[Trójprzymierze] - Gotha G. V AZ Models 1/48 - Xmald

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: [Trójprzymierze] - Gotha G. V - Xmald

Postprzez xmald » sobota, 25 stycznia 2014, 13:11

Też mi to przez myśl przeszło żeby go zrobić w lozenge, cóż sprawa jeszcze nie jest przesądzona ale raczej skłaniam się ku malowaniu z wężem;)
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez jędrek » sobota, 25 stycznia 2014, 21:59

A powiedzcie mi proszę, gdybym dał się Wam wpuścić w te maliny z konkursem :mrgreen: to gdzie mam załozyć ewentualny warsztat - tutaj, czy tak jak dotychczas w "starym" warsztacie ? Może coś wydłubię i skleję bo przecież w konkursie muszą też być tacy co niosą napis "KONIEC WYŚCIGU" :mrgreen:
jędrek

Postprzez Adam » sobota, 25 stycznia 2014, 23:38

Tutaj jeżeli chcesz startować w dziale lotniczym, jeżeli w innym, to wejdź piętro wyżej i tam znajdziesz odpowiednie działy.

Adam
Obrazek
Adam

Postprzez spiton » wtorek, 18 lutego 2014, 00:03

O rzesz w mordę ale model !!! Coraz bardziej mnie kusi, żeby w tym konkursie wystartować ,-)) Szmatopłaty to osobny rodzaj modelarstwa ,-))
spiton

Postprzez jędrek » czwartek, 3 kwietnia 2014, 21:51

No jakby tu Cię zdopingować żeby ta Gotha zaczęła żyć swoim życiem ? :mrgreen:
jędrek

Postprzez xmald » czwartek, 3 kwietnia 2014, 23:08

jędrek napisał(a):No jakby tu Cię zdopingować żeby ta Gotha zaczęła żyć swoim życiem ? :mrgreen:

Nie musisz... myślę że jeszcze w weekend a najdalej w przyszłym tygodniu prace ruszą. Kończę model Demoiselle i projekt Gotha rusza pełną parą!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez jędrek » czwartek, 10 kwietnia 2014, 20:30

Xmald - chodzę po prośbie po wszystkich zainteresowanych a zwłaszcza tych budujących Gothy. Szukam informacji o tych paskach łączących poszczególne pasy płótna lozengowego. Czy były naszywane na każdym z żeber płata czy tylko co mniej więcej 130 cm ? Jaką miały szerokość i jaki miały kolor - podobno różowy albo błękitny. Jeśli możesz... Pozdrawiam.
jędrek

Postprzez xmald » czwartek, 10 kwietnia 2014, 22:10

jędrek napisał(a):Xmald - chodzę po prośbie po wszystkich zainteresowanych a zwłaszcza tych budujących Gothy. Szukam informacji o tych paskach łączących poszczególne pasy płótna lozengowego. Czy były naszywane na każdym z żeber płata czy tylko co mniej więcej 130 cm ? Jaką miały szerokość i jaki miały kolor - podobno różowy albo błękitny. Jeśli możesz... Pozdrawiam.

Taśmy wzmacniające o ile mi wiadomo znajdowały się na wszystkich żebrach - miały na celu wzmocnienie całego płótna w tych najbardziej narażonych na uszkodzenia miejscach. Po angielsku one się nazywają "rib tapes" - czyli taśmy żebrowe - tłumacząc brzydko i dosłownie ;o) Z tego, co wyczytałem na Aerodrome paski te były raczej w kolorze ciemnego różu łososiowego.

Prace nad moją Gothą można uznać za oficjalnie rozpoczęte. Szlifowałem dzisiaj podłogę kabiny i wręgi bo producent wpadł na genialny pomysł wytłoczenia słojów drewna :shock:
Cały czas mam zagwozdkę z malowaniem, które chcę wybrać. Obejrzałem chyba z 1000 razy te nocne i jedyne, które wchodzi w grę to 947/16 z literami KZ na burtach. Z drugiej strony chyba bardziej podoba mi się malowanie w wersji dziennej czyli to pudełkowe, tylko tutaj mam zagwozdkę z lozenge na skrzydłach - było czy nie było. Według źródeł pisanych raczej było, na zamieszczonym przeze mnie wcześniej zdjęciu tego nie widać. Cóż ciężka decyzja - może coś podpowiecie.
xmald

100-lecie Niepodległości

Re: [Trójprzymierze] - Gotha G. V AZ Models 1/48 - Xmald

Postprzez Voltan » piątek, 11 kwietnia 2014, 11:22

Ja nie podpowiem. Ja czekam coraz bardziej zniecierpliwiony na rozpoczęcie prac :)
Bo to jest kawał pięknej maszyny, a ilość płótna przywodzi na myśl dziewiętnastowieczne klipry herbaciane :)
Voltan

Postprzez jędrek » sobota, 12 kwietnia 2014, 20:15

W nr 81 miniREPLIKI jest pierwsza część relacji z budowy Wignutowej Gothy IV 1/32. Niby to nie V ale trochę można podpatrzeć.
jędrek

Postprzez xmald » środa, 16 kwietnia 2014, 09:34

Na razie za dużo do pokazania nie ma. Przyklejam profile Plastruct, które mają imitować elementy konstrukcyjne. Wyciąłem też na prawej burcie okno, o którym zapomniał producent (1 na zdjęciu). Często boczne okna zamalowywano ale ciężko mi dojrzeć na zdjęciu oryginału jak było w przypadku mojej Gothy. Całość oczywiście jest w stanie bardzo surowym i wymaga jeszcze szlifowania i paru kropel szpachli ;o)
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez jędrek » sobota, 19 kwietnia 2014, 20:34

Gratulacje z okazji "zazielenienia". Powodzenia
jędrek

Postprzez xmald » wtorek, 22 kwietnia 2014, 11:42

Mimo świąt coś udało się podłubać...
Pomalowałem sklejkę - z instrukcji do Gothy G.IV WNW wyczytałem, że powinna być ciemna sklejka i taką próbowałem uzyskać...
Obrazek
Numer 2 to zbiornik paliwa, który zrobiłem z hipsu zamiast dwóch zbiorników zaproponowanych przez producenta. Wyczytałem, że w G.V montowano duży zbiornik, w pierwszych egzemplarzach podobno nawet utrudniał przechodzenie. Mój jest już trochę mniejszy. Trzeba go jeszcze trochę utytłać...
Numer 3 to wręga, która została przerobiona na taką jak podpatrzyłem w instrukcji do G.IV. Ta klapka przy podłodze była składana, kiedy strzelec nie używał dolnego karabinu żeby zapewnić mu większy komfort psychiczny. Za tym będzie wręga z okrągłym wycięciem i tunel strzelecki. Tunel "Gotha" również trzeba przerobić, bo z tego co udało mi się dojrzeć w dokumentacji producent modelu bardzo uprościł jego wygląd.
Między zbiornikiem a wręgą planuję zrobić półki na bębny z nabojami do karabinów.
Na razie to tyle wracam do zabawy!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » wtorek, 13 maja 2014, 19:03

Jestem na etapie dorabiania naciągów wzmacniających konstrukcję kadłuba.
Cały czas jednak mam zagwozdkę z celownikiem bombardiera. W Gotha G.IV montowano celownik Goerz - pod częścią dziobową znajdowało się takie wybrzuszenie, które kryło pryzmat. W Gotha G.V na dostępnych mi zdjęciach tego wybrzuszenia nie ma. Macie informacje dotyczące celownika w G.V?
Roden zrobił tam okno??? ale po co?
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez jędrek » wtorek, 13 maja 2014, 20:49

Dźwignie zrzutu bomb są w części nosowej, nawet z tego co doczytałem różniły się kolorami, ale celownik.... Chyba że to takie coś "lunetkopodobnego" zamontowane pionowo ku podłodze przy lewym "okienku" przedniego strzelca. Zaintrygował mnie też podpis pod zdjęciem nr 53 w "Gotha!"o trójkątnym uchwycie. Jeśli nie to to moze rzeczywiście któreś z tych okienek. :mrgreen:
Roden zrobił dwa okna i w 72 a Part zrobił blaszki. Jedno okienko było z szybką a na drugim jest blaszka coś jak dwuskrzydłowe drzwiczki. Ale co "autor chciał przez to powiedzieć ?"
jędrek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat