P-40N Warhawk Eduard 1/48 [W.W.W.G.]

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

P-40N Warhawk Eduard 1/48 [W.W.W.G.]

Postprzez Kuba Galicki » wtorek, 30 czerwca 2009, 21:02

Witam w galerii :) i zapraszam do komentowania :-|

Nowe zdjęcia :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia robiłem w namiocie bezcieniowym ale widać i tak słabo fotki wyszły... Potrzebne jest jakieś specjlane światło ? Używam trzech lampek biórkowych z ikei ( http://global.images6.fotosik.pl/170/a695ab2d0373cebd.jpg ). Jakie ewentualnie parametry ustawić w aparacie ? Mam canona EOS 400D i A570 is.

pzdr. Kuba
Ostatnio edytowano środa, 1 lipca 2009, 15:42 przez Kuba Galicki, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Kuba Galicki

Reklama

Re: P-40N Warhawk Eduard 1/48 [W.W.W.G.]

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 30 czerwca 2009, 21:09

Hmm... Trochę za ostre cienie jak na namiot bezcieniowy. Nie wstawiłeś czasem tych lampek do namiotu razem z modelem? :)
Poza tym są tam dwa żródła światła o różnych barwach. Jedno dające niebieski rozproszony cień (jakby od światła dziennego przez chmury), a drugi, ostry różowy, pewnie od lampki.

No i zwiększ jeszcze głębię ostrości. Przymknij maksymalnie jak możesz przysłonę. Użyj statywu lub jakiejś konstrukcji, na której będziesz mógł położyć i unieruchomić aparat (książki, pudełka itp...)
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Kuba Galicki » wtorek, 30 czerwca 2009, 21:17

Cienie ostre bo fotki wyostrzałem w "fotoszopie" i tak wyszło... Nie, lampek nie wstawiłem do namiotu :mrgreen: dwie po bokach i jedna z góry.

Poza tym są tam dwa żródła światła o różnych barwach. Jedno dające niebieski rozproszony cień (jakby od światła dziennego przez chmury), a drugi, ostry różowy, pewnie od lampki.

Wykryłeś mnie ;o) Zdjęcia robiłem przy otwartym oknie + oświetlniu z lampek. :lol:
Obrazek
Kuba Galicki

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 30 czerwca 2009, 21:33

Kuba, przyjrzyj się dokładnie jak miałeś ustawione lampki i skąd padało światło. Fotoszop to fajny program, ale z miekkiego cienia nie zrobi ostrego tak jak u Ciebie. Ten różowy cień powstał raczej od bezpośredniego, ostrego oświetlenia, a nie takiego, które przeszło przez ścianę namiotu bezcieniowego.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Stratocaster » wtorek, 30 czerwca 2009, 21:45

Kuba, jedynym źródłem weryfikacji naszych modeli na tym forum jest zdjęcie. Nawet najdoskonalszy model, któremu poświęciliśmy wiele tygodni pracy umknie w galerii, jak nie pokażemy go GODNIE sfotografowanego. Odwracając sytuację - bywają modele niedoskonałe, ale dobrze uwiecznione i zbierają świetne opinie.
Powiem tak. Być może Twój model jest bardzo dobry. Ale ja się tego tylko domyślam przedzierając się przez nieostry plan, dziwne oświetlenie i słabe skadrowanie.

Wybacz, że mało merytorycznie o modelu (bo to przecież galeria). Zajrzyj do działu poświęconemu fotografowaniu modeli na tym forum i znajdziesz tam wiele przydatnych informacji.
Stratocaster

Postprzez RAV » wtorek, 30 czerwca 2009, 22:38

A nie strzelała Ci przypadkiem jeszcze lampa błyskowa?

Zbyt ciemna sylwetka modelu może być spowodowana zbyt jasnym tłem. Użyj ciemniejszego, np. niebieskiego.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » środa, 1 lipca 2009, 12:22

Podoba mi się ten model. Ma jaja. No i paszczę ,-))
spiton

Postprzez Kuba Galicki » środa, 1 lipca 2009, 15:49

Dzięki za rady i podpowiedzi :) Wstawiłem nowe zdjęcia - czy lepsze sami oceńcie. Stratocaster - ten wątek już tyle razy czytałem i przeglądałem, ale i tak nie potrafie nic lepszego wycisnąć :? Rav - tak, zdjęcia robiłem z lampą błyskową. Poszedłem za twoją radą i zrobiłem zdjęcia na czarnym tle. Spition - fajnie, że chociaż Tobie się podoba :-|

K.
Obrazek
Kuba Galicki

Postprzez Gujos » środa, 1 lipca 2009, 16:03

Może nieelegancko to zabrzmi, ale obicia blachy Ci nie wyszły. Unikał bym zalewania linii podziału srebrną farbą. Możesz zmniejszyć kontrast używając ciemnej plakatówki na obicia i może trochę je zdrapać.
Pozdrawiam
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez Rumcajs » środa, 1 lipca 2009, 18:49

Co wstępnie można wywnioskować z tych zdjęć - model nie wygląda źle. Odrapania odrobinę przyciemnić i podszkrobać, jak pisał Gujos, a dodatkowo zapuścić w tych miejscach linie "łoszem" i powinno być całkiem dobrze. :)
Jedno, co mocno razi w oczy, to niewyszpachlowane łączenie części przeźroczystej (zawierającej ostatnią część owiewki kabiny, z fragmentem kadłuba) z resztą kadłuba modelu - masz tam schodek wraz z pionową i poziomą szparą, a w oryginale, aż do cienkiej ramy oszklenia, biegły całe arkusze blachy.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 1 lipca 2009, 19:14

Model ładnie pomalowany i wybrudzony powinien robić świetne wrażenie ale jest kilka drobiazgów, które psują cały efekt. Przedewszystkim golenie kół powinny mieć kolor aluminium a nie NG, która była prawidłowa dla wszystkich wersji do M ale nie do N. Kolejna sprawa to kolor wnęk podwozia w płacie, który w żaden sposób nie przypomina Zinc Chromate, podobnie zresztą jak kolor wnętrza kadłuba nie przypomina Interior Green. Jeśli już jesteśmy przy malowaniu wnętrza do element za fotelem pilota powinien mieć kolor OD a nie NG. Ponadto bardzo rzuca się w oczy brak przewodów hamulcowych przy goleniach podwozia. O plamach Medium Green na krawędziach natarcia już było. Ogólnie bardzo niewiele brakowało żeby model wyglądał nietylko na dobrze zrobiony ale także poprawny i realistyczny.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Ostach » środa, 1 lipca 2009, 20:09

Po to masz namiot bezcieniowy żeby robić fotki bez lampy. Hm, w ogóle o lampie zapomnij przy robieniu zdjęć modelom. Zainwestuj te 30zł nawet w prosty biurkowy statyw.

Sam model jak dla mnie prezentuje się fajnie. Na obdrapaniach się nie znam to się nie wypowiem, ale chodnik na prawym skrzydle to obdrap.

Generalnie mi się podoba i sam bym tych rzeczy co koledzy nie zauważył.

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli