SBD-1 Dauntless - Hasegawa 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SBD-1 Dauntless - Hasegawa 1:48

Postprzez tombie » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 18:11

Witam szanowne grono

jeszcze nie miałem przyjemności prowadzić warsztatu na tym forum; nie ukrywam że konkurs mnie do tego bezpośrednio zachęcił, szkoda że nie wpadłem tu wcześniej i nie rozpocząłem prac jeszcze w lutym ale cóż - lepiej późno niż wcale.

Miałem z początku sporo dylematów czy wybrac skalę 1:48 czy 1:32 w której ostatnio gustuję. W 48 mam jednak więcej modeli do wyboru a bardzo chciałem wystartować z modelem ,którego jeszcze nie ma w konkursie dlatego wybór padł na Dauntlessa.

Co prawda nie posiadam żadnej dokumentacji do tego modelu ale trudno; chętnie przyjmę wasze wskazówki i sugestie.

pozostałym uczestnikom życzę powodzenia oraz przede wszystkim ukończenia warsztatów a wiemy jak jest to trudne :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Reklama

modele polskich samolotów

Re: SBD-1 Dauntless - Hasegawa 1:48

Postprzez tombie » środa, 16 kwietnia 2014, 17:41

mam w perspektywie zarówno w kwietniu jak i maju kilka dni wolnego także powinienem ukończyć warsztat w terminie:)

Obrazek
Obrazek

na bokach kabiny i podłodze zasymulowałem obicia (na tej ostatniej trochę na wyrost)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nałożyłem łosza i pomalowałem matowym lakierem odrobinę przybrudziłem suchym pędzlem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zrobiłem przymiarkę do kadłuba i nie powiem wszystko pasuje idealnie
Obrazek

biorę się za silnik z racji iż nie waloryzuję modelu (poza blachami w postaci klap które były na wyposażeniu zestawu) zamierzam pomalować wszystko zgodnie z dokumentacją tak aby uzyskać w miarę ciekawy efekt

Obrazek
Obrazek

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez tombie » sobota, 19 kwietnia 2014, 19:25

...aktualizacja

wszystkie elementy silnika pokryłem podkładem z Alclada a następnie blok pomalowałem kolorem Pale Burnt Metal z Alclada
po czym zamaskowałem cylindry tak aby uzyskać różnice w odcieniu głowic

Obrazek

po zamaskowaniu blok pomalowałem Aliminium Alclada a popychacze na kolor mosiądzu

Obrazek

następnie zamaskowałem popychacze maską zrobioną cyrklem z ostrzem
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tak aby stworzyć metaliczny pierścień

Obrazek

następnie obudowę wału pomalowałem na szaro
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wydechy wg instrukcji należało pokryć gun metalem ale zdjęcia pokazują jednak trochę rdzy aby ją wykonać pokryłem je red brown gunze oraz punktowo naniosłem przebarwienia z gun metal
Obrazek
na to nałożę jeszcze rdze

wstępnie całość wygląda tak
Obrazek

może pokuszę się jeszcze o przewody paliwowe ?? :roll:

posklejałem kadłub - jak już pisałem wcześniej wszystko pasuje bardzo ładnie
Obrazek

rozpocząłem żmudne wycinanie klap - ich miejsce zajmą fototrawione
Obrazek
Obrazek
Obrazek

niektóre elementy oraz łączenia polówek kadłuba wymagają szpachlowania
Obrazek

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez Aphar » sobota, 19 kwietnia 2014, 21:05

Ładnie Ci idzie. Będę obserwował.
Ta blaszka była w zestawie, czy też kupiona osobno?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez tombie » sobota, 19 kwietnia 2014, 21:58

Aphar napisał(a):...
Ta blaszka była w zestawie, czy też kupiona osobno?

Blacha była w zestawie - generalnie model idzie prosto z pudła ale posiada właśnie taką waloryzację; jak można zauważyć zacząłem z małym opóźnieniem i nie pokwapiłem się na zakup innych dodatków, parę rzeczy oczywiście zwaloryzuję samemu - zamierzam dorobić przewody paliwowe do silnika a teraz właśnie męczę lufy karabinów z igły 0,9

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez myszoskoczek » niedziela, 20 kwietnia 2014, 09:19

Po prostu zaje.

pozdrawiam
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez tombie » niedziela, 20 kwietnia 2014, 21:08

a więc przewody paliwowe

za surowiec posłużył drut z silniczka elektrycznego
Obrazek

najpierw podziałem drucik orientacyjnie a następnie wszystkie wyrównałem

Obrazek

zamoczyłem w podkładzie do elementów metalowych

Obrazek

pierwsza próba malowania jednak nie przyniosła pożądanego efektu więc nałożyłem na nie czarny podkład Alclada

Obrazek

a następnie umalowałem na kolor stalowy

Obrazek

efekt prac nad motorem - jeszcze chyba troszkę złoszuję

Obrazek

następnie zabrałem się za wyrównywanie łączeń połówek kadłuba w celu wyłonienia braków dwukrotnie nałożonej szpachli trysnąłem kadłub serfejserem 1200

Obrazek

jak widać muszę jeszcze zrobić poprawki

Obrazek

pierwsze pasowanie połączenia kadłuba ze skrzydłami

Obrazek

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez tombie » piątek, 25 kwietnia 2014, 23:07

na łączeniu płatu skrzydeł i kadłuba pojawiły się dwa problemy

po pierwsze poprzez wycięcie środkowego płata statecznika poziomego płaszczyzna skrzydeł i profilu kadłuba rozmijają się znacznie a w dodatku powstaje spora szpara na łączeniu

Obrazek

z problemem z brakiem dopasowania w pionie poradziłem sobie poprzez dorobienie rozpórek pomiędzy częściami skrzydeł

Obrazek
Obrazek
Obrazek

dwie po prawej dwie po lewej - przed klejeniem każdą oznaczyłem ponieważ płat nie rozchodził się tak samo po prawej jak po lewej stronie

Obrazek

ze szparą poziomą postanowiłem sobie poradzić poprzez wstepne nałożenie szpachli przed sklejeniem obu części ale to potrwa ponieważ szpachla musi schnąć

Obrazek

w między czasie znalazłem sobie zajęcie przy bombie oraz kołach

Obrazek
Obrazek

kadłub pokryłem po raz kolejny serfejserem na łączeniach oraz miejscach szpachlowanych

Obrazek

w miejscach pewnych efektów rozpoczałem odtwarzanie lini podziału oraz nity
Obrazek

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez HK1885 » sobota, 26 kwietnia 2014, 08:36

tombie napisał(a):a w dodatku powstaje spora szpara na łączeniu
Obrazek

Próbowałeś rozepchnąć kadłub na łączeniu jakąś rozpórką?

tombie napisał(a):ze szparą poziomą postanowiłem sobie poradzić poprzez wstepne nałożenie szpachli przed sklejeniem obu części

Ajabym napchał tam pręcików wyciągniętych z ramki i zalał cienkim klejem Tamiyi. Po zaschnięciu nie ma problemu z różnicą twardości przy dalszej obróbce i przeryciu linii.
HK1885

Postprzez tombie » sobota, 26 kwietnia 2014, 11:45

a tak widziałem w Twoim Sabre i spodobał mi się ten manewr ale jednak się na niego nie zdecydowałem gdyż bałem się czy zabieg nie naruszy mi łączeń kadłuba tam gdzie szef nie może być widoczny

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez HK1885 » sobota, 26 kwietnia 2014, 12:12

tombie napisał(a):bałem się czy zabieg nie naruszy mi łączeń kadłuba tam gdzie szef nie może być widoczny

Jeżeli zrobi się pęknięcie czy cokolwiek - nakładasz parę kropel CA i po 2-3 min. szlifujesz na mokro.
I po kłopocie.
HK1885

Postprzez tombie » niedziela, 27 kwietnia 2014, 19:52

okazuje się że muszę mieć trochę więcej czasu na schnięcie szpachli - wyszlifowałem bombkę i natrafiłem na dylemat

wydaje mi się że ta szpara nie może pozostać - powinien powstać raczej rant

Obrazek

kilak fotek z realu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jesli ktoś posiada jakieś doświadczenia w tej materii bardzo proszę o pomoc

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez greatgonzo » niedziela, 27 kwietnia 2014, 22:23

tombie napisał(a):a więc przewody paliwowe...

Mam wrażenie, że silniki spalinowe są Ci trochę obce. Przyjrzyj się dokładniej zdjęciom tych Wrightów. Nawet jak nie będzie Ci się chciało zagłębiać w tematy ich konstrukcji to i tak łatwo powinieneś znaleźć sporo rzeczy do poprawy zarówno w kwestii 'formy' jak i malowania.
greatgonzo

Postprzez tombie » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 09:25

jeśli mam być szczery to nie zrobiłem żadnej analizy tego silnika prze sklejeniem poza rzutem oka na w/zw monografię. nie znam również konstrukcji silników tłokowych z samolotów ale znam dość dobrze silniki samochodowe a przecież zasada działania jest podobna; z tego co wydaje mi się (popraw mnie jeśli jestem w błędzie) z przodu widzimy popychacze zaworów oraz przewody paliwowe zasilanie i powrót paliwa - mój karygodny błąd polega na tym że pomyliłem ich kolor. natomiast jeśli chodzi o zróżnicowanie kolorystyczne cylindrów i głowic to dokładnie takie widoczne jest na większości zdjęć.

trochę szkoda, że 'ruch' na tym forum jest tak marny że informacja o ewentualnym błędzie dociera trochę późno,

znalazłem w necie coś takiego

Obrazek

pewnie wolałbyś aby tak to wyglądało

Obrazek

zobaczę jeśli plany na długi weekend mi się nie pokrzyżują to to popraweię

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 11:23

Cały system zasilania paliwem znajduje się z tyłu silnika. R 1820 to nie moja bajka i szczegółów musiałbym szukać jak każdy. Zauważ, że Twoje 'przewody paliwowe' trafiają wprost w komory krzywek rozrządu i zupełnie nie mają gdzie przemieszać się z powietrzem.
Z przodu wokół przekładni śmigła znajduje się pierścień - kolektor przewodów zapłonowych. Stąd przewody biegną do świec w głowicach. Na osłonie przekładni zwykle umieszczano też elementy zapłonu i sterownik śmigła stałoprędkościowego. Jak kiedyś będziesz robił R-2800, służę szczegółami :).Przewody w koszulkach z czarnego lub brązowego tworzywa, czasem w plecionce metalowej.
Rurki osłonowe popychaczy w okresie IIWŚ na ogół malowano na czarno.

Sposób malowania jaki przyjąłeś sprawił, że powstało trochę niedokładności. Np nasada rurki osłonowej popychacza pomalowana jest częściowo w kolor samej rurki. Tu jednak nie wiem jak bardzo Ci zależy.
greatgonzo

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat