P-39Q Airacobra (1:72, HobbyBoss)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-39Q Airacobra (1:72, HobbyBoss)

Postprzez Cichociemny » poniedziałek, 6 lipca 2009, 15:38

Dzięki panowie za komentarze.

Więc za gęsta farba, to może być to. Zawsze mnie zastanawiało ile procent ma mieć to mleko porównawcze, teraz wiem 3,2% ;o) Używam emalii Model Mastera (rzadziej jakiegoś starego Humbrola, który mi został z dawnych czasów) plus dedykowany Thinner. Mam gdzieś retarder gunze, to z nim też popróbuje. Manometr mam, kręce gałą i eksperymentuje.

Nie chcę się uczyć malować na Comanche'u, więc robię sobie takiego rzęcha.

Mac Eyka napisał(a):Czy będzie się kręciło śmigiełko.

Mogę Cię uspokoić, będzie.

W czasie bezforumowym też sobie eksperymentowałem:
Obrazek
Fotka jest, jaka jest- wybaczcie. Muszę rozglądnąć się za aparatem jakimś...

Dzisiaj zamierzam położyć kolor na górę płatowca, postaram się wydusić potem jakieś lepsze fotki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edycja.
Z wieczornego malowania nici. Wszystko przygotowane, model pomaskowany i... farbka zaschnięta. Super...
Cichociemny

Reklama

Postprzez Cichociemny » wtorek, 7 lipca 2009, 20:56

Dzisiaj najpierw szybka wizyta w lokalnym sklepie modelarskim- niby po jedną farbkę, ale wiecie jak to jest...

Potem malowanie.
Obrazek
W rezultacie Airacobra wygląda tak.
Obrazek
Obrazek
Nie krępujcie się krytykować, komentarze mile widziane.
Cichociemny

Postprzez spiton » środa, 8 lipca 2009, 23:16

preszejding wyszedł całkiem przyjemnie. Kupiłem sobie Bf 109 G-4 HB, tak, że z ciekawością oglądam jak Ci idzie.

Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jaho63 » środa, 8 lipca 2009, 23:48

No tez jestem ciekaw, co z HB można zrobić, :) choć malowanie to znowu ten W.Shomo? ;o) - nie no spoko, żartuje, Twoja sprawa.
spiton napisał(a):Kupiłem sobie Bf-109 G4 HB

A jak to to wygląda? Nie chodzi mi oczywiście o wnętrze czy komory, to wiem JAK wygląda, (to można "naprawić") ale o wymiary i detale zewnętrzne?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Cichociemny » czwartek, 9 lipca 2009, 00:26

spiton napisał(a):preszejding wyszedł całkiem przyjemnie.

Dzięki za opinię.

spiton napisał(a):Kupiłem sobie Bf-109 G4 HB, tak, ze z ciekawością oglądam jak Ci idzie.

Będziesz robiłu prosto z pudła? ;o)

Jaho63 napisał(a):choć malowanie to znowu ten W.Shomo? ;o) - nie no spoko, żartuje, Twoja sprawa.

Bingo, Snooks 2nd. Cóż, miało być prosto z pudła, innych kalek nie mam (zresztą szkoda by ich było). W zestawie jest jeszcze malowanie radzieckie, maszyny G. Rechkalowa. Uznałem jednak, że do ćwiczenia malowania zbyt jednolite, a chciałem też popróbować nakładanie białego koloru. No i ta ilość symboli zestrzeleń wzbudza u mnie uśmiech.
Cichociemny

Postprzez Jaho63 » czwartek, 9 lipca 2009, 08:00

Cichociemny napisał(a):i ta ilość symboli zestrzeleń wzbudza u mnie uśmiech

Kolego, niezależnie od opinii o "naciąganiu" zwycięstw oraz lokowania większych lub mniejszych takowych skłonności w poszczególnych nacjach, to akurat Reczkałow jest (stosunkowo) wiarygodnym asem. W książce M.Bykowa "Asy Wjelikoj Otjeczjestwjennoj" z 2007 roku Reczkałow ma nawet 61+4 (w tej samej Pokryszkin tylko 46+6). Zażartowałem oczywiście z Shomo, ale z "mojego" punktu widzenia miało "tylko" 8 zwycięstw, przy czym ani jednego na Cobrze. :)
Jaho63

Postprzez Cichociemny » czwartek, 9 lipca 2009, 12:26

Jaho63 napisał(a):Kolego, niezależnie od opinii o "naciąganiu" zwycięstw oraz lokowania większych lub mniejszych takowych skłonności w poszczególnych nacjach, to akurat Reczkałow jest (stosunkowo) wiarygodnym asem. W książce M.Bykowa "Asy Wjelikoj Otjeczjestwjennoj" z 2007 roku Reczkałow ma nawet 61+4 (w tej samej Pokryszkin tylko 46+6). Zażartowałem oczywiście z Shomo, ale z "mojego" punktu widzenia miało "tylko" 8 zwycięstw, przy czym ani jednego na Cobrze. :)

Nie chodziło mi konkretnie o tego akurat pilota, ale o to, że powiedzmy dość swobodne podejście do tematu zestrzeleń wśród Rosjan powoduje, że na każdy tak obładowany oznaczeniami samolot patrzy się z pewnym dystansem. Nie wiem na ile wiarygodna jest wymieniona przez Ciebie książka, nie czytałem. Tematu Reczkałowa też jakoś specjalnie (jeszcze) nie zgłębiałem, więc nie mi oceniać. Daleki byłbym też od stwierdzania, że zawyżanie osiągnięć to specjalność jednej nacji. No i tak jak mówiłem, to nie było kryterium wyboru malowania.
Cichociemny

Postprzez Jaho63 » czwartek, 9 lipca 2009, 13:04

No i masz rację, mnie też nie chodziło o "obronę dobrego imienia” ;o), wspomniałem o tym mimochodem. A nasze tu prezentacje to w końcu nie rozprawki historyczne. I jeszcze... Choć często wrzucam coś o pilotach, asach (wszyscy mamy jakieś wariactwa ;o) ) to nie spodziewam się, że każdy powstający model będzie w tym temacie. :)
I jak wspomniałem na początku z zainteresowaniem obserwuję, co się da wycisnąć z HB (ja na razie skubnąłem tylko MS-406).
Jaho63

Postprzez spiton » piątek, 10 lipca 2009, 22:25

Bf 109 G-4, będę robił prawie prosto z pudła. Zamierzam opuścić mu klapy, i pootwierać chłodnice.
Pewnie pomęczę mu jeszcze powierzchnie ,-))
Ostatnio edytowano niedziela, 12 lipca 2009, 15:35 przez spiton, łącznie edytowano 2 razy
spiton

Postprzez Cichociemny » niedziela, 12 lipca 2009, 00:30

Zastanawiając się jak pomalować wydechy silnika Airacobry, nałożyłem kalki.
Obrazek
Nie są one najmocniejszą stroną tego zestawu. Szczegółowością druku nie powalają, "FRESNO" wygląda na "FRESHO", a numer na ogonie jest na czarnym tle (a powinien tam być raczej kolor kamuflażu). Z plusów- dobrze się nakładają.

Instrukcja też jest ciekawa- gwiazdy kadłubowe i skrzydłowe są pozamieniane miejscami. Co więcej, HB sugeruje naklejenie gwiazdy na dolnej powierzchni płata do góry nogami.
Cichociemny

Postprzez Cichociemny » poniedziałek, 13 lipca 2009, 21:44

Airacobra stoi już "o własnych siłach".
Obrazek
Koła podwozia głównego to jakaś pomyłka, nawet nie ma zaznaczonej linii gdzie kończy się felga, a zaczyna opona. Nie wiedziałem za bardzo jak to pomalować, próbowałem wyciąć maski na felgi, ale bez sukcesu. W końcu jednak wymyśliłem metodę, prymitywną- ale zadziałała.

Teraz jeszcze pomalować kołpak śmigła (żółtym- pewnie znowu będzie schnął tydzień), wydechy oraz lufy działek.
Cichociemny

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 13 lipca 2009, 22:17

Tak się czepiają tych HB niemal-modeli, :) ale jak widać, na Kobrę to wygląda. Ceny są niezwykle "promocyjne”, dzięki czemu, myślę, że niejeden chłopak (czy dziewczyna :) ) sięgnie po te modele. A jak dla mnie, jak coś można z tego wsiąść, czy jakoś przerobić to tylko tak dalej. A jak jeszcze się okazuje, że są lepsze pod jakimiś względami od innych (np. MiG-3) to tylko ukłony dla azjatyckiej inicjatywy.
Cichociemny napisał(a):wygląda na "FRESHO"

to i tak lepiej niż TESCO ;o)
Jaho63

Postprzez Cichociemny » piątek, 17 lipca 2009, 19:53

Pomalowany na żółto kołpak śmigła nie chciał schnąć, ale wystawiłem drania w południe na parapet i poskutkowało.

Śmigło już na swoim miejscu, wydechy też, lufy pomalowane, linka anteny przyklejona.
Obrazek
Pozostało podretuszować łopaty śmigła- czarny w paru miejscach przypadkiem starłem. Następnie lakier błyszczący i spróbuje zrobić washa.
Cichociemny

Postprzez spiton » sobota, 18 lipca 2009, 00:04

Ja bym się pewnie nie powstrzymał, i zdrapał ta maskę z kabiny ,-)))
A cobra zapowiada się bardzo przyjemnie.
spiton

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 lipca 2009, 00:23

spiton napisał(a):i zdrapał ta maskę z kabiny

He, he. Dokładnie! Na takim etapie to już trzeba zobaczyć jak się prezentuje "cały" :)
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat