Flakpanzer I A, 1:35, Tristar - które blaszki?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Flakpanzer I A, 1:35, Tristar - które blaszki?

Postprzez Kuba P. » czwartek, 16 lipca 2009, 18:58

Panowie,
Nie wiedziałem gdzie zamieścić to pytanie, mam nadzieję, że tu znajdę odpowiedź.
Mam model Tristara 019, Flakpanzer I A. Jakie blaszki do niego kupić? Aber robi zestawy do Pz. I Ausf. A:

http://aber.net.pl/detal/desc/pz_kpfw__ ... ional_set/
http://aber.net.pl/detal/desc/pz_kpfw__ ... basic_set/
http://aber.net.pl/detal/desc/pz_kpfw__ ... ional_set/

O ile błotniki to wiem, że będą OK (chociaż zestawowe są rewelacyjne) to zastanawiam się nad tym zestawem Vol 3 i no i podstawowym.
Ile z tego wykorzystam?

Na koniec pytanie, czy jest może jakiś zestaw do waloryzacji samego Flak 38 (poza lufą, którą mam) które na tym pojeździe stoi?

Nie znam się za bardzo na Pz. I i pochodnych stąd uprzejmie proszę o rady kogoś, kto może robil ten zestaw i waloryzował albo wie co będzie dla mnie OK?

Dzięki.
Kuba
Kuba P.

Reklama

Re: Flakpanzer I A, 1:35, Tristar - które blaszki?

Postprzez kazio » czwartek, 16 lipca 2009, 20:37

Jakubie - co do samych jedynek Tristara, to są OK. Większość detali jest zadowalająca, aczkolwiek niektóre (np. amortyzatory pierwszych kół jezdnych) proszą się o wymianę na samoróbki (wachacze też są ciut uproszczone, ale i tak zasłonią je koła). Jeżeli użyjesz zestawowych ogniw gąsek, nie będzie problemu, Friule odpadają z racji zbyt grubych bandaży Tristara. Co do poprawności merytorycznej aberowych błotników, to są OK (co prawda nie mam w tej chwili dostępu do zestawu dedykowanego konkretnie do Ausf. A Tristara, ale Aber trochę je poprawił względem tych zaprojektowanych pod Zvezdę). Większość detali z zestawu podstawowego Abera wykorzystasz bez problemu (mocowania narzędzi, haki demontażowe etc.).

Co do FLAK-a, Tristar wykonał kawał dobrej roboty. Porównywałem sobie wypraski DML'a i Tristara - ten drugi ma więcej detali. Musiałbyś jedynie sprawdzić, którą wersję (early/late) Tristar wrzucił do zestawu Flakpanzera. Do walorki działka spokojnie wystarczą blachy dedykowane Tristarowi (albo inny zestaw, tylko osłona by była do przeróbki z racji specjalnych podcięć dolnych narożników, aby umożliwić obrót działka o 360 stopni). We własnym zakresie warto jedynie wykonać ucha przetyczek mocujących górne, zdejmowalne części łoża, okablowanie przy celowniku oraz skobel na osłonie strzelca. Nie ma sensu inwestować w jakieś inne gotowce oprócz lufy i blaszek, może jedynie toczone łuski/naboje.

P.S. Coś te Twoje linki nie działają, stronka Abera szwankuje...
kazio

Postprzez Kuba P. » piątek, 17 lipca 2009, 12:09

Kaziu, bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Po kolei więc:

[1] Blaszki:
Chyba faktycznie zainwestuję w ten zestaw podstawowy. Nie ma sensu kupowania zestawu do wnętrza, skoro zawiera on żywice dublujące to co jest w zestawie. Szkoda, że nie ma samych blaszek do tego tristarowskiego wnętrza.

Co do Flaka - mam już piękną lufę, przydałyby się blaszki (Aber robi takie do Flak 38??). Mam porównanie dragonowskiego Flaka z tristarowskim i w rzeczy samej, ten drugi ma o wiele więcej detali i jest delikatniejszy. Dragon miał jedynie fajniejsze te tłoczone blaszki imitujące siatkę kosza na łuski ale wymodelowanie blaszek Tristara nie powinno być nadmiernie trudne.

[2] Koła:
Z kołami sobie poradzę przez zeszlifowanie nieco obręczy kół od wewnętrznej strony. Wtedy friule wejdą.

Dziękuję.
Kuba
Kuba P.

Postprzez Strug » piątek, 17 lipca 2009, 14:27

Na sPWM będę dłubał Pz.I z działkiem Breda, robiłem niedawno research blaszkowy, więc jestem w temacie.

Oczywiście nie opłaca Ci się kupować aberowego wnętrza dla tych kilku blaszek.
Ale... zapomniałeś o parcie :)
Kup sobie zestaw Interior do Pz.I ohne Aufbau
http://www.jadar.com.pl/part/p35181/index.html
Będziesz miał blachy na podłogi, lewarki, tablice zegarów. A i w kieszeni coś niecoś zostanie.
Part robi również dedykowany zestaw do flaka
http://www.jadar.com.pl/part/p35185/index.html
ale już bez elementów wnętrza wanny.
Pozdrawiam
Sebastian Strugacki
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Obrazek
Strug

Postprzez Kuba P. » piątek, 17 lipca 2009, 14:37

Jak mogłem zapomnieć o PART!! :oops:
Jestem uratowany, jest to, co trzeba.
Wielkie dzięki!
Kuba P.

Postprzez matejson » piątek, 17 lipca 2009, 18:35

Voyager ma także blaszki do Flak'a :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Mariusz 72 » niedziela, 26 lipca 2009, 12:10

Cześć
Chciałem tu wcześniej napisać ale były kłopoty z logowaniem... więc:

Zestaw Aber podstawowy jest bdb i powinien Cię zadowolić.
Problem jedynie z flakiem i wnętrzem.
Kupiłem model Dragona i blachy Vojager-a, który nie powala ale jak dla mnie chyba wystarczy.
(nie wiem tylo po co tak się skupili na skrzynkach z amunicją....)
Warto też dokupić błotniki.

Nie widziałem modelu Tristara ale jestem raczej sceptyczny co do tej firmy.
Za to porównałem sobie model 38t Tristara, Dragona i Tamyia.
Tristar wypada najsłabiej. Wypraski są mało ostre i dokładność mniejsza.
Należę do fanów Tamyiki co by o niej nie sądzić...

Służę skanami Vojagera i mam fajne foty flaka.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Kuba P. » niedziela, 26 lipca 2009, 15:02

Cześć Mariusz,

Ostatecznie kilka dni temu zamówiłem zestawy Parta. Jutro powinienem je dostać, opiszę wrażenia.

Co do modeli Tristara, troszkę się zdziwiłem Twoją opinią. Szczególnie nt. Pz. 38(t). Miałem Pz. 38 (t) Tristara i Dragona. Sprzedałem Dragona. Podobnie postąpiłem z Marderem III H i Pz. I Ausf. A. Tristar bije Dragona.
Różnice są w detalach, Tristar po prostu jest dokładniejszy.

Mam też Mardery H i M Tamiya i porównanie ich do Mardera czy Flakpanzera 38 Tristara także wypada na kożyść Tristara chociaż modele Tamiya są wspaniałe.

Polecam Flakpanzera 38 (t) Tristara, to chyba ich najlepszy model. Mam dwa Tristary, są śliczne. Dragona miałem, mnie osobiście ten model nie zadowalał.
Kuba P.

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat