Trójprzymierze- Fokker DR1 Adolfa von Tutschek - Lutobor

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Trójprzymierze- Fokker DR1 Adolfa von Tutschek - Lutobor

Postprzez jambus » wtorek, 11 marca 2014, 22:57

Bardzo ciekawy warsztat.

Osobiście nie przepadam za modelami zbytnio pootwieranymi czy obdartymi z płótna, jednak na proces ich powstawania zawsze patrzę z przyjemnością. :)

Lutobor napisał(a):próbowałem zrobić jakąś ciekawą śrubę rzymską

Może wypróbujesz taki sposób: http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/techniki-modelarskie/103-nacigi-i-ruby-rzymskie
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Reklama

Postprzez potez » środa, 12 marca 2014, 09:57

Nie chciałbym marudzić ale moim zdaniem to robisz dwa podstawowe błedy Lutoborze.
1) Sprawdź w jakiej skali masz te plany z windsocka, bo niestety często nie są w skali i trezba je przeskalować, jak budujesz od podstaw to szkoda sobie zbudować coś co skali nie trzyma :mrgreen:
2) Budujesz kratownicę na szpilkach...hmmm do balsy to jest dobre do plastiku to niekoniecznie... Widać na zdjęciach, że masz odkształcenia na kratownicy pomimo tego, że jeszce nic nie sklejałeś przestrzennie poza dwoma płaskimi strukturami. Obawiam się, że nie wyprostujesz tego sklejając dalej :( Evergreen jest dość miękki więc może być problem potem z płynięciem tworzywa. Żeby to miało ręce i nogi to trzeba wszystkie łukowate części kratownicy ukształtować na ciepło, tak aby trzymały kształt. Cała ta kratownica musi być zmontowana bez naprężeń na etapie montażu, żadnego tam doginania i wykrzywiana pod klej, bo potem Ci się po prostu w niekontrolowany sposób zdeformuje.
Powodzenia w ambitnym projekcie. :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Lutobor » czwartek, 13 marca 2014, 00:33

Witaj Jambuz ja jeszcze spróbuje coś pokombinować z tymi śrubami rzymskimi
Potez, mój błąd że na początku nie wspomniałem o ty, ale wynikło to bardziej z koncepcji zmiany planów budowy, ja co do wymiarów korzystałem z tego rysunku (mam nadzieję że jest to poprawne wymiarowanie)

Obrazek

i przeskalowałem do odpowiednich wymiarów (z wymiarów długość kadłuba 4490 w skali 1/48 wychodzi około 93,5) od razu mogę dodać nadmienić że Fokker Eduarda chyba właśnie był wzorowany na planach windsocka bo bo jest długości 90 tak jak w windsocku

Szpilki, tak (pomysł zaczerpnięty właśnie z budowania modeli drewnianych które w dzieciństwie w MDK na Słowackiego w BB ;) sklejałem), wykorzystałem do poskładania na sucho kratownicy do łatwiejszego sklejenia. Po sklejeniu nie wygląda tak koszmarnie jak wieściłeś, zobaczymy co będzie jak połączę w całość
Lutobor

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat