B-17G 'A bit o Lace' 1/48 Revell Monogram

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

B-17G 'A bit o Lace' 1/48 Revell Monogram

Postprzez malinowski » piątek, 26 października 2007, 14:03

Jest to kontynuacja tematu stąd ze starego forum:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=29397

jak komuś się nie chce klikać to wrzucam wcześniejsze relacje:

nr 1)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
tu widac co mnie czeka... przeróbka lini podziału blach z wypukłych na wklęsłe....

Model zamierzam zrobic w malowaniu 'A bit o Lace' (mam jej duży plakat w pokoju i obok w sam raz miejsce na gablot(k)ę). Model chcę cały okelić folią aluminiową to tyle tytułem wstepu..

nr 2)
No i pierwsze widoczne efekty moich prac... Przednia część kabiny załogi: miejsca pilotów nawigatora, bombardiera.
nie jest to jeszcze całkowicie gotowe wymaga kilku drobnych podmalowań ale "będą z tego ludzie".
Podczas pracy z blaszkami nasunęła mi się jedna refleksja (po 3h poszukiwaniach drobiazgu który mi bezpowrotnie zaginął:() trzeba mieć staaaaaaaaaaaaszną cierpliwość do tego.... nigdy wcześniej nie pracowałem z tak drobnymi elementami.. na szczęście już wyposażyłem się w stosowne narzędzia i dalej powinno pójść łatwiej....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nr 3)
No cóż minęło pół roku a ja autentycznie nie miałem czasu i warunków (remont w domu) zdziałać cokolwiek przy fortecy.. aż do wczoraj.. wyciąłem ster kierunku (będzie ruchomy) i zadymiłem piwnicę malując aerografem wnętrze kadłuba. Dzisiaj mam zamiar zacząć malować detale wnętrza..

EDIT 21:46
W oczekiwaniu na sondażowe wyniki wyborów zrobiłem kilka zdjęć efektów weekendowych prac...

Obrazek
przerobiłem ster wysokości na ruchomy (to samo spotkało kierunek i czeka lotki)

Obrazek
wkleiłem cześć wyposażenia wnętrza

Obrazek
nie mogłem sie opanować i złożyłem cały samolot na gumki i taśmę klejącą.. nawet tak wygląda imponujaco...
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: B-17G 'A bit o Lace' 1/48 Revell Monogram

Postprzez wojtek_fajga » piątek, 26 października 2007, 14:48

Dalej trwasz w postanowieniu foliowania modelu?
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez malinowski » piątek, 26 października 2007, 14:57

zdecydowanie tak... ofoliowałem Mustanga nie wyglądało to może z początku super ale pod koniec nabrałem już odpowiedniej wprawy i zaczynało to na prawdę nieźle wychodzić. Z forteca będzie łatwiej (zwłaszcza ze skrzydłami) bo mało tam jest jakiś zakamarków. Z kadłubem będzie trochę gorzej ale efekt jest wart zachodu.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » sobota, 27 października 2007, 09:08

wczoraj wieczorem naszły mnie duże watpliwości.. Czy elementy metalowe (u mnie to pokrywy komory bombowej) też da się tak ładnie jak plastik ofoliować??
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 27 października 2007, 10:24

Spróbuj...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez malinowski » niedziela, 28 października 2007, 11:19

Kolejny weekend w pełni wiec można trochę popracować. Wczoraj uzupełniłem wnętrze i zabrałem się za obróbkę skrzydeł. (Strasznie ciężka praca trochę się porwałem z motyką na słońce z tymi liniami ale już trudno) Po zrobieniu z grubsza górnej prawej połówki postanowiłem zabrać sie za coś delikatniejszego i przeprowadziłem pierwsze próby z oklejaniem folią na stateczniku poziomym efekty widać poniżej:

Obrazek

Obrazek
a tutaj pamiątkowe zdjęcie wnętrza kadłuba bo właśnie został on sklejony (na zdjęciu brakuje komory bombowej ale zostanie ona wklejona po wycięciu pokryw luku bombowego)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » piątek, 2 listopada 2007, 14:39

no i kolejny raport:

Kadłub został sklejony podobnie jak i skrzydła. Teraz jest na bieżąco obrabiany (tochę jest tam roboty za nim nada się do foliowania) prawe skrzydła zostały obrobione wcześniej i już rozpocząłem żmudny (aczkolwiek bardzo interesujący) proces ich oklejania oto pierwsze efekty:

Obrazek

Obrazek
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » poniedziałek, 5 listopada 2007, 08:22

Niestety w długi weekend nie udało mi się zrobić tyle ile bym chciał ale i tak nie jest źle. Okleiłem całą górna połówkę prawego skrzydła (zostały jeszcze gondole silnikowe i zabieram się za spód) oraz zacząłem oklejać kadłub (w przerwach oczekiwania aż wyschnie szpachla z drugiego skrzydła :D)

P.S na zdjęciach widać ze kurz przez noc osiadł. Niestety strasznie się do tej folii klei.

Obrazek

Obrazek
zdjęcie specjalnie zrobione z lampą aby podkreślić efekt błyszczenia folii :D

Obrazek
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 5 listopada 2007, 17:40

Ciekawi mnie czy planujesz odtwarzac nitowanie na modelu?
I dlaczego odciąłeś folię na czole krawędzi natarcia na skrzydle? Czy w tym miejscu przebiegała linia podziału blach w B-17?
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez malinowski » poniedziałek, 5 listopada 2007, 18:55

między gondolami odcięcie wyszło trochę "niechcący" bo z racji ramek od wlotów to sprężarki nie mogłem tej folii ukształtować. Strasznie się miętoli więc tak zostało odcięte ,ale najprawdopodobniej ten fragment spróbuje okleić jeszcze raz.

Co do nitowania to doszedłem do wniosku ze nie będę tego robił bo forteca w oryginale była nitowana na wypukło a tego tak prosto zrobić się nie da (jakby ci od monogramu nie mogli zrobic od razu dobrze :D)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 6 listopada 2007, 00:24

malinowski napisał(a):
Co do nitowania to doszedłem do wniosku ze nie będę tego robił bo forteca w oryginale była nitowana na wypukło a tego tak prosto zrobić się nie da )

Z pewnością odtworzenie nitowania wypukłego i to na tym etapie prac nie jest łatwe. Jednak model z zaznaczonymi liniami nitowania, nawet jeśli będą to nity wklęsłe, będzie o wiele bardziej przypominał prawdziwy samolot niż bez tego. Szczególnie, że jest to model samolotu, ltóry w rzeczywistości był w naturalnej barwie blachy i nity na nim były szczególnie widoczne.
Może jeszcze przemyślisz swoją decyzję, zmienisz zdanie i odtworzysz nity?
Na pewno sprawi Ci to wiele satysfakcji.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez malinowski » wtorek, 6 listopada 2007, 07:41

Chyba mnie przekonałeś...
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Marcin Starszewski » wtorek, 6 listopada 2007, 14:42

Rób kolego nity, nawet jeśli nie będą wypukłe, przy tej skali "problemu" jest to bardziej niż wskazane :)
Warsztat: Spitfire Mk.Vb 1:32 Hobby Boss ... się robi
Marcin Starszewski

Postprzez Rumcajs » wtorek, 6 listopada 2007, 17:17

Widzę, że kolega czyni postępy. Popieram kolegów w sprawie nitowania, ja chcę je robić w 1/72, ponieważ dobrze zrobione "nity" podnoszą znacząco walory wizualne, nawet tak małych modeli, nie mówiąc już o 1/48, czy większych.

Teraz pytanie o to, czy pomimo tytułu tematu, nastąpiła zmiana malowania i nie będzie to już "A Bit O'Lace"?
Pytam, ponieważ widzę, że przy całkiem już zaawansowanych pracach, tylne stanowisko strzeleckie (starszego typu), pozostało niezmienione.
Jeśli kolega nie zmienił zdania, to chyba jedynym wyjściem, obok samodzielnego "dłubania", jest zakup zestawu Paragon Designs zawierającego elementy tylnego stowiskia strzeleckiego Cheyenne.
Konwersja Paragon Designs
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez malinowski » wtorek, 6 listopada 2007, 17:49

Nie dalej to będzie 'A Bit o Lace' tylny strzelec został przystosowany do własnej konwersji która została rozrysowana na podstawie dostępnych rysunków i miała być w weekend dokończona. Ale teraz mnie zdziwiło że jest takowa gotowa konwersja ja czegoś takiego szukałem i nie mogłem znaleźć:D ale teraz kadłub chyba poczeka z oklejaniem bo ją raczej kupię. Muszę tylko poszukać czy mają gdzieś to u nas..
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat