Imperium kontratakuje/ Taxi 2 : 1/48 Firefly AZ models

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Imperium kontratakuje/ Taxi 2 : 1/48 Firefly AZ models

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 24 listopada 2008, 21:33

Witaj Michale.
Czekam zatem z niecierpliwością na jakieś zdjęcia z postępu prac.
Trzymam kciuki !!

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Reklama

Postprzez Michał Janik » sobota, 25 lipca 2009, 20:16

Kilka dni minęło od ostatniej relacji, aby więc Szanowni Koledzy nie stracili zainteresowania wątkiem, albo nie daj Bóg nie zapomnieli o światliku, postanowiłem wrzucić fotki ze stanu aktualnego, bardzo świeżego. Może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 25 lipca 2009, 20:48

Jasne że może być, wygląda coraz ciekawiej.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Krystian Ciechowicz » sobota, 25 lipca 2009, 21:01

Michał, myślałem, że już przepadłeś gdzieś w czeluściach ze świetlikiem.
Świetnie, że działasz dalej w temacie !!

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Michał Janik » sobota, 25 lipca 2009, 21:14

Krystian Ciechowicz napisał(a):Michał, myślałem, że już przepadłeś gdzieś w czeluściach ze świetlikiem.
Świetnie, że działasz dalej w temacie !!

Pozdrawiam
K.

A ja. Krystian, bardzo Ci dziękuję za poprzedniego posta, który był dla mnie bardzo wspierający. Przez ostatnie pół roku, rzeczywiście musiałem zawiesić w ogóle na kołku modelowanie i zająć się innymi, bardzo dla mnie ważnymi projektami, choć nie powiem, jednocześnie bardzo ekscytującymi (jeden z ich odprysków to artykuł w ostatnich Militariach XX wieku o I wojnie w Dolomitach) . No ale mam nadzieję, że teraz będę miał więcej czasu na zabawy z plastikiem.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez Jaho63 » sobota, 25 lipca 2009, 22:32

Michał Janik napisał(a):mam nadzieję, że teraz będę miał więcej czasu na zabawy z plastikiem

Ja też mam taką nadzieję, bo mój Świetliczek na razie zatonął w falach CA, ale podpatruję Twojego i cokolwiek spróbuję zmałpować. :mrgreen: Mam też pytanie, na wielu zdjęciach przed wlotami powietrza do silnika są siatki zabezpieczające, ale to chyba nie standard? Na jedynym zdjęciu, jakie mam chyba ich nie widać:
Obrazek
Mogę Ci wysłać w większej rozdzielczości, ale pewnie je znasz.
Proszę napisz, że nie zawsze były, bo nie wiem, z czego je zrobię ;o) :)
I kibicuję dalej!
P.S. Czy w Twoim modelu cięgno utrzymujące skrzydło w pozycji złożonej jest wykonane jako oddzielny element? Mógłbyś zrobić ewentualnie jego fotkę?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Michał Janik » niedziela, 26 lipca 2009, 00:03

Mam kilka dla Ciebie wiadomości, niektóre dobre, niektóre złe. No więc np. w publikacji Firefly from the cocpit (dla zmyłki tam bardzo mało jest zdjęć w rodzaju "walkaround", a dużo opowieści pilotów "from the cocpit") na kilkanaście zdjęć wszystkie chyba są z kratkami. Również na fotce zamieszczonej przez Ciebie, która w tej książce jest w lepszej jakości, widać te siatki.

Obrazek
(tu akurat z książki Fairey Firefly, The operational record, W. Harrison, Airlife 1992)

To pierwsze primo. Drugie primo jest takie, że w tych gratach od mojego SH przesadznie dużo części nie znalazłem. A teraz secundo - wiem z czego zrobisz te siateczki - akurat one są w blaszce. Poproszę na priv adres, a spróbuję Ci jutro wysłać to co mi się udało znaleźć (niestety nie ma takich elementów jak śmigło, czy golenie).
Co do cięgła, to ono nie jest wykonane jako oddzielna część - znasz tego walkarounda?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja z kolei zastanawiam się , czy mam robić charakterystyczne zamalowania starszych znaków , takie jak wiadać m.in . z Hellcatów czy Corsairów. Nie ukrywam, że mnie to kusi, ale nie mam jednozancznego potwierdzenia. Jak macie jakieś sugesitie, czy wskazówki, to bardzo chętnie je przyjmę.

Michał Janik

Postprzez Jaho63 » niedziela, 26 lipca 2009, 01:01

Tych WA nie miałem, ale chodziło mi bardziej o to, jak to wygląda przy rozłożonych skrzydłach. Mogę tylko wnioskować, że tak się chowało, że na modelu wystarczy zaznaczyć liniami? :)
Co do malowania to koniecznie chcę zrobić "świeższe" elementy po starych znakach, ale to wyraźnie sugerują malowania z akcji na Okinawie (ja robię z Ospery'a o Asach FAA) :)
Jaho63

Postprzez Michał Janik » niedziela, 26 lipca 2009, 01:06

Jaho63 napisał(a):Tych WA nie miałem, ale chodziło mi bardziej o to, jak to wygląda przy rozłożonych skrzydłach. Mogę tylko wnioskować, że tak się chowało, że na modelu wystarczy zaznaczyć liniami? :)

Raczej tak.

Jaho63 napisał(a):Co do malowania to koniecznie chcę zrobić "świeższe" elementy po starych znakach, ale to wyraźnie sugerują malowania z akcji na Okinawie (ja robię z Ospery'a o Asach FAA) :)

Chyba nie mam tej książki. Byłbyś łaskaw wrzucić skany jakieś "z podmalówkami"? Byłbym wniebowzięty (no, prawie). Przypomnij proszę jaki numer boczny chcesz robić - ja 275, 2 jego fotki znalazłem w Warpaincie.(no i przypominam o adresie na priv).

Michał Janik

Postprzez Jaho63 » niedziela, 26 lipca 2009, 01:12

Adres wysłany, jeszcze raz dziękuję.
i:
Obrazek
Jaho63

Postprzez spiton » poniedziałek, 27 lipca 2009, 14:15

Fotki z Kirgizji jeszcze bardziej powalające niż świetlik :-))
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat