T-62 TAMIYA 1:35

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

T-62 TAMIYA 1:35

Postprzez jaxiu » piątek, 21 lutego 2014, 15:28

T-62A TAMIYA - model nie waloryzowany.
Proszę nie bić zbyt mocno, pierwszy model jaki zbudowałem po 13 latach przerwy :roll:

Polakierowany
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed ostatnią warstwą lakieru
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jaxiu

Reklama

Re: T-62 TAMIYA 1:35

Postprzez merlin_PL » sobota, 22 lutego 2014, 08:45

Ponieważ nikt się nie odzywa . Będę ja .

Po pierwsze powitać na forum. Każdy nowy modelarz , albo "z odzysku" jest mile widziany. :D
Ja bym powrót do modelarstwa ocenił pozytywnie . Model kompletny , skończony. Do poprawki są gąsienice bo ich górna część nie powinna być napięta tylko spoczywać na kołach. Ten element razi najbardziej
Poza tym masz model pomalowany pomalowany w sposób podstawowy bez jakiś skomplikowanych technik. Na pierwszy raz może być. Kolejne będą lepsze. Podglądaj relacje innych i postęp na pewno będzie .
Warto podpatrzeć jak inni malują gąsienice by wyglądały bardziej realistycznie.

Pozdrawiam
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez jaxiu » sobota, 22 lutego 2014, 11:16

Dziękuję za konstruktywną krytykę i miłe przyjęcie. Model budowałem raczej dość szybko (13 lat odwyku ;) ), powstał w tydzień. Dopiero kompletuje materiały i narzędzia. Najważniejsze, że bakcyl wrócił i już zacząłem kolejny projekt (btr 70 zvezda)
Gąsiennice czekają jeszcze na poprawki malowania, bo wyszły zbyt rdzawe i dobrze im zrobi przetarcie czymś metalicznym. Takie pytanko techniczne, jakim klejem najlepiej je układać na kołach? Jedyne co mi przychodzi do głowy to cyjanoakryl, ale boje się, że za szybko będzie łapać :/
jaxiu

Postprzez jarkakarwo » sobota, 22 lutego 2014, 11:16

ładny
ja na sterczące gąsienice stosuje taki oto sposób. Na koła kładę klej a potem tam gdzie gąski maja się trzymać wkładam pensetę pomiędzy gąsienicą a błotnikiem, która dociska je do kuł
ja używam zwykłego kleju revella i się trzymają.
każdy model to pomnik upamiętniający ludzi, którzy walczyli i ginęli w maszynie naturalnych rozmiarów
jarkakarwo

Postprzez Ar2r » sobota, 22 lutego 2014, 21:57

Najważniejszy powrót do modelarstwa.. Model spoko moim zdaniem :) aż boje się pomyśleć jakie będą następne :D
Ar2r

Postprzez jaxiu » poniedziałek, 24 marca 2014, 20:41

jaxiu

Postprzez imek46 » wtorek, 25 marca 2014, 20:17

Panowie powiem tak. Czołgi T-55, T-62 i ich pochodne charakteryzowały się min tym że górny bieg gąsienicy był w zwisie. Nigdy nie dotykał kół jezdnych. A model jak na stary model tamki, zrobiony jest bardzo fajnie. Oby tak dalej. Pozdrawiam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Flacha » wtorek, 25 marca 2014, 22:24

Wedle instrukcji:
1. Na drodze twardej (asfalt i drogi utwardzone): gąsienica powinna leżeć na trzech środkowych kołach
2. W terenie grząskim (błoto): gąsienica powinna leżeć na środkowym kole
3. W terenie piaszczystym i na śniegu: gąsienica powinna opierać się na wszystkich kołach nośnych.
Pozdrawiam Andrzej Ligocki
Portfolio
Na tapecie SARAF
Flacha

Postprzez jaxiu » wtorek, 25 marca 2014, 23:13

Dziękuję bardzo za wyciąg z instrukcji. Tak jak napisałem dopiero wracam do modelarstwa po bardzo dlugiej przerwie i jedtem bardzo wdzięczny za wszelkie rady i konstruktywną krytykę. Gąsiennice na pewno przykleje do kół tak aby na nich leżały. Na razie model przeszedl zmywanie calego malowania i generalny remont, po tym jak go postanowiłem "poprawić"....
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=70581
jaxiu

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli