przez S.G » wtorek, 6 listopada 2007, 00:16
No to widzę temat na czasie, właśnie wczoraj zabrałem się za mojego Moranea, fajnie będzie podłubać Francuza w towarzystwie. Mnie dopiero od niedawna wzięło na żabojadów za sprawą mojego dobrego kolegi Wojtka , który wkręcił mnie w wydłubanie motorka Hispano Suiza do Avii, w czasie prac nad silnikiem okazało się że połowa francuskich samolotów z lat trzydziestych i czterdziestych latała na różnych wersjach tego motoru, więc jak tu nie zrobić rozebranego Francuza. Tak więc popieram pomysł na projekt i biorę się do pracy- na początek wyciąłem reflektor do lądowania i dorobiłem go w pozycji otwartej. Zakres krojenia uzależniony będzie od posiadanej dokumentacji, ale przedział silnika z pewnością będzie otwarty.
A tak przy okazji może wie ktoś co jest warta czeska publikacja z JAKABA na temat Moranea 406 i gdzie ewentualnie można to kupić. I jeszcze jedno pytanko o innego Francuza- Latecoere 298 taki fajny wodnosamolot, jest na jego temat francuska publikacja z wydawnictaw Profils Avions , może ktoś wie gdzie to można zdobyć?
szymon grzywocz
IPMS SILESIA