Dornier Do-17Z "Classic Airframes" 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Dornier Do-17Z "Classic Airframes" 1/48

Postprzez robmario » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:04

Tutaj masz zdjęcia komory bombowej dokładnie Do 17Z. Zdjęcia pochodzą z handbucha Do 17Z (Do 17 Z L.Dv.T.585/10a)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Reklama

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 3 marca 2014, 09:14

Dość specyficzna konfiguracja z SD 2. Nie wiem dokładnie kiedy to się pojawiło, musiał bym doczytać w książce Balke o K.G. 2 ale to chyba Rosja dopiero, a może Bałkany.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 4 marca 2014, 09:51

No dobra sprawdziłem, Bałkany odpadają tzn. teoretycznie istniała możliwość ale w K.G. 2 nie zastosowano. Rosja jakoś też nieszczególnie - wygląda na to że w użyciu były głównie bomby 50 kg.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 4 marca 2014, 10:28

Dowód w sprawie, takie coś kiedyś znalazłem na ebayu - fotki K.G. 2 z Rosji są dość rzadkie, ja kojarzę w sumie tylko kilka, sorry za jakość ale tylko takie mam (małe stykówki 4x4 cm) no i sorry za zaśmiecanie wątku :)

Obrazek
Obrazek

edit - chociaż to co leży na kupce po lewej stronie drugiej fotki to mogą być właśnie kontenery bomb SD2.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 9 marca 2014, 22:30

Podgoniłem z robotą. W skrzydłach porobiłem imitacje okratowania aby nie raziły płaskie ścianki. No i druga gondola gotowa do wklejenia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Skrzydła z kadłubem połączone. Zrezygnowałem z waloryzowania komory bombowej bo za mało czasu. Wklejenie wlotów..Lego to nie jest :-| Teraz obróbka ze skrawaniem i można powrócić do wnętrza tym bardziej, ze pocztą jadą wyczekiwane magazynki do MG :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A na koniec dorobiłem mechanizm pod fotel pilota bo w zestawie należy go nakleić na postumencik
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 30 marca 2014, 10:22

Stan na dzisiaj- czyli jestem w czarnej d.. Raczej nie wyrobię się w terminie a szko mi robic "po łebkach":
Obrazek
Obrazek
Mam pytanie bo będę chciał zamknąć oszklenie- jakiego koloru powinny być te pojemniki na łuski ?
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez robmario » poniedziałek, 31 marca 2014, 08:55

Wydaje mi się, że na większości stanowisk MG15 miały Hulsensacki w postaci brezentowego fartucha zbierającego łuski. Takie pojemniki jakie pokazałeś występowały przy bardziej otwatrtych stanowiskach na innych maszynach, gdzie częstotliwość wymiany była mniejsza. Tutaj za szybko przepełniałyby się tę pojemniki, co w warunkach bojowych byłoby nie do przyjęcia (konieczność częstego opróżniania-wymiany).Te długie rękawy były w kolorze beżowym i miały fakturę worka na ziemniaki. Coś w tym stylu
Obrazek
zdjęcie pochodzi ze strony http://www.mg42.us/viewtopic.php?f=45&t=9650&start=140
Zaprezentowane przez Ciebie pojemniki takie jak ten
Obrazek
wyglądają na wykonane z jakiegoś tworzywa i myślę, że utrudniałyby także operowanie bronią w stanowiskach takich jakie były na Do 17 Z.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 1 kwietnia 2014, 16:25

robmario napisał(a):Wydaje mi się, że na większości stanowisk MG15 miały Hulsensacki w postaci brezentowego fartucha zbierającego łuski. Takie pojemniki jakie pokazałeś występowały przy bardziej otwatrtych stanowiskach na innych maszynach, gdzie częstotliwość wymiany była mniejsza. Tutaj za szybko przepełniałyby się tę pojemniki, co w warunkach bojowych byłoby nie do przyjęcia (konieczność częstego opróżniania-wymiany).Te długie rękawy były w kolorze beżowym i miały fakturę worka na ziemniaki. Coś w tym stylu
Obrazek
zdjęcie pochodzi ze strony http://www.mg42.us/viewtopic.php?f=45&t=9650&start=140
Zaprezentowane przez Ciebie pojemniki takie jak ten
Obrazek
wyglądają na wykonane z jakiegoś tworzywa i myślę, że utrudniałyby także operowanie bronią w stanowiskach takich jakie były na Do 17 Z.

Przeglądnąłem dokumentację i jednak tylko dwa stanowiska miały te rękawy do łusek. Wszystkie boczne miały te pojemniki z tworzywa sztucznego. Teraz pytanie: jakiego to mogło być koloru czy RLM 66 ?

100-lecie Niepodległości

Postprzez rotpol13 » wtorek, 1 kwietnia 2014, 17:01

Może to zdjęcie troszkę pomoże :)
Obrazek

Źródełko: http://www.warmuseums.nl/gal/102gal.htm
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez dewertus » wtorek, 1 kwietnia 2014, 18:28

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):jestem w czarnej d.. Raczej nie wyrobię się w terminie

Twardym trzeba być nie miętkim :lol: walcz do końca, a nuż jednak się wyrobisz.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 11 kwietnia 2014, 09:13

dewertus napisał(a):
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):jestem w czarnej d.. Raczej nie wyrobię się w terminie

Twardym trzeba być nie miętkim :lol: walcz do końca, a nuż jednak się wyrobisz.

W stanie zatwardzenia przygotowałem modelik do zamknięcia szklarni doposażając gto o to i owo (te białe to zwinięte zasłonki przeciwsłoneczne :D ). Producent w instrukcji proponuje w wyposażeniu aż trzy działka MG 151ale wyczytałem, że na przednim stanowisku było tylko jedno działko, które ta wersja otrzymała dopiero w drugiej połowie 1940. Mój ma otrzymać malowanie z okresu BoB więc pozostawiłem same MG-15. Zabawne są te wydechy w górnej części osłon-jak na statku :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Pawel Burchard » piątek, 11 kwietnia 2014, 09:44

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Producent w instrukcji proponuje w wyposażeniu aż trzy działka MG 151ale wyczytałem, że na przednim stanowisku było tylko jedno działko, które ta wersja otrzymała dopiero w drugiej połowie 1940. Mój ma otrzymać malowanie z okresu BoB więc pozostawiłem same MG-15.

Coś pokręciłeś z tymi działkami :) Jeśli Do 17 Z to raczej z MG-FF

p.
Pawel Burchard

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 11 kwietnia 2014, 10:35

Ja? to raczej p. Murawski w Monografii Kagero ;o) Na tym się opierałem. Otwierałem posta z bijącym sercem, że dostrzełeś babola bo szklarnia jest już zamknięta - dosłownie 5 min temu :-> Uff...

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » piątek, 11 kwietnia 2014, 12:51

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a): Otwierałem posta z bijącym sercem, że dostrzełeś babola bo szklarnia jest już zamknięta - dosłownie 5 min temu Uff...

Skąd ja to znam, tylko że swoje babole dostrzegam tylko ja ( reszta działa na zasadzie domniemania, grunt to mieć słabe zdjęcia). . 5 min to nie długo powinno jeszcze ładnie się odkleić.
Widzę że też masz fajnie spasowany model. Swojego draba wspomagałem cjanoglutem , potem debonder i było mniej szpachlowania.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez zegeye » piątek, 11 kwietnia 2014, 12:58

Ale fajne rzeczy czynisz Waść z tym ''ołówkiem''. Podziwiam :shock:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek