Merkava MK.IV 1:35 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Merkava MK.IV 1:35 Academy

Postprzez Enigma » poniedziałek, 27 lipca 2009, 22:29

No widzisz Stroju takie są blaski i cienie pokazywania pracy na forum :D Masz jakąś koncepcję tylko więszkość ma inną :D
Ja też myślę, że ten samochód pod wiaduktem to przesada. Robi się diorama dwuelementowa. Nie wiadomo co jest dominantą, a powinien być nią czołg. Pod wiaduktem zwykle jest śmietnik: jakieś stare, puste beczki mogą się walać, trochę złomu, śmieci, deski, papiery. Jeśli chcesz elementy samochodu to zostawiłbym samą maskę, drzwi albo koło. Ewentualnie może być samochód, ale w formie ostatecznego rozkładu: sama karoseria- bez kół, drzwi. Nie będzie tak odciągać uwagi od czołgu.
Zrobisz jak zechcesz, zresztą nie chcę niczego sugerować :)

Pisownia !!!
Ostatnio edytowano wtorek, 28 lipca 2009, 15:36 przez Enigma, łącznie edytowano 2 razy
Enigma

Reklama

Postprzez Stroju » wtorek, 28 lipca 2009, 15:04

Enigma napisał(a):No wdzisz Stroju takie są blaski i cienie pokazywania pracy na forum :D Masz jakąś koncepcję tylko większość ma inną

W cale nie, jakby tak podliczyć wszystkich za i przeciw to chyba wyjdzie że większość mnie popiera szczególnie na innym forum :mrgreen: , ale pomysł z porzuconym autem też wyszedł na tym forum, od Ostacha jak pamiętam (nie to że zwalam na jego winę :mrgreen:, wręcz przeciwnie, jestem głęboko wdzięczny za inspirację).
Jeden się upiera na sikającego Niemca (z całym szacunkiem ;o) ) a inny na Landrovera, takie życie na forum :P
Jak po zrobieniu mi się nie podoba to zrobię coś innego dla Mk.4, a tu trafi coś innego...
Poza tym teren jest ukształtowany pod taką konfigurację... a w trakcie malowania już za późno na gruntowne przeróbki.
Coś za dużo gadania a za mało modelowania, choć z drugiej strony dobrze to świadczy o rosnącym zainteresowaniu moimi wypocinami... biorę się za dalsze prace...
Stroju

Postprzez Stroju » wtorek, 28 lipca 2009, 17:57

Mały upload:
Dorobiłem ślady Landrovera (z jekieś klejo-szpachlówki do płytek), posypałem różnymi piaskami (morski, "PUCEK" i kamyczki), klejone na bezbarwny lakier uniwersalny w spreju, popryskane w niektórych miejscach jeszcze sprejem antypoślizgowym :

Obrazek
Obrazek

Następnie pomalowałem powierzchnie czarnym sprejem, dziś pomalowałem bazowy kolor podłoża (różne Pactry), resztę to już chyba pigmentami zrobię:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jak na pierwszy raz może być... mam nadzieję że nie sknocę sprawy z pigmentami...
Stroju

Postprzez Stroju » środa, 29 lipca 2009, 17:03

Kontynuując prace nad gruntem:
doszły pigmenty (Agama, Mig, Vallejo) i przetarłem tu i ówdzie suchym pędzlem, no i zrobiłem lepsze fotki, tylko tak mało bo mnie komary przegnały, robiłem na dworze:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

może być... ;o)
Stroju

Postprzez rollingstones » środa, 29 lipca 2009, 17:33

Mnie ten Rover pasuje - kompozycja jest tak jak piszesz ukierunkowana na Merkavę - on jest dopełniaczem pod wiaduktem. Jestem za - nie daj się :mrgreen:
Ps. Bardzo to fajnie wygląda
płotka
rollingstones

Postprzez Stroju » środa, 29 lipca 2009, 18:23

Oczywiście że nie, za bardzo podoba mi się ten pomysł ;o)
Świetnie że ci się podoba, mojemu idolowi (straszne lizusostwo ale to prawda :P ), posiłkowałem się podstawką "Lost in Africa" subgrafika...
Jenak opłacało się pakować w dioramy, a to wszystko dzięki kumplom którzy mnie mocno naciskali abym wreszcie spróbował...
Stroju

Postprzez Stroju » czwartek, 30 lipca 2009, 19:22

No to dziś nabyłem w końcu biała masę szpachlową i poszpachlowałem pomost wiaduktu aby ukryć fakturę drewna, "wylałem" także asfalt:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wkrótce malowanie betonu....
Stroju

Postprzez spiton » piątek, 31 lipca 2009, 18:28

Jest coś takiego jak masa. W tej dioramie 4/5 masy to wiadukt. żeby nie zarżnął Merkawy nie może być gorszy.
Może wystające zbrojenie, struktura betonu, deskowania, nie wiem, ale to 4-5 całości. I to mnie przeraża.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, bo jestem fanem tej Merkawy (tzn Twojego modelu)
PS. Na razie idzie Ci świetnie.
spiton

Postprzez Stroju » piątek, 31 lipca 2009, 19:55

Wiesz co, na nowoczesnych wiaduktach żadne faktury drewna nie występują, przynajmniej na tych w pełni ukończonych, które widziałem... Raczej pobawię się w jakieś efekty malowania i pigmentowania, aby wyglądała jak ta z obrazka z Wikipedii:

Obrazek

Zobaczymy, na pewno będzie dobrze.... (mam nadzieję)
Na razie pomalowałem kolor podstawowy betonu (szaro-piaskowy):
Obrazek

i nie zapominaj że dojdą jeszcze barieroporęcze....

c.d.n.
Stroju

Postprzez bartek piękoś » sobota, 1 sierpnia 2009, 00:30

Kapitalne to podłoże na dole!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez rollingstones » sobota, 1 sierpnia 2009, 09:08

NIe wiem z czego ale koniecznie trzeba zrobić te krzaki jak tym zdjęciu - wybierz się na jakiś spacer na łąkę może znajdą się jakieś byliny.
płotka
rollingstones

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 1 sierpnia 2009, 10:33

Raczej nie, bo:
1. Krzaczki rzadko rosną pod wiaduktami, zwłaszcza pod ich końcówkami, bo jest mało światła
2. Te na zdjęciu są europejskie, a jałowa ziemia Bliskiego Wschodu raczej nie sprzyja roślinności, jeżeli już to jakieś drobne suchorosty.
3. Jeśli dojdzie wrak Landrovera, to po prostu stanie się mało miejsca na dioramie
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » sobota, 1 sierpnia 2009, 12:28

Myślę, że Sebastianowi bardziej chodziło o kompozycje, która w tym przypadku wymyka się spod kontroli, niż realizm.
I zgadzam się z nim. Jak to Sebastian z Sebastianem ;-))
Oczywiście ciągle ufam w wielki talent malarski Stroja.
Ale intuicja kompozycyjna Sebastiana nie podlega dyskusji. Tak mówi statystyka ;-))
spiton

Postprzez rollingstones » sobota, 1 sierpnia 2009, 12:50

Wydaje mi się że się mylisz Piotrze - zdjęcie wstawione przez Stroja to Bliski Wschód - o ile pamiętam, na nim wzorował się budując swój wiadukt. CHoć niech Autor sięwypowie sam. Mnie te krzaki by pasowały. bo miejsca do wypełnienia dołu jest sporo - nie chodzi mi tu aby obsadzić całość ale gdzieś fajnie zaakcentować nimi tę ziemię. Warunek jest taki że jak znajdzie się coś fajnego aby to posadadzić. Zafajnie wychodzi aby ewentualnie zepsuć słabą roślinnością
płotka
rollingstones

Postprzez Stroju » sobota, 1 sierpnia 2009, 14:58

[Uwaga, wypowiada się autor:]

To zdjęcie, które pokazałem w poprzednim poście, to zdjęcie autentycznej izraelskiej autostrady, nr6... kto nie wierzy niech przeczyta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_6_(Izrael)
Co do roślinności to na razie w moich bardzo skromnych zbiorach są 2 ususzone korzenie i takie coś w wiązkach z czego można podobno robić fajną uschniętą trawę (ale jeszcze nie próbowałem bo dopiero dostałem od kumpla),

Obrazek

i właściwie to wszystko... Do tej pory eksperymentowałem z robieniem roślinności ale skutki były tragiczne... :-/, może z tej "trawy" coś wyjdzie... W planach mam lekkie obsadzenie Landrovera (aby zasłonić jego niedoskonałości) i sąsiedztwa kolumn i przyczółka, ale najpierw muszę zrobić eksperymenty jak to wygląda...
Z resztą przed roślinnością muszę pomalować beton...

Dziś mi takie cuś wpadło w oko w jadarze:
Obrazek
spiton napisał(a):Oczywiście ciągle ufam w wielki talent malarski Stroja.

Żebyś się nie przeliczył, do wielkości mi jeszcze daleko..., ale jak na pierwszą dioramę idzie ładnie ;o)

[autor skończył się wypowiadać, można wstać z kolan :P ]
Stroju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat