Mi-2 SN-08XP "Niebieski" Mastercraft,Airmo,Part 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mi-2 SN-08XP "Niebieski" Mastercraft,Airmo,Part 1:72

Postprzez KK » wtorek, 30 czerwca 2009, 20:00

Witam

Zainspirowany relacją Stroju postanowiłem ruszyć ze swoim Mi 2 w niebieskim kamo ;o) .
Jest to zestaw Mastercraft/tragedia :( w trakcie zamawiania Part i Airmo
Mam kilka fotek egzemplarza z 2007r nr rej.SN-08XP świeżo po remoncie ,przynależność do KWP Białystok
Chciałbym serdecznie podziękować dla Wojtka "Stroju" za udostępnienie mi dokumentacji/plany/

a to oryginał:
Obrazek
Obrazek

Prace przy kadłubie :szpachlowanie ,piłowanie ,podkład;szpachlowanie, piłowanie,podkład od trzech dni i chirurgia plastyczna :)
Obrazek

następnie trasowanie linii i nitów.

Proszę wstawić zdjęcia zgodnie z regulaminem.
Pierwsze dla przykładu zmieniłem.
xenomorph
KK

Reklama

Re: Mi-2 SN-08XP "Niebieski" Mastercraft,Airmo,Part

Postprzez KK » wtorek, 7 lipca 2009, 21:22

Witam

Dalszy postęp prac,wytrasowane nowe linie i nity/w kilku miejscach do poprawy/

Obrazek

i oczekiwana przesyłka z Jadaru :) ,dopiero teraz uświadomiłem sobie jaki czeka mnie ogrom prac :!:

Obrazek
chciałbym podziękować pracownikom ,zarówno sklepu jak i działowi wysyłki za miła i fachową obsługę,szczerze polecam.
KK

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 7 lipca 2009, 21:29

bawisz się w trasowanie, blachami i żywicami faszerujesz, a nos nie przeszkadza? a w zasadzie cały przód..?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez KK » wtorek, 7 lipca 2009, 21:31

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):bawisz się w trasowanie, blachami i żywicami faszerujesz, a nos nie przeszkadza? a w zasadzie cały przód..?

Jakoś Kamilku nie ;o) powiem Ci szczerze ,że nawet jak bym chciał to i tak nie wiem jak się za to zabrać :( więc zostanie tak jak jest
KK

Postprzez Cichociemny » wtorek, 7 lipca 2009, 21:39

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):bawisz się w trasowanie, blachami i żywicami faszerujesz, a nos nie przeszkadza? a w zasadzie cały przód..?

W zasadzie, to biorąc pod uwagę ile jest do zrobienia, mógłby pokusić się o policyjną Kanię...
Cichociemny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 7 lipca 2009, 21:47

Robert Ostrowski napisał(a):nie wiem jak się za to zabrać

etam nie wiesz.. odcinasz i dorabiasz we własciwym kształcie z polistyrenu.. zeby wyprofilować taki niewielki element nie trzeba mieć technologii vacu w jednym palcu.. zresztą na upartego można wykleić z kawałków polistyrenu..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez KK » wtorek, 7 lipca 2009, 21:52

Cichociemny napisał(a):W zasadzie, to biorąc pod uwagę ile jest do zrobienia, mógłby pokusić się o policyjną Kanię...

Chcę zrobić Mi dwójkę z Mojej KWP :)
KK

Postprzez Cichociemny » wtorek, 7 lipca 2009, 22:00

Robert Ostrowski napisał(a):Chcę zrobić Mi dwójkę z Mojej KWP :)

Aaa, więc to tak. To nie namawiam więcej.
Cichociemny

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 8 lipca 2009, 16:54

zgodnie z obietnicą.. jeden ze sposobów na operację nosa. zaznaczam, że do planów przykładałem 'z grubsza'- w zasadzie na oko robione, wiec efekt zdecydowanie nie jest idealny. nie chciało mi się też szpachlować i frezować- plan był taki, żeby pokazać technikę. modelu nie mam w przewidywalnych planach, więc nie miałem ochoty poświęcać mu więcej niż godzinę. zmieściłem się w 40 minutach.
na wstępie połapałem połowki kadłuba cyjanoakrylem- delikatnie, zeby dało się bez większego problemu rozerwać, ale na tyle solidnie, zeby się nie rozpadało podczas szlifowania.
llifting zacząłem od złapania profilu dolnej krawędzi przedniej szyby, bo jest ona, podobnie jak i cały nos, za mocno wysunięta do przodu. prawdę mówiąc, powinna być jeszcze dodatkowo w dół przesunięta..inym razem..
reszta, mam nadzieję, jest w miarę czytelna bez dodatkowego opisu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jak widać zostało jeszcze miejsce na frezowanie i dopieszczanie zarówno profilu nosa, jak i kształtu okienek.

aha, po odcięciu nosa wyszło na jaw, że połowki kadłuba mają nie specjalnie symetryczne linie podziału blach.. sygeruję uważać przy ich ponownym trasowaniu..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez spiton » środa, 8 lipca 2009, 20:24

"Król Popu" poszedł tą drogą(operacja nosa) I nie wyszło mu to na dobre. Nos mu odpadł jak wiemy. Ja bym dorobił cały przód
wytłaczając go na gorąco z przeźroczystej plexi( czy jak się nazywa takie przeźroczyste coś).
Wydaje mi się, że te dolne okienka dochodzą bliżej głównej szyby. główna szyba też nie wygląda najlepiej.
Zatem najlepiej byłoby wytłoczyć cały przód.
spiton

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 8 lipca 2009, 20:50

spiton napisał(a):Ja bym dorobił cały przód
wytłaczając go na gorąco z przeźroczystej plexi( czy jak się nazywa takie przeźroczyste coś).

tak, to na pewno łatwiejsza i szybsza metoda
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez KK » środa, 8 lipca 2009, 21:28

Dzięki Kamil ,chyba spróbuje tej metody/w razie niepowodzenia mała strata 17 zyli ;o) /a z szybą czołową nie tak prosto,part ramę zrobił pod model Intechu wiec przy przeróbce trzeba by ją od nowa zrobić
KK

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 8 lipca 2009, 21:49

nie oglądaj się jedynie na blachę parta le i zwróć uwagę jak w kadłub armowsie bebechy się będą wpasowywały.. bo one są tak w pół drogi miedzy pasowaniem do modelu i do rzeczywistości..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez KK » środa, 8 lipca 2009, 21:58

Wiem ,ale z airmo wykorzystam tylko podsufitkę i fotele ,środkowa kanapa do przerobienia na dwa pojedyncze fotele/wysokie/a podłoga pójdzie z parta .

Zastanawia mnie skoro Part robił blachy do Airmo i swój zestaw to dlaczego jest taka drastyczna różnica w tablicy rozdzielczej chodzi mi konkretnie o szerokość ,kilka mm ,
KK

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 8 lipca 2009, 21:59

Witam.
Jakaś fala Mi-2 nam wypłynęła.
Ja po cichaczu dłubię takiego ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"RATOWNIK 17"
Tyle, że u mnie temat będzie OBB.