Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez NIEDZWIEDZ » niedziela, 16 marca 2014, 21:27

witek613 napisał(a):Witam wszystkich. Na wstępie chciałem napisać że mój udział w imprezie był praktycznie moim debiutem na zawodach takiej rangi. DO tej pory wziąłem udział tylko w Polach Chwały w Niepołomicach. I zauważyłem że jest tu mowa o dioramie i T-26. Przedstawiam oto swój dorobek po moich pierwszych zawodach. Zaznaczam że wybór sędziów był także dla mnie sporym zaskoczeniem. Ale jednak dla mnie osobiście miłym...
Obrazek

witek613 na początku chciałem Ci pogratulować tak udanego debiutu.Jako że robię diorki przyglądałem się twojej pracy uważnie i jedno co mnie zastanowiło to przecież ZSRR i obawiam się że popełniłeś babola,bo takiego muru mogło tam nie być wcale :mrgreen: .Mimo wszystko praca piękna i uważam że zasłużenie otrzymałeś wyróżnienie.
Pozdrawiam
Mirek.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rollingstones » niedziela, 16 marca 2014, 21:31

Gratuluję Witku bo potencjał masz duży ( pamiętaj jednak że rdza jest matowa a szyby mimo że fabryczne należy robić ładniej)
płotka
rollingstones

Postprzez Aero74 » niedziela, 16 marca 2014, 21:50

A wracając na ziemię.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich modelarzy wystawiających się w Bytomiu. I tych zadowolonych i tych niezadowolonych. I nawet tych oburzonych.
Impreza się rozrasta i podziwiam trud włożony przez organizatorów mimo niedociągnięć , które przy takiej skali imprezy nie są niczym niezwykłym.
Naturalnie są różni modelarze, chodzi mi i o charakter i wiek i podejście do hobby ( w niektórych przypadkach jest to źródło utrzymania). Ale teksty o "leśnych dziadkach" chyba się gościowi coś pomyliło. Trochę kultury i zrozumienia.

Co do prac, tyle jest na wysokim poziomie i to w każdej właściwie kategorii w Bytomiu że zaskakujące dla mnie jest to że znajdują osoby zaskoczone że ich typy nie wygrały...
I co z tego ???? Zalecam zimny prysznic i wieczór z ulubionym tutaj przez wszystkich zajęciem. Czyli modelowaniem.
Aero74

Postprzez ARNI44 » niedziela, 16 marca 2014, 21:53

WITAM ,impreza super ,dużo modeli na wysokim poziomie ,giełda obfita
portfel jest cienki ja bibuła ,ocena modeli jak dla mnie niski poziom ,
nie wyróżnione modele wyglądały lepiej od wyróżnionych , w sobotę
byłem i widziałem dwa swoje modele ze stemplem wyróżniony i co
w niedzielę został jeden ,co jest grane , sędziowie się ścieli :?:
Co do mnie czuję niesmak ,wyczekałem się aż wielcy się obdarują
ustawiłem się w kolejce dla malutkich odebrać wyróżnienie i
szok obsługa nie znalazła dyplomu z moim nazwiskiem kicha
model wyróżniony a nagrody niema ,dostałem medal i zapewnienie
że doślą tylko nie wiem czy pocztą czy kurierem :lol:
pozdrawiam i do zobaczenia za rok
ARNI44
ARNI44

Postprzez budzyn » niedziela, 16 marca 2014, 21:54

Byłem na festiwalu pierwszy raz. Składam modele od 40 lat. Wiem jak dużo czasu trzeba poświęcić dla każdego modelu.
Moja uwaga dotyczy zabezpieczenia modeli przed uszkodzeniem. Nie było praktycznie żadnego zabezpieczenia. Byłem świadkiem dotykania modeli przez dzieci i niejednokrotnie były modele potrącane przez rzeczy niesione przez oglądaczy. Cytuję poniżej post, z którym zgadzam się w całości.

toled napisał(a):A ja właśnie obejrzałem dokładnie modele - tegoroczne straty: 1 urwane lusterko, 2 urwane klamki i 1 element podwozia. Za rok modele dam pod napięciem, bo ludzie jak widać mają zero szacunku do cudzej pracy.

Byłem w sobotę, od oficjalnego rozpoczęcia. Fajnie, że tak dużo ludzi było zainteresowanych obejrzeniem modeli. Najbardziej interesujące dla mnie stoisko - z produktami Friulmodel.

Pozdrawiam Organizatorów. Dbajcie lepiej o modele konkursowe, prośba na przyszłość.
budzyn

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 16 marca 2014, 21:55

homer13 napisał(a):... niezły bałagan musiał być z sędziowaniem ;o) -chyba ktoś musiał popchnąć model do przodu

Nie przeczę że zamieszanie było. Zaskoczyli mnie ludzie którzy się pojawiali i zachwalali swoje modle (?!?!) lub strzelali focha że nie ich model wyróżniono... Rynce opadajo. Pojawiali się też nagle po środku zwiedzający, którzy sobie weszli bo myśleli że wolno.
Teraz domyślam się w którym momencie "dopisano" tę nieszczęsną Panzer I, ale mieliśmy zapowiedziane że wyróżniamy pięć modeli wiec nie sądziłem że zostanie dopisany nagle 6 model*, który na wyraźne stwierdzenie 3 sędziów odpadł. Nie przypominam sobie faktu bym wrażał lub był pytany o zgodę na dopisanie Panzera I do listy. Możliwe że na moment się oddaliłem i nie słyszałem pytania. W końcu to było pod koniec sędziowania tej kategorii i uznałem że już zakończyliśmy ocenę.
Ze swej strony mogę przeprosić, że przy podpisywaniu listy wyróżnionych nie zwróciłem uwagi że ten model jest na liście. Nie spodziewałem się takiego "numeru".

Jeśli miał bym wybierać szósty model do oceny nie był by to na pewno wspomniany Panzer I!

*choć pytano czy oceniamy jeszcze szósty model odpowiedź większości sędziów brzmiała "nie".

PS
Dla jasności moje osobiste typy i modele które by wygrały to:
T-34 Sergiusza
Obrazek
Obrazek

Sztug - Visa (wyróżniony)
Obrazek

SU Łukasza O-M (wyróżniony)
Obrazek

T-26 Witka613 (wyróżniony)
brak fotki, powyżej wrzucił ją Niedźwiedz

Churchill (nie wiem kogo)
Obrazek

lub czołg z 1 wojny (odpadł bo reszta sędziów stwierdziła że źle są zrobione przejścia między kolorami)
Obrazek

lub Sherman Rayla (wyróżniony)
Obrazek

PS II
Modele kołowe, które przy mnie były wybrane do wyróżnienia (zawiedziony byłem tą kategorią):

Obrazek

To nie do końca ten model co na fotce, ale identyczny, tego samego modelarza, o nazwie własnej "Osa"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i u wyjątkowo jako szósty (na co wyraziliśmy zgodę):
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 23:38 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 4 razy
Paweł Leszczyński

Postprzez PrzemoL » niedziela, 16 marca 2014, 22:37

Serdecznie dziękuję organizatorom za wielki trud włożony w organizację świetnej imprezy. Wielkie brawa! I mam nadzieję, Marcinie, że to tylko zmęczenie tym wielkim trudem przemawiało przez Ciebie przy pożegnaniu - liczę, że za rok będziemy mogli spotkać się na XII MFPMR!
Cieszę się bardzo, że mogłem spotkać wielu znajomych, poznać nowych kolegów, obejrzeć mnóstwo pięknych modeli.
Dziękuję też firmie Karaya za docenienie mojego modelu Hannover Cl.II i firmie Kagero za piękną niespodziankę związaną z udziałem w konkursie Super Modelu.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez greatgonzo » niedziela, 16 marca 2014, 23:20

Znowu coś wygrałeś? Superowo! :)
greatgonzo

Postprzez NIEDZWIEDZ » niedziela, 16 marca 2014, 23:32

Pawle babol.T26 nie jest mój tylko Witka :mrgreen: tak dla sprostowania.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 16 marca 2014, 23:37

NIEDZWIEDZ napisał(a):Pawle babol.T26 nie jest mój tylko Witka :mrgreen: tak dla sprostowania.

Aaa ... przepraszalski, już poprawiam, z rozpędu nie spojrzałem że "cytowałeś".
Paweł Leszczyński

Postprzez Hobby » niedziela, 16 marca 2014, 23:47

Pawle, przepraszam ale sędzia nie powinien tak myśleć
Paweł Leszczyński napisał(a): Osobiście mam skręt na aliantów, więc chciałem uhonorować czołg aliancki, więc nie protestowałem gdy do rozstrzygnięcia stanęły trzy "zapalniczki".
a tym bardziej tak eksponować takie podejście do sędziowania.

Moim zdaniem impreza wielka i jest ponadklasowa w skali kraju, ale trzeba przyznać, że tak naprawdę imprezę tą budują modelarze - uczestnicy.
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:01

Hobby napisał(a):Pawle, przepraszam ale sędzia nie powinien tak myśleć
Paweł Leszczyński napisał(a): Osobiście mam skręt na aliantów, więc chciałem uhonorować czołg aliancki, więc nie protestowałem gdy do rozstrzygnięcia stanęły trzy "zapalniczki".
a tym bardziej tak eksponować takie podejście do sędziowania.

A jakie powinien mieć podejście? Bezmózgie? Każdy z nas ma swoje doświadczenia i spojrzenie na otaczający nas świat i przez ich pryzmat patrzy i ocenia, jestem tego świadom i nie ściemniam ani nie piszę górnolotnych frazesów o bezstronności.

Shermany te, prócz "kanciastego" wskazali koledzy sędziowie nie ja. Druga sprawa, nie protestowałem gdy większość stwierdziła że jeden z nich odpada, choć ja robiłem do niego konwersję (sprzedaje ją Panzerart). Nie naciskałem ani nie dążyłem do jakiegoś specjalnego traktowania pojazdów alianckich, ale czemu mam rezygnować z ich oceny jeśli reszta sędziów stwierdziła ze są dobre i warte wyróżnienia??
Paweł Leszczyński

Postprzez Hobby » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:18

Nie denerwuj się, nie mam żadnych zastrzeżeń do Twojej oceny bo tak naprawdę za mało obejrzałem pancerkę. Nie chodzi mi więc o konkretny przypadek sędziowania. Ale moim skromnym zdaniem (msz) sędzia, na czas sędziowania, powinien umieć wyłączyć swoje osobiste upodobania.
Nazywanie zasadę bezstronności - frazesem też nie jest najszczęśliwsze i nie wierzę, że tak myślisz, lecz niezbyt szczęśliwie to wyraziłeś.
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:30

To nie jest tak że z góry założyłem sobie że wyroznię model aliancki i do tego dążyłem. Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale to tylko modele i nie mam chorych ambicji w tym kierunku by na siłę dawać wyróżnienia "bo lubię alianckie". Po prostu, gdyby te modele były słabe nie brano by ich pod uwagę. Na moje szczęście i ku mym gustom okazało się że są fajne "zapalniczki" godne wyróżnienia.
To że lubię pojazdy alianckie przeszkodziło mi wyróżniać pojazdów z innych krajów : dwa niemieckie, dwa sowieckie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 marca 2014, 00:31 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 1 raz
Paweł Leszczyński

Postprzez TGMJ » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:30

Hobby napisał(a):Nazywanie zasadę bezstronności - frazesem też nie jest najszczęśliwsze i nie wierzę, że tak myślisz, lecz niezbyt szczęśliwie to wyraziłeś.

Nie, Paweł po prostu powiedział prawdę, jak Ci się coś podoba to zawsze będziesz na to patrzył przychylniej i całe bredzenie o bezstronności nic tu nie zmieni.
eternal jihad
TGMJ

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea