Sopwith Pup (1/72, Airfix)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Sopwith Pup (1/72, Airfix)

Postprzez Adam » piątek, 26 czerwca 2009, 13:20

PrzemoL napisał(a):
ZIO BY NAITT napisał(a): Kto jak kto , ale Ty powinieneś wiedzieć jak skleja się produkty Toko/Eastern Express/Roden ;o)

No coś tam wiem, ale...

ZIO BY NAITT napisał(a): Tak na poważnie , to Strutter był modelem który najbardziej dał mi "w kość" w kwestii geometrii komory płatów - mało co krew , pot i łzy ...

... tu mnie zaskoczyłeś. Wydawało mi się, że skoro płaty są w całości, to nic złego nie może się dziać. Według mnie najgorsze są Rodenowskie Albatrosy, gdzie płat dolny nakleja się niemal na styk do kadłuba, a górny se trzeba zlepić z trzech kawałków. To jest dopiero walka z geometrią. Cóż, spróbuję jak mi pójdzie ze Strutterem.

Ja mam za sobą montaż Gothy IV Rodena. :P Montaż płatów a szczególnie górnego to dopiero było wyzwanie. :evil:
model twojego PUP-a robi wrażenie.
Pozdrawiam
Obrazek
Adam

Reklama

Postprzez PrzemoL » piątek, 26 czerwca 2009, 18:23

Michale, to żadna filozofia z tymi paseczkami i cieniowaniem. Grunt, żeby aero nie miał zbyt szerokiego strumienia malowania. Poza tym ja zawsze "rozcieńczam" kolor do cieniowania bezbarwnym, żeby uniknąć zbyt intensywnego cieniowania. Daję kilka warstw i wychodzi jak widać.
A Marylin swój urok też ma. ;o)

Adamie, nie pokażesz swojej Gothy????
Namarie...
PrzemoL

Postprzez PrzemoL » piątek, 26 czerwca 2009, 23:09

No i koniec. Jeszcze musiałem pędzlem (tfu, tfu) przemalować golenie podwozia, bo któryś z mędrców z The Aerodrome zwrócił mi dopiero teraz uwagę, że to były stalowe rurki, wcale nie kryte drewnem).
Dziękuję wszystkim miłym kibicom. Galeria pewnie jutro, na razie dwie fotki na zakończenie warsztatu.

Obrazek
Obrazek
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Adam » poniedziałek, 29 czerwca 2009, 13:16

Adamie, nie pokażesz swojej Gothy????[/quote]

Postaram się, ale ostatnio to jednego co mi brakuje to wolnego czasu, ale można go obejzeć na stronie Rodena, wybierz ten model z listy i tam jest moje zdjęcie.
Pozdrawiam
Obrazek
Adam

Postprzez Adam » poniedziałek, 29 czerwca 2009, 13:19

Gratulacje, pieknie wykonane.
Obrazek
Adam

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 29 czerwca 2009, 21:55

Adam napisał(a):
PrzemoL napisał(a):Adamie, nie pokażesz swojej Gothy????

Postaram się, ale ostatnio to jednego co mi brakuje to wolnego czasu, ale można go obejzeć na stronie Rodena, wybierz ten model z listy i tam jest moje zdjęcie.
Pozdrawiam

Na tym jednym, jedynym zdjęciu wygląda naprawdę bardzo ładnie. Pokaż go tu w galerii, myślę, że zasługuje on na dobrą sesję i prezentację. I może po dokładniejszym obejrzeniu też się skuszę na tego potwora.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Adam » wtorek, 30 czerwca 2009, 08:59

Bardzo chętnie, obecnie brakuje mi czasu, może za jakieś dwa tygodnie wygląda, że będę mógł zrobić sesję zdjęciową moich modeli, bo trochę mi wstyd, że do tej pory tylko piszę komentaże a poza jedną wstępną prezentacją ( moje siedemdwójki) nic nie pokazałem
Obrazek
Adam

Postprzez Slash » wtorek, 30 czerwca 2009, 11:32

Adam napisał(a): Według mnie najgorsze są Rodenowskie Albatrosy, gdzie płat dolny nakleja się niemal na styk do kadłuba, a górny se trzeba zlepić z trzech kawałków. To jest dopiero walka z geometrią.

Miałem ostatnio wątpliwą przyjemność zmierzenia się z dwoma takimi ptaszkami. Poprawne wykonanie komory płatów to jakiś dar od niebios. Fakt, piękne obrazki na pudełkach, mnogość ciekawych wersji, dużo malowań w każdym modelu. Ale te części jak odciskane z plasteliny....
Slash

Postprzez PrzemoL » wtorek, 30 czerwca 2009, 11:40

Slash napisał(a):
Adam napisał(a): Według mnie najgorsze są Rodenowskie Albatrosy, gdzie płat dolny nakleja się niemal na styk do kadłuba, a górny se trzeba zlepić z trzech kawałków. To jest dopiero walka z geometrią.

Miałem ostatnio wątpliwą przyjemność zmierzenia się z dwoma takimi ptaszkami. Poprawne wykonanie komory płatów to jakiś dar od niebios. Fakt, piękne obrazki na pudełkach, mnogość ciekawych wersji, dużo malowań w każdym modelu. Ale te części jak odciskane z plasteliny....

I nie pokazałeś???

A co do walki z geometrią Albatrosów Rodena - polecam szablony. Można je dość łatwo zrobić z tekturki naklejając na nią skany/ksero planów w skali. A jeśli się robi wersję D.V to zdecydowanie należy poszukać modelu Eduarda - tam dolny płat to całość razem z kawałkiem kadłuba.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Adam » środa, 1 lipca 2009, 07:56

A co do walki z geometrią Albatrosów Rodena - polecam szablony. Można je dość łatwo zrobić z tekturki naklejając na nią skany/ksero planów w skali. A jeśli się robi wersję D.V to zdecydowanie należy poszukać modelu Eduarda - tam dolny płat to całość razem z kawałkiem kadłuba.[/quote]

Tu całkowicie się zgadzam mam wykonane takie dwa modele Eduarda składało się super, ale Roden oferuje wiele wersji tego, moim zdanie najłdanieszego samolotu z Wiekiej Wojny. Zapraszam do moich siedemdwójek,
Obrazek
Adam

Postprzez spiton » środa, 1 lipca 2009, 18:44

Gotha piękna. Dawaj ja tu. Czas Ci załatwię ,-))
Pozdrawiam
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat