Drukarki 3D Przełom w modelarstwie ?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Drukarki 3D Przełom w modelarstwie ?

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 2 marca 2014, 16:32

Wygląda na to że również w modelarstwie może nastąpić przełom technologiczny :mrgreen:
http://finanse.wp.pl/kat,1033823,title, ... omosc.html
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Drukarki 3D Przełom w modelarstwie ?

Postprzez baobab » poniedziałek, 10 marca 2014, 11:31

Faktycznie, robi wrażenie :)
baobab

Postprzez kasprzyk » sobota, 22 marca 2014, 15:39

kasprzyk

Postprzez TK » niedziela, 23 marca 2014, 12:01

radoslaw6363 napisał(a):Wygląda na to że również w modelarstwie może nastąpić przełom technologicznyl

Owszem, potencjalne możliwości tego sprzętu (szczególnie po dalszym dopracowaniu) są fascynujące, ale mam pytanie, czy ktoś orientuje się ile nakładu pracy/czasu/umiejętności kosztuje wygenerowanie pliku projektu dla takiej drukarki w celu zrobienia średnio skomplikowanego przedmiotu np. podnośnika hydraulicznego?

Jakie trzeba znać oprogramowanie - coś w stylu CADa?

Ciekawe to wszystko, bo może kiedyś zamiast jakiś upgradów z żywicy po prostu będziemy robić lub kupować gotowe projekty cyfrowe?
TK

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 23 marca 2014, 14:14

Myslę że może być tak :!:
Kupujesz program , idziesz do miejsca gdzie jest drukarka, wrzucasz program i za chwilkę masz wymarzony w każdym calu dopracowany model do poskładania (sklejać nie potrzeba ) :P
Albo idziesz do sklepu modelarskiego , gdzie zamiast pudełek z modelami stoi sobie drukarka :idea: Mówisz co chcesz mieć , obsługa pokazuje Ci szeroki wybór programów, wybierasz co Ci potrzeba , drukują model , kalki i załatwione :lol:
Takie trochę Science fiction, ale kto by tam 25 lat temu pomyślał że każdy może mieć telefon za 1 zł i w dodatku bez kabla :mrgreen:
Ciekawe kiedy taki pierwszy model samolotu się pojawi w sprzedaży :?: Figurki już widziałem :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » niedziela, 23 marca 2014, 14:59

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez TK » niedziela, 23 marca 2014, 19:01

rotpol13 napisał(a):Obrazek

Bardzo ciekawe to wszystko, ale widzę, że na razie jest to raczej technologia na dodatki niż całe modele. Ja na razie w żadnym modelu z drukarki 3D nie widziałem porządnego wnętrza kabiny, luku, przedziału bojowego itd. Jednak co do dodatków to myślę, że przy rozsądnych cenach duża cześć żywicy może pójść w odstawkę.

radoslaw6363 napisał(a):... Albo idziesz do sklepu modelarskiego , gdzie zamiast pudełek z modelami stoi sobie drukarka :idea:

No to by było coś - taki rodzaj punktu xero :lol: Ale cały czas zastanawiam się, ile czasu zajmuje projektowanie takich przedmiotów - to na razie chyba kluczowa kwestia jeżeli chodzi o cenę i rozpowszechnienie technologii 3D w modelarstwie
TK

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 23 marca 2014, 19:56

Projektowanie to pikuś :!:
w porównaniu z projektowaniem i produkcją formy do wytwarzania modeli wytwarzanych w technologiach wtryskowych. Czesi robią formy inaczej , ale nie są one tak trwałe i modele nie są tak dopracowane jak tradycyjne.
Jak chcesz zobaczyć jak wygląda wnętrze kabiny w nowej technologii to widać w tym materiale przewiń 10 minuta i 20 sekund
http://www.youtube.com/watch?v=LcSeDZsl ... k6i_tCQWhg
Wszystko jest odlane w jednym kawałku nawet drążek sterowy :!: Samo składanie modelu to inna bajka niż to co mamy dotąd :idea:
radoslaw6363

Postprzez Sherman » niedziela, 23 marca 2014, 20:09

radoslaw6363 napisał(a):Projektowanie to pikuś :!:

Pogadamy jak coś zaprojektujesz :lol:
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez TK » niedziela, 23 marca 2014, 20:59

radoslaw6363 napisał(a): jak wygląda wnętrze kabiny w nowej technologii to widać w tym materiale przewiń 10 minuta i 20 sekund
http://www.youtube.com/watch?v=LcSeDZsl ... k6i_tCQWhg:

faktycznie jest kabina :) - przeoczyłem ten materiał.
Możesz rozwinąć, co masz na myśli pisząc pikuś :) odnośnie projektowania?
TK

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 23 marca 2014, 21:03

Hi Hi hi Akurat pracuję na maszynach do obróbki metalu sterowanych numerycznie :mrgreen:
Może spróbuj taką formę wykonać :P Modele w technologii wtryskowej nie są drogie w produkcji czy projektowaniu , mordercze są koszty wykonania formy Panie Kolego :idea: :!:
Kolego Sherman to Ty coś zaprojektuj a ja wykonam formę :lol: Przy produkcji modelu samolotu rozmowa się zaczyna od 100tys.zł za skale 1/72 z tym że nie wiem czy ktoś w PL się jeszcze tym zajmuje. Przed laty firma wykonująca formy dla Mirage Hobby mieściła się na mojej ulicy ;o)
W drukarkach 3 D ten akurat koszt odpada ! Dlatego możliwe że nowa technologia wyprze tradycyjny wtrysk do lamusa :-/
Ostatnio edytowano niedziela, 23 marca 2014, 21:22 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
radoslaw6363

Postprzez TK » niedziela, 23 marca 2014, 21:16

radoslaw6363 napisał(a): Modele w technologii wtryskowej nie są drogie w produkcji czy projektowaniu , mordercze są koszty wykonania formy Panie Kolego :idea: :!:

nie no, to jest jasne jak słońce 8-) , ale cały czas nie wiem ile godzin/minut potrzeba na zaprojektowanie od podstaw (na podstawie rysunków) jakiegoś prostego przedmiotu, np korpusu od silnika. Rozumiem, że projekty śmiało można robić w CADzie
TK

Postprzez rotpol13 » niedziela, 23 marca 2014, 21:18

radoslaw6363 napisał(a): Dlatego możliwe że nowa technologia wyprze tradycyjny wtrysk do lamusa :-/

Ja tam zawsze będę za tradycyjnym wtryskiem :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez TK » niedziela, 23 marca 2014, 21:22

rotpol13 napisał(a): Ja tam zawsze będę za tradycyjnym wtryskiem :mrgreen:

:mrgreen: ot tak, w TEJ dziedzinie 3D raczej się nie sprawdzi :mrgreen:
TK

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 23 marca 2014, 21:24

TK napisał(a):
rotpol13 napisał(a): Ja tam zawsze będę za tradycyjnym wtryskiem :mrgreen:

:mrgreen: ot tak, w TEJ dziedzinie 3D raczej się nie sprawdzi :mrgreen:

Technologia 3D dopiero startuje i jeszcze nie znamy jej pełnych możliwości :!:
Ostatnio edytowano niedziela, 23 marca 2014, 21:29 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
radoslaw6363

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje