F4U-1 Corsair, Tamiya, 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4U-1 Corsair, Tamiya, 1/48

Postprzez spiton » poniedziałek, 18 maja 2009, 23:00

Piękny cockpit (pewnie napisałem z błędem) bardzo ładna subtelna kolorystyka!!!
spiton

Reklama

Postprzez michalp78 » środa, 20 maja 2009, 10:45

Pozwalam sobie ponowić pytanie: co myślicie o zagłówku w birdcage'u? Trochę mnie to wstrzymuje z dalszymi pracami. Przejrzałem wiele zdjęć modeli w sieci i choć corsair miał szczęście być wielokrotnie efektownie portretowany to jakoś temat zagłówka i opancerzenia tylnej ściany nie wzbudził zainteresowania (może tylko tu: http://hyperscale.com/2007/features/f4u172rm_1.htm - co sądzicie o zamalowanych okienkach?). Wszyscy trzymają się wizji Tamiyi - według mnie błędnej. Zdjęcia oryginałów z Salomonów wskazują nie tylko na brak zagłówka ale na pełną płytę za głową pilota zasłaniającą także okienka z tyłu. Mam tylko problem jak ta płyta była zamocowana - czy to jeden duży element z tym za fotelem czy coś dospawanego na wierzch. To rozwiązanie na pierwszym zdjęciu z mojego poprzedniego postu chociaż ciekawe to chyba jednak nietypowe dla samolotów z VMF-213.
Może warto poszperać bo pewnie nie jeden birdcage jeszcze się tu urodzi, a po co powielać te same błędy skoro dość łatwo je skorygować.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez trex73 » środa, 20 maja 2009, 11:46

Obrazek
Tu jest zagłówek i wg mnie tak na B&W wygląda kolor czerwony w obwódce (tak na marginesie).
Obrazek i tu też ;o)
Zagłówki były montowane fabrycznie, co potem z nimi robiono...
Podoba mi się Twoje podejście do tematu :)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez michalp78 » środa, 20 maja 2009, 12:09

Dzięki Tomek za zasianie kolejnych wątpliwości. Wychodzi mi jednak, że w moim "20" Garisona bez zagłówka, bo dwa inne mniej więcej w tym samym czasie używane Corsairy z VMF-213 go nie mają (DeFabio-"11" i Thomas-"10"). Rozwiązania techniczne dalej pozostają zagadką, chociaż na drugiej fotce coś tam widać..
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez trex73 » środa, 20 maja 2009, 12:37

michalp78 napisał(a):Dzięki Tomek za zasianie kolejnych wątpliwości.

Nie chciałem ;o) Bez wątpliwości modelowanie byłoby nudne.
Brak zagłówków, na logikę mógł być spowodowany np. wymianą płyty pancernej lub tak jak tam na fotce którą zamieściłeś przykręceniem dodatkowych elementów chroniących pilota. Jak nie ma dokumentacji pozostaje logika (czyt.chłopski rozum) ;o)

edit: A może było na odwrót i zagłówki w F4U-1 były elementem dorabianym w warunkach polowych?
Przeglądnąłem monografie Ajpressu i faktycznie w U-1 zagłówki to rzadkość.
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez michalp78 » sobota, 30 maja 2009, 10:39

Non specular light grey na spód - humbrol 129, może być? Tak wstępnie pomalowałem golenie. Jak zapatrujecie się na Blue-grey Lifecolora? Strasznie wolno mi to idzie (z braku czasu). Płyta już przerobiona. Całość jeszcze nie poskładana. Juz widzę, że łatwiej byłoby najpierw skleić górne i dolne części skrzydeł niż dopasowywać sklejone zewnętrzne części do centopłata.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Dominik » sobota, 30 maja 2009, 13:43

Słaby jestem w te kolorowe klocki, ale coś mi mówi, że raczej Gull Grey, chyba Light, na ten spód.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez michalp78 » niedziela, 31 maja 2009, 22:25

Obrazek
Obrazek
Pomalowana powiąkszona płyta pancerna i golenie z dorobionymi przewodami. Na zdjęciach wyglądają licho, w realu trochę lepiej. To na razie stan przejściowy.
Jaki jest najlepszy light grey na spód ?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez greatgonzo » niedziela, 31 maja 2009, 23:50

Ta płyta na fotkach, które pokazałeś wcześniej ma jednak małe wyciecięcie w górnej części. I widać na niej przestrzenne elementy. Fakt, że niewielkie.
Ciekawa sprawa z tymi płytami i zagłówkami.
greatgonzo

Postprzez michalp78 » poniedziałek, 1 czerwca 2009, 07:56

Faktycznie, są śrubki i widać na zbliżeniu z pilotem, że na górze jest wycięcie. Ale na fotce corsaira De Fabio, też z VMF-213, nie mogę się tego dopatrzeć (wycięcia). Wszystkie mają taką jakąś gumkę na szczycie (jakiś odbojnik przy zamykaniu ?). Natomiast sposób mocowania płyt nie był chyba jednolity, co potwiedzają widoczne na tych kilku zacytowanych zdjęciach różnice.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez trex73 » środa, 3 czerwca 2009, 17:08

W niezawodnej monografii AJPressu jest wszystko jak byk (wcześniej miałem jakąś zaćmę przekonany o tych zagłówkach). Proszę o to skan:
Obrazek
na tych żeberkach we wklęsłościach zapewne zamocowany był plexiglas tylnych okienek.
w kwestii kolorków może skorzystasz z tej stronki:
http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart.html#
Obrazek

Mam nadzieję, że tym razem pomogłem ;o).

P.S.
W mechanizmie nożycowym podwozia te otworki były zaślepione :twisted:
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez michalp78 » środa, 3 czerwca 2009, 18:13

trex73 napisał(a):Mam nadzieję, że tym razem pomogłem ;o).

Tomku - i tak, i nie. To co jest na fotce, odpowiada kształtem Tamiyi minus zagłówek, ale nie odpowiada fotografiom, które wcześniej zamieściłem. Coś tam jednak musieli przy tych płytach majstrować w polu. Zdjęcie oczywiście bardzo przydatne - dzięki.
trex73 napisał(a):W mechanizmie nożycowym podwozia te otworki były zaślepione :twisted:

Z wyrazu twarzy wnioskuję, że nabroiłem i godzien jestem potępienia. Jak obciąłem oryginał i przymierzyłem blaszkę, to od razu pożałowałem, ze względu na płaskość elementów nożyc. Z tego co napisałeś wynika, że Tamiya była wierniejsza oryginałowi? Niedobrze. Poprawię się dopiero przy 1A, chyba. Na fotkach, którymi dysponuję nie widać dokładnie tych otworów więc zawierzyłem blaszce. Rozumiem, że to fakt niewątpliwy, że powinny być zaślepione?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez trex73 » środa, 3 czerwca 2009, 19:07

michalp78 napisał(a):Z wyrazu twarzy wnioskuję, że nabroiłem i godzien jestem potępienia.

Nie, przesadzajmy :) Zdaję sobie sprawę, że wykonanie tego elementu jest bardzo trudne. W rzeczywistości pewnie były to części odlewane.
Obrazek

michalp78 napisał(a):Coś tam jednak musieli przy tych płytach majstrować w polu.

Nie neguję Twojej koncepcji. Fabrycznie jednak musiało być tak jak na fotce.
Cieszę się, że zauważyłeś kilka elementów które ja przeoczyłem. A jedynka też na mnie szczeka, więc będę dalej śledził Twoje poczynania z zainteresowaniem. Powodzenia
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez greatgonzo » środa, 3 czerwca 2009, 19:09

Jest to fakt z gatunku autentycznych ;o) .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
'In Detail & Scale'

To jest wątek który śledzę z uwagą i przyjemnością.

O masz! Ktoś już napisał.
greatgonzo

Postprzez trex73 » środa, 3 czerwca 2009, 19:14

greatgonzo napisał(a):Jest to fakt z gatunku autentycznych ;o)

Oczywista oczywistość już jest chyba nie trendy :)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat