przez szpaku86 » czwartek, 10 kwietnia 2014, 10:32
Jak zawsze dziękuje za opinie i pochwały !
Dzisiaj chciałby pokazać kolejna przeróbkę nad która ostatnio pracowałem a do której niezbędny był karbon:
Te elementy to brakujaca czesc oslony pod silnik Peugeota:
Żeby calosc oddawala orginal trzeba było dorobić jeszcze te dwa elementy:
A tak wygląda przymiarka :
Kolejna rzecz która się zająłem to siatka w zderzaku:
206 zyskała również oczy:
Siatki wstawione, listwa pod zderzak, lampy, nity czyli śruby do elektrowni i te trzymające zderzak trafiły na swoje miejsce. Zapomniałbym napisać o brakujących naklejkach które tez już sa na masce i zderzaku. Efekt jest taki:
Dzisiaj kolejna seria fotek z prac nad 206-szustka. Na początek trochę karbonu na pokrywę wlotu powietrza:
Kolejna detal to daszek wlotu powietrza do kabiny:
Dodatkowo zająłem się kloszami tylnych lamp modelu:
Daszek trafił na dach wiec nie było już co zwlekać i nałożyłem plastron numeracyjny. Tu chciałbym powiedzieć kilka słów gdyż plastron z oryginalnych kalek na rok 2000 był za duży wiec postanowiłem użyć mniejszego z modelu z roku 2001 gdzie tamiyia poprawiła swój błąd. Pojawił się problem z numerem gdyż ten z zestawu 2000 był zrobiony pod za duży plastron... Wiec po raz kolejny użyłem kalek z modelu 2001 gdzie z numeru 16 wyciąłem 6-stke i wkleiłem ja na odwrót. Oto efekt:
Jeśli chodzi o resztę karoserii to na drzwi trafiły numery startowe jak i brakujące zamki wykonane z nitów, tył modelu zyskał brakujące kalki, klosze tylnych lamp oraz śruby mocujące zderzak (również nity):
Reszta detali takich jak zaczepy do holowania czy zapinki na maskę i tylna klapie trafia na model dopiero pod koniec prac nad modelem. Wygodniej będzie nawoskować model bez tych detali.
Jako ze karoseria modelu jest już w bardzo zaawansowanym stanie prace skupiły się na wnętrzu miniatury. Na początek wstawiłem zbiornik paliwa i dodałem przewody paliwowe:
Następnie zająłem się mocowaniem amortyzatorów oraz zasobnikami połączonymi z amortyzatorami:
Oczywiście zasobników nie znajdziecie w zestawie Tamiyi... Całość trafiła na swoje miejsce i prezentuje się tak :
Ja tam zasadniczo od czołgów jestem, niemniej mam za sobą poważny epizod kolekcjonerski gotowych rajdówek WRC 1:43 (70 sztuk) więc Focusa od Imprezy odróżnię. Chciałem tylko powiedzieć, że bardzo mi się podoba to co tu wyczyniasz.