Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.
przez mnak24 » sobota, 26 kwietnia 2014, 20:28
Witam, przejdę do sedna. Otóż gdy pewnego cudownego lutowego wieczoru łoszowałem samolot, to cała mikstura opuściła wgłębne linie podziału i skupiła się na panelach poszycia aeroplanu. Używałem olejnych farb dla plastyków i dedykowanego rozpuszczalnika, lakier to połysk Vallejo. Co mogło być przyczyną zjawiska i jak temu zapobiec?
-

mnak24
-
przez rotpol13 » sobota, 26 kwietnia 2014, 20:39
Jadłeś kurczaka i nie umyłeś rąk
Artur napisał(a):Witam
A dlaczego komplikować sobie pracę?
Model pomalowany akrylami-Pactra,Lifecolor , następnie wash olejny z rozcienczalnikiem-nie gryzie się z akrylem -wg mnie najlepszy-Eko-1,w miare potrzeby z racji długiego schnięcia podsuszam suszarką do włosów i ostatni etap to ściągnięcie nadmiarów z powierzchni patyczkami higienicznymi,kawałkami szmatki-efekty gwarantowane ,zarówno na pancerce jak i lotniczych modelach , a nawet i okrętach.
Przedstawiona metoda daje właśnie mozliwość operowania washem na warstwie farby matowej-efekty są o wiele lepsze niż miałoby to być zrobione po lakierowaniu czy sido-wtedy operujemy nie na farbie a na powierzchni położonego lakieru.
Pozdrawiam
Artur
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=19528
Pozdrawiam,
Kamil
-

rotpol13
-
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje