Jak-6 Zvezda 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Jak-6 Zvezda 1:72

Postprzez MKWJTC » wtorek, 11 lutego 2014, 01:03

Hej!
Jestem na forum od jakiegoś czasu, ale do powrotu do modelarstwa lotniczego dojrzałem dopiero ostatnio. Z modeli jakie posiadam wybrałem sobie kilka buraków, łatwych ale typowych szkolniaków do podszlifowania dawno nieużywanych zdolności, zanim zajmę się tymi którymi na prawdę chcę. Czasem będę się rozpisywał, jest to mój pierwszy wątek, na dodatek szkolny.
Pech chciał że zaczynam od Jaka-6. Wyglądał na łatwy, jest ciekawy i siedzę przy nim już od tygodnia.
Obrazek
[Osłona kabiny z zestawu jest trochę za duża, a według planów kadłub powinien być i tak szerszy. Więc najpierw wkleiłem kawałki plastiku o grubości 0,75 i 1 mm. Następnie wyciąłem nowe drzwi, o właściwym kształcie, nie prostokątne, jakie zaproponował producent.
Osłona jest transparentna, więc wypadało ładnie zrobić wnętrze. Konstrukcja wyszła mi jednak średnio. Plastik z arkusza nie zawsze ciął się wystarczająco wąsko, a mi niespecjalnie chciało się poprawiać. Podobnie przy przyklejaniu. Najpierw przymocowałem żebra na jednej połówce, by potem między nimi doklejać pozostałe odcinki.
Na drugiej połówce kadłuba najpierw położyłem długie paski wzdłuż, które poprzecinałem w odpowiednich miejscach skalpelem i dopiero w tedy przykleiłem żebra. Wyszło troszkę ładniej, ale i szybciej.
Obrazek
Obrazek
Całość wygląda grubo i krzywo. Na swoją obronę mam to, że pod kątem przez osłonę kabiny nie wszystko będzie widać, a reszta pod tym kątem będzie równa.
Obrazek
Obrazek

Przyszła kolej na elementy kabiny pilotów i pasażerskiej. Fotele dla pasażerów to po prostu kawałki z arkusza 0, 75 mm. Dwa siedziska widać przy przejściu do kokpitu. Fotel będący z tyłu zrobię podobnie jak fotele pilotów, z dwóch kawałków sklejonych ze sobą. Wszystkie zamierzam pokryć okładziną imitującą skórę, czyli okładką kalendarza z zeszłego roku. Jest brązowy, ma fakturę skóry, więc powinien się nadać.
Obrazek

Malowanie planuję jakoś w tygodniu. Zobaczymy jak wyjdzie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 września 2019, 07:15 przez MKWJTC, łącznie edytowano 3 razy
MKWJTC

Reklama

Re: Jak-6 Zvezda 1:72

Postprzez Aleksander » wtorek, 11 lutego 2014, 10:43

No jak na początek, to bardzo ambitny warsztat i muszę przyznać, że nieźle to wygląda. Model trudny, skala niewielka, więc tym bardziej wysiłek doceniam, zwłaszcza że każda praca "własna", to - moim zdaniem - szczebelek wyższy modelarstwa.
Na przyszłość - może zamiast wycinać wręgi i podłużnice z arkusza polistyrenu, zastosuj gotowe profile - są do kupienia.
Czekam z ciekawością na ciąg dalszy - jak piszą na anglojęzycznych forach: "so far, so good" czyli jak na razie dobrze!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Nacktgeboren » środa, 12 lutego 2014, 07:13

Myślę, że jak zamkniesz kadłub, to jego wewnętrzna konstrukcja będzie wyglądać bardzo dobrze. Drzwi już wkleiłeś w pozycji zamkniętej czy tylko wcisnąłeś je na potrzeby zdjęć?
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez witek613 » środa, 12 lutego 2014, 08:01

Bardzo dobrze Ci idzie ! Mam dokładnie ten sam model (i zabierałem się za niego chyba z trzy razy bez rezultatu...) więc z tym większym zainteresowaniem będę tu zaglądał.
witek613

Postprzez MKWJTC » środa, 12 lutego 2014, 10:03

Dzięki
Trochę mi szkoda kupować gotowce, zresztą chcę sobie łapy wyćwiczyć. Drzwi na razie są tylko na wcisk, została szpara do podszpachlowania. Ale najpewniej zostaną zamknięte a podwozie wciągnięte. Samolot w pełnej krasie trafi na podstawkę z dumnie zadartym dziobem :) Magnes neodymowy to silne, małe bydlę, które się tu nada idealnie.
MKWJTC

Postprzez xmald » środa, 12 lutego 2014, 20:37

Fajna robota! Takie podejście do modelarstwa bardzo lubię! Na twoim miejscu odpuściłbym sobie jednak te żołnierzyki. Nie będą fajnie wyglądać, a plastik ciężki chyba do obróbki. Na pewno na forum znajdziesz kogoś, kto prześle Ci pilotów. W razie czego mogę również poszukać w moim złomie na pewno coś się znajdzie.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » czwartek, 20 lutego 2014, 08:18

To jest coś co lubię. Bardzo podoba mi się to wnętrze. Z ciekawością będę obserwował dalej.

Co do figurki to daj spokój, też miałem trochę tych żołnierzyków i z tego co pamiętam ten którego pomalowałeś do Niemiec :)
Tworzywo trudne do obróbki.

Pomysł z podstawką bardzo interesujący.
Voltan

Postprzez spiton » czwartek, 20 lutego 2014, 12:20

Fajnie dłubiesz. Fajny ten efekt przezroczystości. Szkoda, że się straci.
spiton

Postprzez Ar2r » sobota, 22 lutego 2014, 15:06

hoho..fajne przeróbki i ambitny powrót do modlarstwa..mam nadzieję, że go ukończysz :)
Ar2r

Postprzez MKWJTC » czwartek, 6 marca 2014, 20:37

Siewka
xmald, Voltan
No ciężki do obróbki, oficer się połamał pod nożem...

spiton
Trochę tak, ale szybka jest zadziwiająco przeźroczysta, mam nadzieję, że przy małym przetarciu drobnym papierem i polakierowaniu błyszczącym lakierem będzie widać dużo, no i wszystko dla ćwiczenia.

Ar2r napisał(a):..mam nadzieję, że go ukończysz :)

ja też :P

A teraz ciąg dalszy:
Wnętrze malowałem pędzelkiem, niestety musiałem malować na dwa razy i popełniłem kardynalny błąd, nie oczyściłem powierzchni z pyłu i innego śmiecia. Ale nie jest najgorzej. Jak mówiłem obicia siedzeń zrobiłem z okładek po kalendarzach, wygląda jak skóra, gdy się zmruży oczy :D
Obrazek
Nie kładłem obić na siodełkach foteli pilotów, będą całkowicie zasłonięte.

Obrazek
Tu z załogą

Obrazek
Piloci jacy są widać, górny jest w wersji podstawowej, często spotykanej. Dolny to ulepszony, ale w wersji surowej, z podciętymi i podgiętymi nogami, oraz nowymi rączkami. W lewej będzie trzymał ster, prawą przemieszczał dźwignię, lub sięgał po piwo.

Obrazek
Z silnikami był problem. Obejrzałem sobie zdjęcie Świecowa M-11D z węgierskiego muzeum i postanowiłem je przerobić. Uciąłem połowę cylindrów i owinąłem co zostało nitka z wyciągniętego nad świecą plastiku. Na razie dobrze.
Dalej odciąłem z ramki po modelu kawałki w miarę równej grubości. Umieściłem je w kawałku balsy by ściąć równo. Nadal dobrze. Nawet owijanie cylindrów szło nieźle. Niestety efekt nie podoba mi się.
Choć tu na zdjęciach wygląda lepiej.

Obrazek
Silnik z zestawu, moje kikuty mumii i dla porównania silnik z zestawu Amodel od UT-2

W następnym odcinku pewnie zegary i silników ciąg dalszy.
Dzięki za wsparcie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 września 2019, 07:11 przez MKWJTC, łącznie edytowano 2 razy
MKWJTC

Postprzez Klugi » czwartek, 6 marca 2014, 20:52

No, wygląda fajnie. W tej skali to zabaw prawie mikroskopijna
Klugi

Postprzez spiton » czwartek, 6 marca 2014, 22:26

O co chodzi z tymi krążkami plastikowymi w deseczce ??

Na przyszłość, łatwiej jest użyć śrubek, albo owinąć drucikiem plastikowy pręcik. Ale walczysz dzielnie !!
spiton

Postprzez Sherman » czwartek, 6 marca 2014, 23:24

Zamień wyciągniętą ramkę na cieniutki drucik, będzie drobniej, ściślej i równiej. Będziesz zadowolony!
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 7 marca 2014, 09:56

Napracował się kolega przy konstrukcji kadłuba :mrgreen: Proponuje drzwi nie zamykać :!: Może coś z tej pracy będzie widać :idea:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez MKWJTC » piątek, 7 marca 2014, 13:56

Spiton, Sherman
Myślałem nad drucikiem, ale miałem trochę plastiku pod ręką, trzeba próbować rożnych rzeczy. Miedzi chyba użyję w następnych próbach. Chyba, że wydrukuję sobie silniki, podobno nie jest to drogie...

spiton napisał(a):O co chodzi z tymi krążkami plastikowymi w deseczce ??

Ciąłem kawałki ramki po modelach, ale żeby odcinki były równe, wsadziłem je w wywiercone dziury w deseczce i podciąłem i przeszlifowałem. Były równiejsze :)

radoslaw6363 napisał(a):Napracował się kolega przy konstrukcji kadłuba :mrgreen: Proponuje drzwi nie zamykać :!: Może coś z tej pracy będzie widać :idea:

Samoloty z wypuszczonym podwoziem nie do końca do mnie przemawiają. Walę je "w locie". Ale Jak-6 miał niekiedy zablokowane golenie, więc nie było by problemu. Się zobaczy.
MKWJTC

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat