SE5a RODEN 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SE5a RODEN 1/72

Postprzez Mikołaj » sobota, 13 czerwca 2009, 08:11

Oto mój pierwszy model samolotu z Wielkiej Wojny, ale już wiem że nie ostatni :)

Wypraski Rodena, z wszystkimi ich wadami i zaletami + Part + kalkomanie Techmodu. Wsparcie merytoryczne ze strony monografii Kagero.

Zakończyłem zmagania z kabiną w wykonaniu Parta, niestety - jak widać na zdjęciach - raczej przegrane. Może przy następnym pójdzie lepiej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czeka mnie zamknięcie kabiny, a że składa się z 5 części - będzie trochę zabawy.

Czy ktoś się może orientuje jaki kolor z Pactry odpowiadałby najlepiej kolorowi płótna ?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź
Mikołaj

Reklama

Re: SE5a RODEN 1/72

Postprzez ZIO BY NAITT » sobota, 13 czerwca 2009, 08:23

Witamy w loży Struts'n'wires :)

Co do Pactry , to PrzemoL prawdę Ci powie ;o)
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 13 czerwca 2009, 08:37

Te krzyżujące się elementy w kratownicy to naciągi usztywniające wykonane z linki stalowej - powinny mieć raczej kolor stalowo-szary, a nie "drewniany" jak kratownica. Na tym etapie jeszcze bardzo łatwo to można naprawić...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Mikołaj » sobota, 13 czerwca 2009, 08:53

TERAZ wydaje się to oczywiste ;o)

I oczywiście do poprawienia ...
Mikołaj

Postprzez Jostein » sobota, 13 czerwca 2009, 11:20

Co do Pactry, to (ja) jako płótna używam numeru A123.

Pozdrawiam i kibicuję!
Jostein

Postprzez PrzemoL » sobota, 13 czerwca 2009, 14:13

Też gorąco witam kolejnego wielbiciela "stringbagów"! I to jeszcze w 1/72!!! Welcome, welcome.

ZIO BY NAITT napisał(a): Co do Pactry , to PrzemoL prawdę Ci powie ;o)

No i nie zdążyłem, Jostein mnie ubiegł. ;o) Mogę tylko potwierdzić i dodać, że do cieniowania używam Wood Tan A17.

A Pactrowskie wnętrze bardzo ładne, tylko popraw ten kolor, jak napisał Wojtek.
Zamykanie kadłuba, to faktycznie będzie zabawa, ale da się to zrobić. Trochę szpachelki i szlifowania ;o) Jak to u Rodena. Ale lepszych modeli z 1WŚ nie znajdziesz.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Mikołaj » sobota, 13 czerwca 2009, 16:30

Dzisiejsza pogoda sprzyja modelowaniu - poprawione linki w kratownicy (chociaż farba była nieco zbyt gęsta)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzięki za wszystkie rady, ciąg dalszy z pewnością nastąpi...
Mikołaj

Postprzez Mikołaj » niedziela, 14 czerwca 2009, 17:38

Wiele przekleństw i poklejonych palców później ...

Kadłub zamknięty z wnętrzem Parta w środku: kratownica okazała się być zbyt dużą w przedniej części, wpasowała się dopiero po wyjęciu elementów poprzecznych (łoże silnika?), na szczęście i tak ich nie widać.

WSZYSTKIE linie łączenia do poprawki, zaznaczone Surfacerem 1000. Trochę boje się o szlifowanie - Roden naprawdę starał się w tej skali odtworzyć fakturę kadłuba - może skończyć się zatarciem detali. Ale nikt nie mówił że będzie łatwo ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I masochistyczne makro:

Obrazek

cdn
Mikołaj

Postprzez Slash » niedziela, 14 czerwca 2009, 17:54

Spokojnie, bedziesz kiedyś robić rodenowskie albatrosy to zobaczysz ;o)
Z Rodena w 1:48 do tej pory widziałem jeden model i przyznam, że w stosunku z 1:72 prezentuje się zauważalnie lepiej.
Slash

Postprzez Jostein » niedziela, 14 czerwca 2009, 19:13

Trzeba też dodać, że Roden trochę namieszał. "Detalicznie rozchodzi sie" o dolny panel osłony silnika, ten z otworami. Stosowano dwa typy - z dwona rzędami po cztery wąskie otwory i z czterema szerokimi, wąskimi otworami. Ten drugi znajduje się w zestawie "S.E.5a w/Wolseley Viper" (choć tam akurat stosowniejszy byłby ten z ośmioma otworami).
W samolotach z Hispano-Suiza 8 trafiały się chyba obie odmiany, choć - jak sądzę - częściej występował wariant wcześniejszy - cztery szerokie otwory.
Ostatnio edytowano niedziela, 14 czerwca 2009, 19:37 przez Jostein, łącznie edytowano 2 razy
Jostein

Postprzez Jaho63 » niedziela, 14 czerwca 2009, 19:16

Swojego SE mam (tradycyjnie) zaczętego. Co mnie w tym modelu zaciekawiło to, że namiętnie pomijane jest wnętrze "dziury" pod kadłubem. I to nawet w większych skalach. Dość trudno było coś znaleźć. W naszej skali wystarczy "metalowa" skośnie zabudowana płyta, i zbiornik oleju. Nie wiem czy po sklejeniu kadłuba jeszcze cos dasz radę, czy w ogóle chcesz, ale może się przyda:
Obrazek
Jeżeli nie chcesz tego ruszać, to excuse za "psucie krwi"
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Jostein » niedziela, 14 czerwca 2009, 19:40

Płyta na szczęście w Rodenie jest, natomiast brak "wypełnienia" wnętrza osłon silnika rzeczywiście dziwi - szczególnie na tle "Brisfita".
Jostein

Postprzez Mikołaj » niedziela, 14 czerwca 2009, 21:49

Ha ! Oba błędy jak najbardziej słusznie wytknięte.

Dolny panel osłony silnika z otworami jest w zestawie blaszkowym Parta (8 otworów), jednak, jak to blaszka, jest bardzo cienki. Ponieważ cała konstrukcja kadłuba była dość "chwiejna" zdecydowałem się wkleić część z modelu (dużo grubszą i bardziej "stabilizującą" całość), a potem wytnę z niej środek i wkleję w to miejsce blaszkę Parta - sprawa będzie załatwiona.

Co do skośnej płyty to rzeczywiście miałem tutaj pewien zgryz. Otóż po wklejeniu kratownicy Parta nie ma już miejsca na skośne ułożenie płyty, chociaż jest ona w zestawie i to dość podobna do pierwowzoru. Prawdę mówiąc chciałem ją "zapomnieć wkleić", ale teraz już nie popuszczę. I tak zdemolowałem przednią część kratownicy, więc płyta będzie jak najbardziej do wklejenia, ale już po wygładzeniu szpachli.

Wielkie dzięki za ciekawe zdjęcie pokazujące dodatkowo szczelinę PRZED skośną płytą. Bałem się, że to moja niedoróbka i zacząłem ją szpachlować - teraz będzie to do odkręcenia.

Wszelkie kolejne uwagi jak najbardziej mile widziane i będę za nie wdzięczny, WSZYSTKIE zostaną wzięte pod uwagę.
Mikołaj

Postprzez spiton » niedziela, 14 czerwca 2009, 22:32

Jaho dzięki za info. Mam ten model, i szczerze mówiąc zastanawiałem się po co ta dziura???
Szkielet "zginął" w środku???? Jak ja tego nie lubię. Taka ładna kratownica była.... ;-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 10:29

Materiały po części stąd: http://www.wingnutwings.com/ww/modelkitsets
W modelu "blacha" jest, ale bardziej chodziło mi o brak jakichkolwiek części w blaszce Part'a (też ją mam) w omawianym rejonie "dziury" :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Powrót do Lotnictwo - warsztat