Z trzech malowań proponowanych przez Hasegawę wybrałem samolot Fuchidy z Akagi. Samolot jest datowany na kwiecień 1942, ale podobno tym samym leciał też nad Pearl Harbor. Dlatego nie wybrałem jeszcze okresu, jaki postaram się odtworzyć. Z jednej strony ze względów historycznych wolałbym Pearl Harbor, ale z drugiej - nie znam żadnych zdjęć z tego czasu, trochę mi szkoda malowniczych odrapań z kwietnia i musiałbym dorobić bombę, gdyż wiadomo, że w Pearl Harbor Fuchida nie latał z torpedą, a tylko ona jest w zestawie. Oto znane mi zdjęcia tego egzemplarza, wykonane na Oceanie Indyjskim w kwietniu 1942:

Wszystkie trzy schematy malowania z Hasegawy powstały najwyraźniej na podstawie czasopisma Maru Mechanic. Oto Fuchida wg tego wydawnictwa:

Niestety inne rekonstrukcje dość wyraźnie różnią się od powyższej interpretacji. Oto ilustracja z "Famous Airplanes of the World". Wydaje się, że bardzo dobrze pasuje do zdjęć. Czy jednak czerwony ogon w tym okresie jest prawdopodobny? Czy ten element nie zniknął wraz z końcem okresu "srebrnego"?

Oto obrazek z "Militariów", okres Pearl Harbor. Wg wspomnień Fuchidy, jego samolot pomalowano na zielono już w trakcie rejsu. Dlatego niektóre rekonstrukcje dopuszczają srebrny spód, aczkolwiek "Militaria" dokładnie opisują, że był on szary. Zwracają uwagę numery podskrzydłowe, których nie ma na obrazku powyżej, a wydaje mi się, ze widać je na pierwszym zdjęciu.

I jeszcze obrazek ze "Scale Aviation Modelling", merytorycznie podobny do powyższego. Podpis głosi, że spód był srebrny.

Proszę o pomoc w wyborze prawidłowego malowania. Skłaniam się ku szaremu spodowi, czerwonemu ogonowi i "1" pod skrzydłami, ale może źle robię... Co z liniami na usterzeniu poziomym? A może ktoś ma niepotrzebną bombę do Kate z Pearl Harbor?