P-61 Black Widow - Dragon 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

P-61 Black Widow - Dragon 1:72

Postprzez Hal Bregg » sobota, 5 kwietnia 2014, 14:28

Sześć

Northrop P-61 od podstaw projektowany był jako nocny myśliwiec. Uzbrojenie 4x20mm plus 4x12,7mm, pokładowy radar w nosie i świetne osiągi czyniły go groźnym przeciwnikiem. Górna wieżyczka mogła być zdalnie sterowana przez tylnego strzelca/operatora radaru, przedniego strzelca, lub pilota (po zblokowaniu "na wprost").
Maszyna "Lady In The Dark" operująca na Pacyfiku, uzyskała ostatnie zwycięstwo powietrzne w czasie drugiej wojny. Można powiedzieć, że "zamknęła temat", w dodatku bez wystrzału- ścigany przez załogę "Lady" japoński samolot wykonując paniczne uniki rozbił się o powierzchnię morza.

Model Dragona jest całkiem niezły, choć pracochłonny (geometria!). Niestety wzór malowania/oznaczeń jest wzięty z olejnego artystycznego obrazka i ma niewiele wspólnego z oryginałem (panienka, serial), więc dokupiłem kalki Print Scale. Tu uwaga: kalki Print Scale należy wzmocnić warstewką lakieru bezbarwnego. Inaczej mogą się okazać nienakładalne.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hal Bregg

Reklama

Re: P-61 Black Widow - Dragon 1:72

Postprzez Murek » sobota, 5 kwietnia 2014, 15:37

Bardzo ładnie, czysto wykonany model ale sterylny. Dziwne zapadnięcia na górze skrzydła nieco psują dobry ogólny wyraz.
Murek

Postprzez spiton » sobota, 5 kwietnia 2014, 16:18

Spracowane pokrycie nie wyszło najlepiej, ale należy takie próby robić. Nie od razu Rzym zbudowano. Model jak dla mnie za czysty. Ale zbudowany i pomalowany bardzo elegancko i bardzo fajne kadry zdjęć.
spiton

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 5 kwietnia 2014, 16:23

Mam ten sam model na półce :mrgreen: Z tą samą panienką na burcie :P Myślę że Twój jest dobrze zrobiony (lepiej niż mój :-/ ) Na swoje usprawiedliwienie mogę napisać że przy pracy nad tym modelem zdałem sobie sprawę że mało co widzę i następny był robiony już po wizycie u okulisty i w Okularach :shock:
Zapadnięcia na płatach moim zdaniem mają imitować spracowane poszycie :idea: takie jak na zdjęciu.
http://www.maam.org/p61/p61_recovery.htm
Jeżeli chodzi o ślady użytkowania na płatowcu to niestety i mój jest ubogi :-/ Ale to można poprawić i doprowadzić np. do takiego stanu jak na obrazku ;o) http://www.fox2.co.uk/viewtopic.php?t=2 ... 1f23cfbbe3
A w dziób i silniki pewnie poszło troszkę ołowiu :?: ;o)
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Hal Bregg » sobota, 5 kwietnia 2014, 19:35

radoslaw6363 napisał(a):A w dziób i silniki pewnie poszło troszkę ołowiu :?: ;o)

Rzeczywiście. Mimo zapchania nosa ołowiem, model opadał. Musiałem się więc dodatkowo wykosztować...

Obrazek

Co do śladów eksploatacji: Okopcenia musiałem wykonać- są w tej maszynie bardzo charakterystyczne, ale to wszystko. Brudzenie i odrapywanie modeli to zło.
Hal Bregg

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 5 kwietnia 2014, 21:02

Co do śladów eksploatacji: Okopcenia musiałem wykonać- są w tej maszynie bardzo charakterystyczne, ale to wszystko. Brudzenie i odrapywanie modeli to zło.

Widzę że górne powierzchnie płatów za silnikami są lekko ,,okopcone', ale stwierdzeniem że brudzenie i odrapywanie modeli to zło , no to żeś sobie kolego na forum wrogów narobił :mrgreen:
Moim bardzo skromnym zdaniem wszystko powinno mieć swoje uzasadnienie. Jeżeli np. model samolotu PZL P-8 ktoś ,, okopci i podrapie ;o) ) to będzie to dowód że o sklejanym modelu niczego nie wie :idea:
Często takich śladów użytkowania jest za dużo i występują w miejscach gdzie ich być nie powinno. Jeżeli ktoś prezentuje samolot po dłuższej służbie , ma na to dokumentację (fotki) i według niej brudzi i odrapuje to moim zdaniem podnosi walory modelu :P
No, ale to jest tylko moje zdanie :P
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Murek » sobota, 5 kwietnia 2014, 21:15

Brudzenie, czyli wszelkie ślady eksploatacyjne jak okopcenia, obicia, zacieki itp, itd, to jedno a jak to nazywam makijaż czyli uplastycznienie modelu to drugie. Mam na myśli optyczne "wyciągnięcie" pewnych rzeczy, jak choćby zaciemnienie linii podziału, rozjaśnienie elementów wypukłych i środków paneli czy złagodzenie kontrastów lub "bicia po oczach" farby prosto z puszki/słoiczka. Oczywiście, jak we wszystkim, w tym też trzeba zachować umiar.
Murek

Postprzez Hal Bregg » sobota, 5 kwietnia 2014, 21:24

Z tym "złem" w brudzeniu troszkę żartowałem, doceniam i podziwiam tych, którzy potrafią "brudzić" ze smakiem i wyczuciem. Sam wolę po prostu robić następny model- po prostu inna wizja, czy też szkoła.
Hal Bregg

Postprzez spiton » sobota, 5 kwietnia 2014, 23:22

Murek napisał(a):Brudzenie, czyli wszelkie ślady eksploatacyjne jak okopcenia, obicia, zacieki itp, itd, to jedno a jak to nazywam makijaż czyli uplastycznienie modelu to drugie. Mam na myśli optyczne "wyciągnięcie" pewnych rzeczy, jak choćby zaciemnienie linii podziału, rozjaśnienie elementów wypukłych i środków paneli czy złagodzenie kontrastów lub "bicia po oczach" farby prosto z puszki/słoiczka. Oczywiście, jak we wszystkim, w tym też trzeba zachować umiar.

Dodam jeszcze, że w "brudzeniu" chodzi o oddanie faktur. żeby pomalowana blacha wyglądała jak pomalowana blach, a nie kawałek plaskiku pomalowany aerografem, opona , żeby wyglądała jak prawdziwa gumowa opona ,a nie kawałek plaskiku pomalowany aerografem, I tak dalej. U Ciebie wszystko wygląda jak kawałek plaskiku pomalowany aerografem. Brudzenie to nakładanie zanieczyszczeń, na model, który już uzyskał odpowiednie faktury. Drugi etap. Pomalowanie aerografem modelu na odpowiednie kolorki to wstęp. 10% .
spiton

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 6 kwietnia 2014, 07:11

W przypadku P-61 odrapania i brudzenia, jako wynik eksploatacji, to raczej element charakterystyczny dla wojennych maszyn. Lady in the Dark raczej nie odbiegała od tych standardów. Widać to wyraźnie na tych fotkach z netu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co prawda dwie ostatnie to nie ten samolot ale pokazują wyraźnie charakter śladów eksploatacji na płatowcu. Ze zdjęć przynajmniej dla mnie nie wynikają czerwone kołpaki i klapki chłodzenia na silnikach. Po prawej stronie chyba też była Lady, jak wynika z drugiej fotki.
GrzegorzS

Postprzez Hal Bregg » niedziela, 6 kwietnia 2014, 09:15

Obrazek

To w/g mnie inny samolot. Czerwony kolor pojawił się później-w całej formacji. Co do brudzenia, to już pisałem....
Hal Bregg

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 6 kwietnia 2014, 11:05

Masz może inną fotkę Lady in the Dark z lewej strony? Jestem ciekawy tego rozstrzygnięcia w sprawie godła. Szukam też fotek Lady z czerwonymi elementami (kołpaki i osłony silników).
GrzegorzS

Postprzez Hal Bregg » niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:10

GrzegorzS napisał(a):Masz może inną fotkę Lady in the Dark z lewej strony? Jestem ciekawy tego rozstrzygnięcia w sprawie godła. Szukam też fotek Lady z czerwonymi elementami (kołpaki i osłony silników).

Nareszcie fachowy temat. Przez jakiś czas miałem wrażenie, że forum kręci się jedynie wokół odrapań i okopceń.

Z mojego researchu n.t. samolotu "lady..." wynika, że godło było tylko na prawej burcie. Istnieje sześć, czy siedem zdjęć godła na prawej burcie a żadnego na lewej-mimo, że na niektórych z nich słońce świeci z lewej strony samolotu- fotograf raczej wybrałby lewą burtę, gdyby tam też była panienka. Za tym przemawiają też producenci kalkomanii- zotz decals i print scale -godło tylko z prawej strony, (serial 239408). Dragon (a ostatnio chyba też Hobby Boss) sugeruje malowanie wzięte z obrazka, który był sprzedawany z autografem pilota:

Obrazek

Nie znalazłem żadnego innego dowodu na panienkę z lewej strony i serial 239713

Co do czerwonych kołpaków i żaluzji, to te zdjęcia pokazują, że są inne niż czarne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawdopodobnie czerwone:

Obrazek

szósta minuta:

http://www.youtube.com/watch?v=vDUHjD0MLqY

Tyle wiem i tego się trzymałem. Oczywiście pewności nie ma. Jeśli wynajdziesz coś nowego- daj znać, choć dla mnie jest już za późno...
Hal Bregg

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli