KI-21 SALLY

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: KI-21 SALLY

Postprzez rollingstones » wtorek, 8 kwietnia 2014, 20:37

marco2607 napisał(a):Zachęcam do pooglądania zdjęć samolotów i
mam nadzieję że przyznasz mi rację.

Również zachęcam i racji Ci przyznać nie mogę.
marco2607 napisał(a):Wiem że teraz taka moda , ale czy każdy musi być modny . Niedawno były kafelki, teraz symetryczne cieniowanki ,tylko jest 1 problem czy tak wygląda samolot.

nie wchodząc w specjalne szczegóły dotyczące mody to problem podstawowy jest taki że na pewno nie wygląda tak jak zrobiłeś ty.
Dla mnie
a)nie jest prawdziwie
b) jest nieprawdziwie i jest nie atrakcyjnie wizualnie.

bez podtekstów i złośliwości
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez marco2607 » wtorek, 8 kwietnia 2014, 20:44

rollingstones napisał(a):nie wchodząc w specjalne szczegóły dotyczące mody to problem podstawowy jest taki że na pewno nie wygląda tak jak zrobiłeś ty.
Dla mnie
a)nie jest prawdziwie
b) jest nieprawdziwie i jest nie atrakcyjnie wizualnie.

Nie wiem o co chodzi , skoro podważasz prawdziwość to poproszę o dowody.(mogę wymienić wiadomości) Cieszy mnie tylko to że jest zainteresowanie modelem.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez rollingstones » wtorek, 8 kwietnia 2014, 20:50

Olej mój wpis, mamy inną ocenę rzeczywistości. Szkoda czasu na przekonywanie się.
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » wtorek, 8 kwietnia 2014, 20:56

Ale pozostaw meritum. OGLADANIE ZDJĘĆ> Jak Twoje wnętrze zacznie przypominać to co jest na zdjęciach, znaczy idziesz w dobrym kierunku.
spiton

Postprzez piotr dmitruk » środa, 9 kwietnia 2014, 00:08

Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku i obrzucanie się inwektywami nie przekona strony mającej przeciwne zdanie.
Marco, mogę Ci zaproponować mały eksperyment?
Chodzi o pakunek na tym zdjęciu
Obrazek

może spróbowałbyś tylko na tym małym elemencie zapuścić mocno rozcieńczoną ciemną farbę w szczeliny między pakunkiem a taśmami, a następnie zrobić zdjęcie w podobnych warunkach?
Według mnie w takich szczegółach brakuje światłocienia, który nadaje głębię elementom i sprawia wrażenie że te taśmy są elementem położonym na tym pakunku, a nie tylko zróżnicowanym w barwie. Taki światłocień imitujemy washem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez marco2607 » środa, 9 kwietnia 2014, 07:23

Na takie eksperymenty jest już za późno , ta część o której piszesz była malowana na ciemny brąz , potem tym jasnym kolorkiem . Na załamaniach(to taka poduszeczka) przy taśmie jest ten brąz dość widoczny. Wielkość tej części to 0,5.x 0,5 cm.

Kadłub jest już zamknięty (szkoda czasu). To że zostały zobaczone przetarcia , a nie cieniowanie we wręgach bardzo mnie dziwi. Nalałem tam tyle transparentnej farby( C102) że miejscami przy tym powiększeniu (x15 zoom) wygląda jak zamalowane z zaciekami pędzlem. :oops: Może jakbym użył czegoś z brązem to bardziej waliło by po gałach. Tylko że brud raczej wpada w czerń.

A cały ten atak grupy artystycznej odbieram jako rewanż na moje komentarze .

Jacku Bzunek mam nadzieję że dokładnie przeczytałeś moje wpisy w wątku warsztatowym Daniela. :shock:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » środa, 9 kwietnia 2014, 07:33

marco2607 napisał(a):To że zostały zobaczone przetarcia , a nie cieniowanie we wręgach bardzo mnie dziwi. Nalałem tam tyle transparentnej farby( C102) że miejscami przy tym powiększeniu (x15 zoom) wygląda jak zamalowane z zaciekami pędzlem. :oops: Może jakbym użył czegoś z brązem to bardziej waliło by po gałach. Tylko że brud raczej wpada w czerń.

A cały ten atak grupy artystycznej odbieram jako rewanż na moje komentarze .

Nie mogę powiedzieć, żebym zaliczał się do "grupy artystycznej", nie jestem "odwetowcem", staram się spojrzeć obiektywnie i życzliwie na model.
Przykro mi, ale nie widzę efektów działań, które opisałeś powyżej.
Jeżeli moje komentarze są dla Ciebie niesympatyczne, wstrzymam się z nimi.
Proszę tylko, nie myl światłocienia z brudem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez marco2607 » środa, 9 kwietnia 2014, 07:48

Piotrze widziałeś kokpit a6m Daniela i jak to jest światłocień a nie bród .
Taki kokpit to widziałem tylko kiedyś w samochodzie na giełdzie jak pewien młodzian go sprzedawał. Wszędzie syf i puszki po coli. Mało tego stali i śmiali się z samochodu gościa który miał zapach w postaci listka na szybie.

Przepraszam trochę nie na temat. Postaram się pokombinować ze zdjęciami , może mniejszy zoom i więcej światła.
Albo dam sobie spokój z tym warsztatem , bo jakoś mi motywacja spadła.
Chciałbym jednak zobaczyć ten model w innym wykonaniu.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Pawel Burchard » środa, 9 kwietnia 2014, 08:11

Nie strzelaj focha tylko dawaj dalej… to co w środku i średnio widać nie jest warte takiej kłótni :) Na odbiór modelu nie ma to większego wpływu.

p.
Pawel Burchard

Postprzez marco2607 » środa, 9 kwietnia 2014, 09:15

Oj Paweł , z tym fochem to przesada . Sam widzę że ze zdjęciami jest źle , i jak ktoś zwraca uwagę na szczegóły to jestem mu wdzięczny.(zawsze można coś przeoczyć). Lubię fajne kokpity , robota przy nich sprawia mi frajdę. Stąd zapewne nie zawsze przychylne komentarze dla osób które je mają w głębokim poważaniu. ( a że się rewanżują , to fajnie , aby tylko merytorycznie ,
a nie widzę to co ciężko jest zobaczyć , a nie widzę co jest widoczne ).

Wiem że to czasami sztuka dla sztuki. W końcu to tylko zabawka. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK1885 » środa, 9 kwietnia 2014, 11:14

Żeby nie było, że jestem cynicznym manipulantem więc wypowiem się merytorycznie...

Fajnie, że dłubiesz wnętrze, dorabiasz i przerabiasz, a także starasz się zbliżyć do oryginału.
Niestety efekt prac jest płaski i pozbawiony wyrazu, wnętrze modelu jest sztucznie i w niczym nie przypomina wnętrza samolotu.

Poza tym zadziwia niekonsekwencja - rozumiem, że po zamknięciu tylnej części kadłuba nic nie będzie widać tym niemniej należałoby ją chociaż pomalować.
HK1885

Postprzez marco2607 » środa, 9 kwietnia 2014, 11:33

HK1886 napisał(a):Poza tym zadziwia niekonsekwencja - rozumiem, że po zamknięciu tylnej części kadłuba nic nie będzie widać tym niemniej należałoby ją chociaż pomalować.

Tu masz rację, tylko że środkową część pominąłem ze względu na kompletny brak wiadomości jak to ma wyglądać.
Producent to fantasta, co mogłem i byłem tego pewien to poprawiłem.
Jeśli chodzi o tylną część też nie do końca jestem pewien koloru , zbyt dużo samolotów było w kolorze gołej blachy , a jednocześnie wiem że malowano je na aotake. Napisałem tylko że tak można.

Szkoda że już zamknąłem kokpit , zapewne zdjęcie z innego profilu uświadomiło by że starania tam były znaczne.( taki kolor wnętrza robili japońce ) .Postaram się zrobić parę zdjęć przed przyklejeniem owiewek. ( może będą lepsze).
Przepraszam za żart z farbą którą cieniowałem ( napisałem c102 , nikt nie sprawdził co za kolor ) :D , poprawka C102 smoke.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez spiton » czwartek, 10 kwietnia 2014, 14:57

Mam pytanie. Od razu zaznaczam, że to żadna złośliwość.
Za fotelem pilota jest taki zestaw manetek, przypominających te jakie w podobnych samolotach steruja praca silników. Co to takiego i kto je obsługuje ?

Pytam, bo są położone w bardzo niestandardowym miejscu.
spiton

Postprzez marco2607 » czwartek, 10 kwietnia 2014, 17:01

wasilewskiadam napisał(a):Dałeś się wciągnąć w wojnę podjazdową. Szans nie masz.
A tak na marginesie. Byłem ostatnio u Jurka, powoli dłubie Poteza 25
Orliki powstają( chyba wszystkie wersje), gotowe kadłuby Żubrów
w 48 kontynuacja samolotów RWD
a zdjęć i postów nie ma - jak myślisz z jakiego powodu ?

Ja już dawno odpuściłem , prosiłem o nie zaśmiecanie warsztatu ale jak grochem o ścianę. Urażone ego bufona daje co jakiś czas znać o sobie.
Tak wiem JUREK robi zabawki. :(

spiton napisał(a):Mam pytanie. Od razu zaznaczam, że to żadna złośliwość.
Za fotelem pilota jest taki zestaw manetek, przypominających te jakie w podobnych samolotach steruja praca silników. Co to takiego i kto je obsługuje ?

Pytam, bo są położone w bardzo niestandardowym miejscu.

To jest bardzo dobre pytanie. Te od silników są przy tablicy. Tymi o które Ci chodzi chyba sterował 3 zawodnik ten z tyłu w szoferce ;o)
Do czego służyły nie mam pojęcia a nie chcę bajerować. Były na zdjęciu kokpitu i w malowance w maru mechnic więc je dorobiłem , zresztą jak większość dupereli( oprócz tych 2 dużych żywic , 2 przy stanowisku tylnego strzelca mocno niepewna politycznie ).
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez marco2607 » czwartek, 17 kwietnia 2014, 13:26

Po wymianie poglądów na temat ile syfu musi być w kabinie aby rozwinęło się życie , postanowiłem temat dociągnąć do końca.
Mam nadzieję że przynajmniej część osób które tu zaglądały interesuje model a nie zaglądają tu dla ciekawości w szukaniu sensacji. :( .
Pa zdjęć z dalszej produkcji. Jak widać kadłub sklejony i wstępnie przeszlifowany. Wstawiłem okienko ( jest w wybranym malowaniu) i próbuję coś zrobić z włazem na dole ( biały ) o których producent zapomniał robiąc model.
Obrazek
Obrazek

Skrzydła sklejone , wycięte otwory na oświetlenie i zabawa przy komorach podwozia .
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prz okazji wybrałem malowanie. Zielone plamy na szarym tle ( zdjęcie pochodzi z maru mechanic ) , co ciekawe podobne malowanie cmk podaje na srebrnym tle. :shock:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat