1. Serwery nazw zajmują się tłumaczeniem _nazw_ domen na odpowiadające im nr IP.
2. Ponieważ możemy mieć do czynienia z sytuacją w której domena
pwm.org.pl się przekłada źle [bez wnikania dlaczego] sugeruję użyć sposobu nieco wcześniejszego niż idea serwerów DNS. Otóż komputer zanim wyśle zapytanie do serwera DNS, najpierw sprawdza, czy czasem przypisanie tejże domeny nie jest uczynione lokalnie.
Odpowiada za to antyczny plik o nazwie
hosts, zakopany głęboko:

Najczęściej dla systemów windows będzie to
C:\windows\system32\drivers\etc3. jest to najzwyklejszy plik testowy ale a)musimy mieć uprawnienia administratora, aby go edytować b) podkreślam, że plik nazywa się hosts i
nie posiada rozszerzenia -

Edytować go zatem możemy notatnikiem, ale po zapisaniu warto sprawdzić czy notatnik ów nie dopisał nam rozszerzenia .txt, co jest hm - niewskazane.
4. Dopisujemy w nim tylko jedną linijkę:
- Kod: Zaznacz cały
212.122.201.194 pwm.org.pl
czyli powinno to wyglądać tak:

Jak widać - forum działa. /#SOA1 - standartowa odp administratora - "a u mnie działa" - przetestowałem na ile mogłem.../
Uwaga - w moim poprzednim poście w tym wątku podałem błędny nr IP skopiowany z zapytania
whois, który jest błędny - prowadzi na zupełnie inną maszynę, ale być może, podkreślamy być może - jest on błędnie rozpropagowany po serwerach nazw, stąd problemy.
To tyle.