Churchill(e) w duecie- Tamiya (1/35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Churchill(e) w duecie- Tamiya (1/35)

Postprzez Peter Z » czwartek, 11 czerwca 2009, 14:34

To brzydki czołg a tu będzie podwójnie brzydko :mrgreen: . Dwa zestawy Churchill Mk. VII Tamiya, z tym że jeden z miotaczem i "cysterną". Wystąpią w duecie na jednej podstawce z figurkami załączonymi do zestawów.

Aby nie było zbyt monotonnie jeden z modeli postanowiłem oskubać z części osłon. O ile wycięcie środkowej części i obróbka odsłoniętej części modelu nie sprawia specjalnych trudności............

Obrazek

to wycięcie tylnych błotników wymaga więcej pracy. Po odcięciu i zeszlifowaniu wywierciłem otwór w który wstawiłem wykonany z różnych resztek wieniec, skopiowany w żywicy. W przypadku jednego i drugiego cięcia trzeba wywiercić otwory po zdemontowanych częściach i "pocienić" krawędzie pozostałych elementów. Trzeba również dorobić klocki montażowe.

Obrazek

Wykonałem w jednym i drugim modelu nity na wewnętrznych częściach przednich osłon/ błotników

Obrazek

Przerobiłem jeden właz kadłubowy dodając "poduchy" i elementy prowadnicy.

Obrazek

Cysterna, tu tylko wymieniłem uchwyty. ( Tył złożony na patafix, wnętrze wymaga malowania ;) )

Obrazek

Oba kadłubki

Obrazek

Obydwa czołgi będą mocno objuczone. Od pewnego czasu wykonuje odlewy żywiczne różnych gąsienic w celu dopancerzenia kadłubów i wież.

Obrazek

Aktualnie obkładam właśnie obydwa kadłuby i jedną z wież . Druga czeka aż będę miał lufę haubicy co pozwoli mi zrobić wersję MK.VIII.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj złożyłem w całość jednego z potworków. Wyciąłem też część osłony na wlocie powietrza z boku kadłuba i nakleiłem blaszkę którą mogłem trochę zmaltretować. Do zdjęć poukładałem trochę bambetli i całość wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane ;o)
Ostatnio edytowano środa, 19 sierpnia 2009, 14:50 przez Peter Z, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Reklama

Re: Churchill(e) w duecie

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 11 czerwca 2009, 14:53

Peter Z napisał(a): Do zdjęć poukładałem trochę bambetli

skrzynki uniemożliwiają obrót wieży..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Peter Z » czwartek, 11 czerwca 2009, 15:10

Na pewno zwrócę na to uwagę przy końcowym montażu, to na razie wstępne przymiarki, ale dzięki za czujność !! :)
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 11 czerwca 2009, 15:19

dlatego tez nie robię z tego dramatu :>
mój niepokój budzi jednak co innego:
Peter Z napisał(a):Wystąpią w duecie na jednej podstawce z figurkami załączonymi do zestawów.

nie wiem co tam tamiya oferuje, ale jak znam ich wypysty w temacie figurek, to może to dać podobny efekt co pomalowanie modelu 'humbrolkiem' prosto z puszki, pędzelkiem z supermarketu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Peter Z » czwartek, 11 czerwca 2009, 15:29

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):mój niepokój budzi jednak co innego
nie wiem co tam tamiya oferuje, ale jak znam ich wypysty w temacie figurek, to może to dać podobny efekt co pomalowanie modelu 'humbrolkiem' prosto z puszki, pędzelkiem z supermarketu

Cudów nie ma, i trzeba będzie mocno się namachać. Do poprzedniego Churchilla zrobiłem figurasa z tego zestawu. Przy moich prawie żadnych umiejętnościach w zakresie figurek wyszedł nawet ;o

Obrazek

A to co oferuje Tamiya w jednym z zestawów

Obrazek

a to w drugim

Obrazek

Z tym że piechur wypadnie z całego składu, a dojdzie dwóch cywili z żywiczki.
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 11 czerwca 2009, 16:18

na twoim miejscu poszukał bym jednak jakiegoś zamienika.. bo to jednak nie jest kwesta maloania, a finezji i ekspresjii
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Peter Z » środa, 17 czerwca 2009, 20:51

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):na twoim miejscu poszukał bym jednak jakiegoś zamienika.. bo to jednak nie jest kwesta maloania, a finezji i ekspresjii

Oczywiście masz rację , tym bardziej że zmieniła się trochę koncepcja i będę raczej potrzebował inaczej ubranych wojaków ;o)

Dzisiaj wszystko co w duetach trafiło pod psikawę. Coraz bardziej się przekonuję do podkładów które robię na bazie alifatnafty Beckers'a z emaliami Model Master. Maluje się idealnie. No i koszty nie współmiernie niższe ;) .

Obrazek

Podjąłem decyzję ( prawdopodobnie karkołomną ) co do malowania "grubasów". Zima, po prostu zima. Dawno już nie robiłem nic w tej kolorystyce, a przy okazji mam zamiar się zmierzyć z paroma efektami które dotąd kuleją w moim warsztacie. Zobaczymy może się na tym nie wywrócę.

Na warsztat wziąłem Crocodile. Biały kolor bazowy to Pactra. Miejscami naniosłem Dark Earth Vallejo air 71029

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez spiton » środa, 17 czerwca 2009, 21:37

Bardzo malownicze te Churchille. Będzie rewelacja.
spiton

Postprzez Peter Z » czwartek, 18 czerwca 2009, 22:24

spiton napisał(a):Będzie rewelacja.

Ja tam nie chwalę dnia przed zachodem słońca ;o)

Dzisiaj zabrałem się za malowanie śladów spodniej warstwy farby. Użyłem Vallejo Air 71016. Wieżą dostała już wash z bieli cynkowej na bazie WS Talensa. Zrobiłem też kawałek kadłuba, ale nie jest jeszcze potraktowany washem. Różnica chyba jest widoczna na zdjęciach. Ogniwa na wieży tylko olejna brąz Van Dyck'a też z WS Talensa. Bardzo pracochłonne zajęcie, te plamy, więc jeszcze kilka wieczorów je będę robić.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Peter Z » sobota, 20 czerwca 2009, 21:31

Dzierganie trwało dobre parę godzin i z efektu jestem w miarę zadowolony.

Zacząłem brudzić, skończył mi się fixer i zastosowałem lakier akrylowy bezbarwny Vallejo, rozcieńczany na pół z wodą . Większe partie błota wykonałem z żywicy akrylowej wymieszanej z fugą , a później w to zakraplałem pigment lub mieszanki z olejnych artystycznych. Myślę że czas go obładować, założyć gąski i resztę kurzenia wykonać na gotowcu.

Fotki ogólne i kilka zbliżeń

Chętnie wysłucham wszelkich uwag :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak na marginesie to chyba najładniejsze figurki brytyjskich czołgistów
Szkoda że kosztują też tak ładnie jak wyglądają
44 $ za komplet na e bay. Producent (Alpha Image) sprzedaje je pojedyńczo po 9 $
fotka z e-bay

Obrazek

Jakiś sponsor by się przydał :lol:
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Peter Z » wtorek, 23 czerwca 2009, 21:56

To ostateczne ułożenie klamotów. Nic już nie będę zmieniać . Niby taka szafa, a ciężko cokolwiek poukładać. Ale jakoś na podstawie fotek i trochę kombinacji udało się uzyskać taki efekt jak na fotkach. Podorabiałem paski do hełmów, plecaków żeby jakoś wyglądało na czym to wisi. Jeszcze dodałem dwa trzy zawiniątka własnej produkcji z glinki EfaPlast

Powoli będzie trzeba będzie przejść do końcowego malowanie szczegółów, dobrudzania i zaciekania ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Peter Z » piątek, 26 czerwca 2009, 20:12

Tego "obdartusa" uważam za skończonego. Jeszcze tylko jak wszystko dojrzeje, to przejadę świecące bambetle lakierem matowym. Czas brać się za drugiego. Korci mnie jednak żeby zakupić któregoś z nowych Churchilli z AFV i wstawić do duetu zamiast tej siódemki. Pażywiom- uwidim ;)

Można strzelać !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

edit > Jeszcze sesja w świetle dziennym Churchill Crocodile
Ostatnio edytowano sobota, 27 czerwca 2009, 19:51 przez Peter Z, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez mysiek13 » piątek, 26 czerwca 2009, 22:05

Pięknie Ci wychodza te "brzydale" - podziwiam :mrgreen:
Michał
mysiek13

Postprzez Peter Z » środa, 19 sierpnia 2009, 13:08

Niedługo powrócę do drugiej części duetu.Na razie udało mi się dokonać w miarę udanego przeszczepu lufy 95mm. Jest to odlew żywiczny który zrobiłem dzięki "matce" lufy od Centaura.

Marcin, bardzo dziękuję za wypożyczenie "matki" :!: :)

Kamil miał rację co do finezji produktów figurkopodobnych, rzuciłem ten badziew na dno pudła, no... oprócz jednego tułowia.

Do tego Churchila skompletowałem inne figurki, i tak mniej więcej będzie cała scenka wyglądać. Jeden jest już gotowy. Być może jeszcze dojdzie jeszcze piąty załogant, korpus jednej z figurek z zestawu Tamiya plus główka żywiczna.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez bartek piękoś » środa, 19 sierpnia 2009, 14:37

Gratuluję pierwszego! Aż sobie zgrałem fotki na dysk.
Świetnie się prezentuje brudzenie. Bardzo, bardzo ciekawy zestawik.
Powodzenia przy drugim!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat