BTR-70 1:35 ZVEZDA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

BTR-70 1:35 ZVEZDA

Postprzez jaxiu » poniedziałek, 24 marca 2014, 15:27

Drugi modelik z jakim się zmagam po 13 letniej przerwie. wymaga jeszcze wielu poprawek, ale tak to mniej więcej zaczyna wyglądać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jaxiu

Reklama

Re: BTR-70 1:35 ZVEZDA

Postprzez Paweł Czarnocki » wtorek, 25 marca 2014, 12:39

Masz jeszcze możliwość zdjęcia kół ? Pytam bo dobrze by było odizolować opony od felg na przykład taśma klejącą. Zdarza się w modelach ZWEZDY, że guma z oponek "rozpuszcza" plastik z modelu. Zachodzi jakaś dziwna reakcja niekiedy. Mi sie to w jednym modelu zdarzyło i od tamtej pory zanim założę oponę na felgę modelu ZWEZDY to owijam felgę jedna warstwa taśmy klejącej takiej zwykłej biurowej.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez jaxiu » wtorek, 25 marca 2014, 13:07

Oj to mnie wystraszyłeś.
Niestety koła już przyklejone i ich zdejmowanie mogłoby być ryzykowne :/
Felgi były malowane osobno, więc między gumą a plastikiem jest warstwa podkładu i 2 warstwy koloru (na początku zrobiłem je piaskowe). Opony też malowałem najpierw podkładem a potem czarnym akrylem, więc dochodzą kolejne warstwy farby. Mam nadzieję, że to wystarczy.
Ogólnie nawalczyłem się z tą ZVEZDą, beznadziejne spasowanie tyłu kadłuba, części połamane w ramkach i okropne zawiasy...
Teraz chcę dodać linę i zwiniętą plandekę.
Na wieży która mi została od zestawu poćwiczę robienie osłony z plandeki z chusteczki higienicznej, może wyjdzie z niej coś ciekawego.
jaxiu

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 25 marca 2014, 13:38

Budowę obserwuję, muszę Cię jednak zaprosić na kotleta.
viewtopic.php?f=10&t=63251
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez jaxiu » wtorek, 25 marca 2014, 13:47

Nie pozostaje mi nic innego jak złożyć samokrytykę i obiecać poprawę.
Kolejne zdjęcia i projekty będą już fotografowane ze stosowniejszym i spełniającym wymogi zarówno forum jak i dobrego obyczaju tłem :oops:

Mam tylko nadzieję, że same fotografowane obiekty nie wzbudzają politowania i forumowicze nie poradzą mi spakowania narzędzi i znalezienia sobie innego hobby ;o)
jaxiu

Postprzez jaxiu » środa, 26 marca 2014, 16:16

Pytanie, model jest pokryty pigmentami nałożonymi aerografem. Czym zabezpieczyć pigmenty? Vernix? AK Pigment Fixer?
Na t-62 próbowałem nałożyć zwyklły lakier i niestety efekt okazał się opłakany w skutkach.
jaxiu

Postprzez Korowiow » czwartek, 27 marca 2014, 21:59

Do zabezpieczenia pigmentów najlepszy jest Pigment fixer. Zamiennie można użyć fixatywy kupionej w sklepie dla plastyków. W dużo mniejszym stopniu pigmenty zabezpiecza White Spirit. Pamiętaj jednak, że użycie fixera lub fixatywy spowoduje ściemnienie pigmentów.

W sprawie modelu - w mojej opinii nie masz się czego wstydzić z wyjątkiem słusznie skąd inąd wspomnianego kotleta ;o) .
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez jaxiu » środa, 23 kwietnia 2014, 13:09

Zdjęcia na jednolitym tle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek