Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 5 listopada 2007, 20:54

Timi napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Jasne, może być po prostu FRANCE.

a może ogólno forumowy prodżekt France?? bo myślę że pancerniaków i cywili tez by było kilku

Optuję aby zostać jednak przy lotnictwie. Zakładając tylko interesujący nas kraj wypsztykamy się szybko w tytułach projektów no i będzie groch z kapustą. Trwa już projekt integracyjny z dziwadłami i jakiegoś festiwalowego kręcenia marynarą nie widzę. Róbmy swoje ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez c3p0 » poniedziałek, 5 listopada 2007, 20:59

Darek Trzeciak napisał(a):Dołączyłbym bardzo chętnie również z MS.406 w 1/48 tyle,że w ś-fińskich barwach no chyba, że trafią się kalki/maski do polonika :D

c3p0 napisał(a):Ja tam juz kokpit składam Mało tego!! Mój kokpit będzie Niebieski.

Marcin, czy kokpit zlepiłeś z żywic czy też robiłeś kratownicę od podstaw?

Długo się zastanawiałem co z tym fantem zrobić i podjąłem decyzję o zlepieniu tak jak jest. Jest to uproszczenie wielkie. Fakt. Jednak MOIM zdaniem po zlepieniu i tak nie będzie tego widać a narobić się trzeba bardzo. Kratownica to "pikuś" ale wytnij te wszystkie elementy. Poza tym żywica ma dośc "głęboką" kratownicę co będzie pokazywało głębie kokpitu. Jak dla mła efekt nie wart zachodu (to moje zdanie).
pozdrawiam
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Postprzez Bond » poniedziałek, 5 listopada 2007, 21:09

Wojciech Perkowski napisał(a):
Bond napisał(a):... pokazałęm tylko ogon mojego Morane ...

W nawiazaniu do ogona ;o) - może się przyda :
http://www.britmodeler.com/forums/index ... topic=6043

Dziękuję Wojtku za link do tego wątku ja tam problemów ze spasowaniem ogona nie mam, ale wrto popoatrzeć. A co do fotek z www.airlienrs.net - to mam je i mając blachy AZModel trudno będzie osiągnąc to co widac na fotkch ale powalczymy.
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 5 listopada 2007, 22:19

W tym linku nie chodziło o spasowanie ogona, ale o powtórzony za CA błąd polegający na złym przekroju tyłu kadłuba (w widoku z góry nie zwęża się wystarczająco w kierunku do tyłu) co skutkuje bardzo grubym "przodem" steru kierunku. Nie jestem pewien czy warto z tym walczyć, ale wiedzieć nie zaszkodzi.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 5 listopada 2007, 22:49

"Motylanoga" dopiero teraz zauważyłem, że w modelu Morane'a brak jest kolektorów wydechowych. Czyżby niedopatrzenie producenta :? Niby drobiazg ale trzeba będzie pokombinować :-/
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 5 listopada 2007, 22:55

Darek Trzeciak napisał(a):"Motylanoga" dopiero teraz zauważyłem, że w modelu Morane'a brak jest kolektorów wydechowych. Czyżby niedopatrzenie producenta :? Niby drobiazg ale trzeba będzie pokombinować :-/

Popatrz na blaszki fototrawione - tam są niby koncówki rur. Chyba, że szukasz jakiejś innej wersji.
Michał Janik

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 5 listopada 2007, 23:05

Mogli by dodać jeszcze kolektor Bronzavia - fajny bajerek ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez S.G » wtorek, 6 listopada 2007, 00:16

No to widzę temat na czasie, właśnie wczoraj zabrałem się za mojego Moranea, fajnie będzie podłubać Francuza w towarzystwie. Mnie dopiero od niedawna wzięło na żabojadów za sprawą mojego dobrego kolegi Wojtka , który wkręcił mnie w wydłubanie motorka Hispano Suiza do Avii, w czasie prac nad silnikiem okazało się że połowa francuskich samolotów z lat trzydziestych i czterdziestych latała na różnych wersjach tego motoru, więc jak tu nie zrobić rozebranego Francuza. Tak więc popieram pomysł na projekt i biorę się do pracy- na początek wyciąłem reflektor do lądowania i dorobiłem go w pozycji otwartej. Zakres krojenia uzależniony będzie od posiadanej dokumentacji, ale przedział silnika z pewnością będzie otwarty.
A tak przy okazji może wie ktoś co jest warta czeska publikacja z JAKABA na temat Moranea 406 i gdzie ewentualnie można to kupić. I jeszcze jedno pytanko o innego Francuza- Latecoere 298 taki fajny wodnosamolot, jest na jego temat francuska publikacja z wydawnictaw Profils Avions , może ktoś wie gdzie to można zdobyć?
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Aleksander » wtorek, 6 listopada 2007, 08:02

Jak do końca czerwca '08, to może i ja swoje Morane'y napocznę (jeden AZ, drugi Kitech - jak u Bonda :lol: ). Może uda mi się jakąś polską wersję wydłubać - delikatnie się zgłaszam, mając nadzieję, że zdążę.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 6 listopada 2007, 09:28

Prawie osiem miesięcy do końca proponowanego projektu? To ja też się piszę z Arsenalem VG.33 w 1:48. Tylko zacznę za parę tygodni...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 6 listopada 2007, 11:39

Jarek Gurgul napisał(a):Tylko zacznę za parę tygodni

Spokojnie, ja też przed grudniem nie zacznę. Umówmy się że zgłoszeniem będzie fotka rozgrzebanego modelu.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 6 listopada 2007, 17:41

S.G napisał(a):A tak przy okazji może wie ktoś co jest warta czeska publikacja z JAKABA na temat Moranea 406 i gdzie ewentualnie można to kupić.

Szymon jeśli chodzi o tą publikację
Obrazek
to we wrześniu przewinęła sie przez Jadar. Cena około 60-65zł. Teraz żałuję, że nie nabyłem :(
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 6 listopada 2007, 18:47

No to pierwsze aktywne już zgłoszenie: "mała kupa" 1/48 * (wykonanie i sylwetka)
Po godzinie szlifowania i obrabiania nadal nie udaje się wcisnąć (może użyć wazeliny? :-/ )
Obrazek

I jakie góry i doliny:
Obrazek

Narzędzia niezbędne do poprawnego wykonania:
Obrazek

* Caudron C714 "Battle Axe"
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez c3p0 » wtorek, 6 listopada 2007, 19:41

Darek Trzeciak napisał(a):
S.G napisał(a):A tak przy okazji może wie ktoś co jest warta czeska publikacja z JAKABA na temat Moranea 406 i gdzie ewentualnie można to kupić.

Szymon jeśli chodzi o tą publikację
Obrazek
to we wrześniu przewinęła sie przez Jadar. Cena około 60-65zł. Teraz żałuję, że nie nabyłem :(

Widzaiałem w TORA,TORA za 60 pln :) (faktem jest że w sobotę ale była namacalna)
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 6 listopada 2007, 20:30

Michał Janik napisał(a):Popatrz na blaszki fototrawione - tam są niby koncówki rur. Chyba, że szukasz jakiejś innej wersji.

Faktycznie są :oops: Ślepemu po oczach :lol: Choć wg mnie to co zaproponował producent kwalifikuje się do wymiany :-/
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie