P-38F Lightning - Academy 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-38F Lightning - Academy 1:48

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 25 maja 2009, 18:30

Pytasz czy ubłocić go szpachlówką, nanieść oznaczenia 2 DP armii Andersa, czy wykonać podstawkę w formie polnej drogi? Jeżeli tak to odradzam ;o) .
greatgonzo

Reklama

Postprzez Ostach » poniedziałek, 25 maja 2009, 19:01

Spód modelu z linka w sumie mi się podoba... :) ale no nie wiem jak to wyjdzie na bokach zwłaszcza - czy nie bedzie to lipnie wyglądać. No i zawsze jeszcze można wbić go nosem w tę polną drogę...albo raczej drogę przez dżunglę ;]
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez spiton » poniedziałek, 25 maja 2009, 20:17

Podałeś linka do shermana firefly'a w 1:76.........
spiton

Postprzez Ostach » poniedziałek, 25 maja 2009, 20:57

Kurna, musiało mi pociąć jakoś linka. Teraz będzie dobrze: LINK

Sorki za zamieszanie :roll: :oops: :oops: :oops:
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Ostach » sobota, 30 maja 2009, 19:24

Zdecydowałem, że nie będzie żadnych biedronek bo wyjdzie kaszana. Prysnąłem końce śmigieł żółtym, nic ciekawego. Pomalowałem model dwiema warstwami sidoluksu. Wyszła moim zdaniem bardzo ładna satynowa powierzchnia i pomyślałem, że następna warstwa już zacznie się robić "lusterkowa" i to by pewnie było akurat. Ale teraz chcę położyć kalki i pytanie: czy na takiej powierzchni jak ta ze zdjęcia kalki będą się srebrzyć? Pytam bo jak ostatnio tak oceniłem to mi się srebrzyły (vide Korsarz) i wyszła lipa.

Obrazek

Jak myślicie?

pozdrawiam
Ostach

Postprzez Aleksander » sobota, 30 maja 2009, 19:29

Może tak być - ale jak chcesz zachować werniks taki jak tteraz jest, posmaruj kolejną warstwą sido tylko te miejsca, gdzie polożysz kalki - powwinno wystarczyć
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Ostach » sobota, 30 maja 2009, 20:01

Ryzykuję i zaczynam powoli kłaść kalki. Pierwsza schnie.

Dysponuję zdjęciami pana Shubina przy Oriole ale tylko od jednej strony. Zdjęcia był robione podczas malowania oznaczeń zestrzeleń po jego "ace in a day". Jedno jest gdy namalowane są 4 flagi japońskie, kolejne gdy jest już ich 5. Trochę głupio mi zrobić model z połowy sesji zdjęciowej ponieważ Academy dało kalki tylko z 4 flagami (zestaw na obie strony). I teraz moja wątpliwość: czy takie oznaczenia były malowane po obu stronach kadłuba czy tylko po jednej? Jeśli po pbu to trudno, będę musiał przeżyć i mieć po 4. Jeśli po jednej do dosztukuję jedną flagę na lewą burtę i będzie pięknie i dobitnie pokazane osiągnięcie pana Shubina.
Ostach

Postprzez Ostach » piątek, 5 czerwca 2009, 20:32

Podbijam temat po tygodniu prawie - mam nadzieję, że ktoś odpowie na pytanie z poprzedniego posta :)

pozdrawiam
Ostach

Postprzez Jaho63 » piątek, 5 czerwca 2009, 20:53

Shubin 16.06.43 odniósł 5 zwycięstw (w jednym locie), ale wcześniej miał już 2, więc aby nie robić z połowy sesji musiałbyś nakleić 7 :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Ostach » piątek, 5 czerwca 2009, 22:36

Jaho63 napisał(a):Shubin 16.06.43 odniósł 5 zwycięstw (w jednym locie)
Wiem, ale stało się to krótko po jego przybyciu do jednostki i nie wiem czy odmalował sobie te dwa. Chociaż kurde możesz mieć rację - przyjrzałem się teraz fotce i widzę, że 2 flagi z brzegu są wypłowiałe.
Obrazek
Ostach

Postprzez greatgonzo » sobota, 6 czerwca 2009, 02:08

Wiesz co? Ryzykuję z pamięci. Posprawdzać będe mógł najwcześniej w niedzielę.
Nie przypominam sobie przypadku malowania zestrzeleń po obu stronach kadłuba w armijnym lotnictwie na PTO. To zwyczaj raczej z Navy i też niekoniecznie popularny; na ogół w odwzorowaniach występujący jako 'a może jednak?'. Zresztą w ogóle nie przypominam sobie potwierdzonego malowania zestrzeleń na obu stronach armijnego myśliwca.
greatgonzo

Postprzez Ostach » piątek, 12 czerwca 2009, 17:50

Ok, to walnę te 7 flag tylko nie wiem jeszcze czy w rządku będą...

Prace posunęły się nieco do przodu: doszło dużo kalek ale to jeszcze nie wszystkie (analizuję sensowność umieszczania wielu napisów eksploatacyjnych), pomalowane podwozie na aluminium, śmigła czekają już tylko na lakier, wklejone i pomalowane lufy kaemów.
Na fotkach śmigła, koła, zbiorniki i elementy na górze pylonów są na wcisk, ewentualnie na tack-it.

Próba zrobienia bieżnika na przedniej oponie się nie powiodła - może ktoś ma zbędne bieżnikowane kółko od P-38? Ramy owiewki średnio mi wyszły, oczywiście prześwituje wszystko mimo kilku warstw farby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalszy plan działania:
-wykończyć kółka
-zrobić wydech
-zrobić wash
-pomyśleć nad okopceniami
-okopcić
-pomyśleć nad otarciami
-otrzeć :D

Do otarć przemierzam się już dłuższy czas i chyba będą robione kredką z empiku jak tylko ją kupię :P

pozdrawiam
Ostach

Postprzez spiton » piątek, 12 czerwca 2009, 18:13

śliczny samolot!!!!!
Trzymam kciuki
spiton

Postprzez ats42 » niedziela, 21 czerwca 2009, 01:11

Witam!

Model "Academy" sam w sobie jest dość porządnie skopany, chociaż może się podobać ;o)
Tragicznym nieporozumieniem, rzucającym się w oczy, są wlewy paliwa na końcówkach skrzydeł- w tej wersji ich jeszcze nie było, za krawędzią natarcia był kanał intercoolera do turbosprężarki, a dodatkowe zbiorniki paliwa w zewnętrznych częściach płatów zamontowano dopiero w wersji P-38J-5 LO, gdy tę chłodnicę międzystopniową przeniesiono do kadłuba belki ogonowej. Trzeba by je było zaszpachlować, niestety..., a zamiast nich wyrezać w końcówkach skrzydeł otwory wentylacyjne intercoolera, których nie ma model (ale nie w miejscu wlewów paliwa).

Sorry, jeżeli naraziłem na stres.

Andrzej Sadło
ats42

Postprzez Ostach » niedziela, 21 czerwca 2009, 09:28

Stres tam żaden ale warto to wiedzieć po prostu :) W następnym zrobię jak trzeba - jeśli kiedyś jeszcze będę robił P-38.
Ostach

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat