Witam.
Dłubię wnętrze. Jeśli chodzi o składalność- do tej pory Revell ma u mnie plus. Poszczególne elementy pasują jak klocki lego, podział technologiczny też jest przyzwoity.
Jeśli chodzi o jakość, to mam mieszane uczucia. Większość elementów jest nieźle odlana, ładne detale (ładny detal?

), dobry plastik, łatwy w obróbce. Niestety trafiają się kwiatki, jak jamki, a nawet jamy skurczowe, ślady po wypychaczach w paru mało fortunnych miejscach (np. wewnętrzna strona drzwi przedziału transportowego) czy delikatne nadlewki na drobnych elementach.
Jednak model ma poważny minus- nie wiem, czy Revell się śpieszył z wypuszczenie go na rynek, czy za instrukcję odpowiadał ktoś, kto modelu nie widział, ale pojawiły się pewne nieścisłości, jeśli chodzi o to, co mamy na papierze, a co mamy w ramkach. O braku wyciągarki, która jednak znalazła się na dodatkowej ramce, już pisałem na początku. Kolejny błąd instrukcji znajdziemy podczas montażu tablicy przyrządów, pokazuje ona mianowicie, że mamy zamocować tablice od wersji HMA8...
Na szczęście prawidłowa tablica dla wersji mk.88A (wersja z analogowymi przyrządami nawigacyjnymi) znajduje się na tej samej magicznej ramce, co wyciągarka. Należy jedynie zeszlifować jej mały fragment. To samo tyczy się konsoli środkowej- instrukcja swoje, zdjęcia oryginału swoje, a prawidłowa część jest odlana w zestawie.
Użyłem zestawu Edka z postu powyżej. Pasy i kilka drobiazgów nakleję po pomalowaniu. Zeszlifowałem pasy które dał producent, zeszlifowałem również mocowanie fotela operatora sonaru/mechanika pokładowego. W wersji, którą buduję, jest on na wysokości drzwi, Revell jednak nie przewidział możliwości jego użycia w tej opcji. Brakujące fragmenty dorobię.
Popracować będę musiał jeszcze nad tablicą przyrządów, ponieważ ma olbrzymią jakę na górnej powierzchni i kilka w miejscach zegarów.
Oto fotki z postępów prac:

Oparcia i siedziska foteli są niedokładnie wyszlifowane, wiem. Będę jednak starał się wykonać na nich, zgodnie z oryginałem, pokrowce a'la futrzaki z Poloneza

Tablica z widoczną jamką skurczową:

Prawidłowa tablica od wersji Mk.88A

Mam prośbę- czy ktoś posiada zdjęcie tylnej części kabiny transportowej? Nie mogę trafić na nic dobrego, szczególnie do Niemca.
Pozdrawiam