznę prace przy zespole jezdnym to ciężko będzie potem malować kadłub za gąsienicami... Tak czy owak będzie trzeba troszkę odbiec od instrukcji...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » czwartek, 13 marca 2014, 23:11

Aż żal to teraz wszystko pozamykać... Wiem, że się powtarzam ale wygląda fenomenalnie!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » piątek, 14 marca 2014, 08:38

Podziwiam wspaniałe malowanie. Wszystko wygląda jak prawdziwe.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez DarkWing » piątek, 14 marca 2014, 20:21

Dzisiaj mały update między etapami.
Przygotowałem resztę pokrycia, tak aby można było malować skorupę z zewnątrz na gotowo.

górny pancerz
Obrazek

Płyty pokryw przedziału silnikowego oraz części przedniej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście górny pancerz będzie niewidoczny od wewnątrz ale postanowiłem go pomalować tak jak całą resztę. Klapy będę robił ruchome, po otwarciu będą widoczne od wewnątrz, jednocześnie będzie można pokazać troszkę wnętrza. Zastanawiam się też nad tym, żeby nie wklejać górnego pancerza, a tylko nałożyć go. Byłaby możliwość zdjęcia go i wówczas byłoby widoczne całe wnętrze. Hmm....

Przy okazji pochwalę się...
Na sąsiednim forum ktoś robi PzkPfw II w 1:6... Miodzio :) Już kiedyś chodziła mi taka skala po głowie, dzisiaj nie wytrzymałem i zafundowałem sobie Shermana w 1:6.... Jeśli tylko przeżyję to co mnie czeka to zaraz po skończeniu FT zabiorę się za to monstrum (ok. 1m długości). Powiedzmy, że zrobiłem sobie przedwczesny prezent urodzinowy i... jakoby na drugie życie.....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » czwartek, 20 marca 2014, 10:52

Niestety z wiadomych powodów muszę przerwać budowę tego małego, ale wdzięcznego czołgu.
Wrzucam dwa ostatnie zdjęcia które zrobiłem kilka dni temu

Zbiornik paliwa - niestety będzie całkowicie niewidoczny pod pancerzem :(
Obrazek

Tak wygląda po zamontowaniu
Obrazek

Na chwilę obecną mam już wklejony górny pancerz i model jest gotowy do malowania.
Niestety przed przerwą muszę uporządkować kilka spraw więc na tym póki co zakończam warsztat.
Mam nadzieję, że spotkamy się za ok. miesiąc i będę mógł dalej prowadzić warsztat i dokończyć model...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 20 marca 2014, 10:56

Wygląda obłędnie ! 8-) .

Dużo zdrowia -trzymam kciuki i wracaj czym prędzej czołKa dalej majstrować .
Obrazek
grzegorz75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat