Kettenwagen- projekt SF 1/35 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Kettenwagen- projekt SF 1/35 Tamiya

Postprzez siara1939 » środa, 17 czerwca 2009, 10:01

Bardzo dobry pomysl Mariusz.
Tak tez zrobie. Nie powinno byc trudno zrobic takie wyzlobienia dlugopisem przy linijce. Chyba, ze znasz jakies tajemne techniki na wykonanie ich prostszym, lub bardziej efektywnym sposobem.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez spiton » środa, 17 czerwca 2009, 21:41

Mariusz 72 napisał(a):Fajnie by wyglądało jabyś te gładkie fragmenty błotników powyduszał.
Tak jak bagażnik czy burty...

amen
siara1939 napisał(a):Bardzo dobry pomysl Mariusz.
Tak tez zrobie. Nie powinno byc trudno zrobic takie wyzlobienia dlugopisem przy linijce. Chyba, ze znasz jakies tajemne techniki na wykonanie ich prostszym, lub bardziej efektywnym sposobem.

Ja bym nakleił paski plastiku, i przejechał surfacerem(czy jak tam to się pisze). Prymityw, ale można łatwo dobrać wielkość wybrzuszeń do tych istniejących już na bagażniku.
spiton

Postprzez siara1939 » środa, 17 czerwca 2009, 22:02

Wytloczenia beda zrobione zaokraglonym punktakiem w blaszce piwnej- postanowione.
Robilem testy i wychodzi lepiej niz myslalem. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » wtorek, 23 czerwca 2009, 10:07

Mariusz- posluchalem Ciebie w sprawie kanciastych blotnikow i postanowilem poprawiajac ich szerokosc to zmienic.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mysle, ze teraz to wyglada lepiej?
Czekam na opinie.

Edit:
Przetloczenia na blotnikach.
Zrobilem probna blaszke z wzorem przetloczen- oczywiscie gotowy element bedzie bardziej staranny i przetloczenia delikatniejsze i rowniejsze. :D
Chodzi mi o sam styl przetloczen- moze tak byc? Wydaje mi sie, ze ladnie sie to bedzie komponowalo z ogolna bryla pojazdu.
Obrazek
Co sadzicie?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez rzelu » wtorek, 23 czerwca 2009, 12:03

Pomysł fajny, przetłoczenia mogłyby bardziej odpowiadać oryginalnym blachom kubelwagena, czyli delikatniejsze i gęściej.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez siara1939 » środa, 24 czerwca 2009, 08:01

rzelu napisał(a):przetłoczenia mogłyby bardziej odpowiadać oryginalnym blachom kubelwagena, czyli delikatniejsze i gęściej.

Delikatniejsze beda.
Odstepy miedzy przetloczeniami dobralem sugerujac sie odstepami miedzy pzetloczeniami z modelu wlasnie.
Obrazek

Mam je zrobic jeszcze gesciej?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » środa, 24 czerwca 2009, 19:58

Przetłoczenia nie mogą dochodzić do końca błotnika. Ciągle nie przekonuje mnie uskok błotnika.
Błotnik zrobiłbym po prostu prosty. Pewnie by się gorzej wysiadało, ale sylwetka byłaby bardziej"kibelwagonowa". A i poprawność konstrukcyjna byłaby większa.
Pozdrawiam
( no i zrobiłem sobie kolejnego wroga ;-))
spiton

Postprzez kazio » środa, 24 czerwca 2009, 21:10

Siara - nie wiem, dlaczego wybrałeś sobie elementy układu jezdnego z jedynki, ale bardzo mi się ta koncepcja podoba. Całość "kubełka" prezentuje się conajmniej nietuzinkowo :). Rozumiem, że to taki luźny projekt, ale jeżeli chciałbyś się pobawić trochę merytorycznie, to mocowania kół napinających mają niewłaściwy kształt.

P.S. Zamontujesz ceowniki łączące wózki?
kazio

Postprzez artek81 » środa, 24 czerwca 2009, 21:33

Siara przetłoczenia wyszły ci świetnie mimo iż mówisz że to narazie próbne tylko. Możesz zdradzić sposób w jaki je wutłoczyłeś bo ja już pare razy próbowałem i puszka za twarda mi się na to wydaje albo złych narzędzi używam :(

pozdro
artek81

Postprzez siara1939 » środa, 24 czerwca 2009, 22:58

kazio napisał(a):Rozumiem, że to taki luźny projekt, ale jeżeli chciałbyś się pobawić trochę merytorycznie, to mocowania kół napinających mają niewłaściwy kształt.

P.S. Zamontujesz ceowniki łączące wózki?

Mocowania byly robione od podstaw i bardzo sie nie staralem, aby byly podobne do mocowan w jedynce. Chcialem, aby same kola byly z jedynki, a do nich dorobilem zawieszenie, aby ladnie sie z bryla kubelka komponowalo.

tak- ta listwa z ceownika miedzy oboma wozkami bedzie zamocowana. Bije sie z myslami, czy nie lepiej bedzie jej wystrugac z blaszki, bo lekko jest otyla. Zobaczymy jak przymierze wozki po zainstalowaniu blotnikow i wtedy zdecyduje co zrobic z ta listwa. Na pewno jednak ja dodam, bo po niej bedzie mozna sie wspindrac do pojazdu. ;o)

artek81 napisał(a):Siara przetłoczenia wyszły ci świetnie mimo iż mówisz że to narazie próbne tylko. Możesz zdradzić sposób w jaki je wutłoczyłeś bo ja już pare razy próbowałem i puszka za twarda mi się na to wydaje albo złych narzędzi używam :(

pozdro

Artek- ja tez je robilem z puszki po piwie, ale zanim sie zabralem za wycinanie blotnikow z blachy, porzadnie ja opalilem. Ma to na celu po pierwsze pomoc w pozbyciu sie tej blachy "pamieci"- czyli po takim podgrzaniu nie bedzie sprezynowac, przez co jest latwiej z niej wykonac elementy. Raz rozprostowana po podgrzaniu- taka juz zostaje. Po ddrugie traci ona warstwe farby, przez co jest latwiej ja przykleic.
Przetloczenia wykonuje w prosty sposob. Wycinam ksztalt blotnnika, rozrysowuje miekkim olowkiem linie przetloczen, a nastepnie przy pomocy metalowej linijki i odcikiem blaszki mosieznej wykonuje linie. Zauwazylem, ze podkladajac kawalek tekturki pod blaszke pomaga w orzymaniu lepszego wgniecenia.

spiton napisał(a):Przetłoczenia nie mogą dochodzić do końca błotnika.

Wiem o tym. Ten blotnik jest probny i w wlasciwym elemencie tak bedzie. ;o)
Patrzac na to zdjecie mozesz wywnioskowac, ze probowalem, ale mi pojechalo za daleko i dlatego ta blaszka jest wlasnie wersji beta.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez artek81 » czwartek, 25 czerwca 2009, 06:56

siara1939 napisał(a):
Artek- ja tez je robilem z puszki po piwie, ale zanim sie zabralem za wycinanie blotnikow z blachy, porzadnie ja opalilem. Ma to na celu po pierwsze pomoc w pozbyciu sie tej blachy "pamieci"- czyli po takim podgrzaniu nie bedzie sprezynowac, przez co jest latwiej z niej wykonac elementy. Raz rozprostowana po podgrzaniu- taka juz zostaje. Po ddrugie traci ona warstwe farby, przez co jest latwiej ja przykleic.
Przetloczenia wykonuje w prosty sposob. Wycinam ksztalt blotnnika, rozrysowuje miekkim olowkiem linie przetloczen, a nastepnie przy pomocy metalowej linijki i odcikiem blaszki mosieznej wykonuje linie. Zauwazylem, ze podkladajac kawalek tekturki pod blaszke pomaga w orzymaniu lepszego wgniecenia.

Aaaa no to powiem ci, że dałeś nizewykle cenną wskazówkę jeżeli chodzi o pozbycie się sprężystości blaszki bo za każdym razem gdy próbowałem coś z niej zrobić odbijała niemożliwie a ja zachodziłem w głowę " k... jak oni ( bardziej doświadczeni modelarze ) kształtują te wszystkie fajne elementy z blaszki po piwie " no teraz będzie na pewno o niebo przystępniejszy ten materiał dla mnie :D:D . Mam prośbę, czy mogłbyś jeszcze w kilku słowach opisać jak to dobrze opalasz, to znaczy czy potrzeba do tego jakiegoś małego ogniska w wiaderku metalowym czy coś , bo podejrzewam , że zwykła zapalniczka to chyba za mało a niestety na emigracji nie dysponuję jakimś sprzętem żeby to konkretnie opalić :P

Pozdrawiam
artek81

Postprzez siara1939 » czwartek, 25 czerwca 2009, 07:38

Wystarczy plomien z gazowej kuchenki. Ja uzywalem lutownicy Dremela, ale ta metoda sie dluzej schodzi.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez kazio » czwartek, 25 czerwca 2009, 10:48

Mocowania byly robione od podstaw

Wiem, ale nie chodzi mi o te metalowe ośki, tylko "zwieńczenia"/kapselki mocujące kół napinających. Poprawa tych elementów to kwestia użycia trochę szpachli/Poxipolu i doklejenia nowych śrubek ;o).
kazio

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 25 czerwca 2009, 13:22

Siara, bardzo fajnie ten cudaczek wychodzi, mam tylko nadzieję, że go pomalujesz, a nie tak jak z Ubootem zostawisz swoich wiernych fanów i przerwiesz w 3/4 roboty :mrgreen: . W każdym razie ja kibicuję
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez siara1939 » czwartek, 25 czerwca 2009, 19:55

Kazio- pokaz fotke jak to ma wygladac- to z checia to poprawie.
Adam no nie przesadzaj, nie porzucilem projektu U, tylko go odstawilem na polke, az zbiore mysli. Juz tylko olinowanie zostalo, wiec jestem bliski. Ten Kettenwagen mial byc na szybko, jako odskocznia od monotonii w stoczni, ale tez wyglada na to, ze tak predko go nie skoncze. Problem jest taki, ze za duzo pomyslow, a za malo zycia. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat