IŁ-14 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: IŁ-14 1:72

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 18 kwietnia 2014, 20:00

Podłoga gotowa. Miałem początkowo spory problem ze zrobieniem listew podłogowych w realistyczny sposób. Paski hips-u malowane różnymi metalizerami wyglądały zbyt dobrze w stosunku do tego co jest w prawdziwym samolocie. Dopiero oklejanie tych pasków aluminiową folią samoprzylepną dało pożądany efekt. Teraz listwy są tak krzywe, powgniatane i poobijane jak powinny być.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Reklama

Postprzez Sherman » czwartek, 24 kwietnia 2014, 22:48

Panzer napisał(a):Detale super, ale malowanie sufitu mnie nie przekonuje. aż prosi się o jakieś AK, żeby zapuścić.

I tak nie będzie widać :lol:

Jeśli farba się łuszczyła i odłaziła to lepiej byłoby użyć "crakle werniks" ale już pewnie i tak za późno ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 26 kwietnia 2014, 14:05

Dzięki za wskazanie tego werniksu - fajny wynalazek. Do kabiny go nie zastosuję, bo to zupełnie inny efekt, ale do komór podwozia może być przydatny. Przetestuję przy okazji. Co do tego AK - chodzi o brak zapuszczenia czy brak AK? Konstrukcja kadłuba jest zapuszczona czarnym akrylem, ale bardzo delikatnie, żeby tylko podkreślić kształt elementów, ale bez wywołania efektu zgniłego wraku.
Wnętrze ładowni niemal gotowe, wszystkie główne elementy są już na swoich miejscach. Została drobnica i ostateczne wykończenie/przybrudzenie. Póki co wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponad tydzień walczyłem z uzyskaniem właściwej faktury plecionych z płóciennych pasów siedzisk ławek desantu. W końcu dzisiaj udało się osiągnąć akceptowalny efekt, chociaż do czasu próbnego zamontowania elementów byłem przekonany, że nie ma wyjścia i trzeba te maty wytrawić. Sprawę rozwiązało wydrukowanie zaprojektowanej w Corelu gęstej, czarnej siatki i pomalowanie jej aerografem tak, by delikatnie prześwitywała przez farbę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Sherman » sobota, 26 kwietnia 2014, 14:16

Całkiem przyjemne te maty. I generalnie podziwiam robotę nad wnętrzem. Bardzo mi się podoba też to jak wymalowana jest podłoga.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » sobota, 26 kwietnia 2014, 14:17

Naprawdę chcesz to wnętrze zamknąć ?
spiton

Postprzez Grzesiek. K » sobota, 26 kwietnia 2014, 21:57

Coś niesamowitego, piękna robota :shock: .
Pozdrawiam
Grzesiek

Warsztat :
Grzesiek. K

Postprzez Nacktgeboren » niedziela, 27 kwietnia 2014, 22:06

Dzięki :)
Wnętrze zamknę - to najlepsze rozwiązanie. Gdybym zostawił taki wykrój jak teraz albo zrobił zdejmowany/przezroczysty dach to spaprałbym ogólny wygląd modelu.
Póki co walczę z pasami, ale podstawowe rozwiązanie już mam - pasy z taśmy maskującej, sprzączki z drutu miedzianego. Po zamontowaniu będę musiał uzupełnić uszkodzony miejscami lakier na pasach i posrebrzyć elementy metalowe, dołożyć klamry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Sherman » niedziela, 27 kwietnia 2014, 22:51

Baaaaardzo ładnie to wygląda. Dobrze, że czołgów nie robisz bo bym już całkiem pie... wszystkie moje zabawki w kąt :lol:
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 16:10

Sherman napisał(a):Baaaaardzo ładnie to wygląda. Dobrze, że czołgów nie robisz bo bym już całkiem pie... wszystkie moje zabawki w kąt :lol:

Wszystko to i tak zalepi, tak, że nie ma się czego bać ,-))
spiton

Postprzez Sherman » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 16:49

I niech "zalepia". Zdjęcia zostają, frajdy ma pewnie nie mało z dorabiania dych dupereli. A to najważniejsze. Jak ja sobie coś przy czołgach dorabiam to potem tego i tak nie widać (nawet gdybym był mistrzem malarskim to by widać nie było). Nie mniej jeśli o chodzi poziom skraczu to ja jestem w lesie jak patrzę na te piękne rzeczy tutaj.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 17:13

Mnie to imponuje, że On zlepi tych siedzonek kilkanaście. Ja bym może za dwa zmęczył. Ale taką ilość !!
spiton

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 2 maja 2014, 09:31

Sherman - robię czołgi, ale tylko z pudełka, kompletnie się na tym nie znam. Chociaż wczoraj macałem R-11M w Muzeum Orła Białego i doszedłem do wniosku, iż nie dość, że to w sumie ładne, to bez trudu zrobiłbym taki wynalazek przerabiając ISU-152. Może mnie kiedyś najdzie ;o)
Ładownia gotowa. Przed ostatecznym jej zamknięciem pewnie dopatrzę się jeszcze paru drobiazgów i je poprawię, ale ogólnie mogę iść dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez LazyCat » piątek, 2 maja 2014, 15:09

Sam samolot moze nie fascynujacy ale model robisz fenomenalny!
Jak i reszta jestem pelen podziwu.
Obrazek
LazyCat

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 3 maja 2014, 12:01

Dzięki, cieszę się, że się podoba. Ładownia już zamknięta i pomalutku biorę się za kabinę pilotów.
A tymczasem:
;o)

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Sherman » sobota, 3 maja 2014, 18:47

Nacktgeboren napisał(a):Chociaż wczoraj macałem R-11M w Muzeum Orła Białego i doszedłem do wniosku, iż nie dość, że to w sumie ładne, to bez trudu zrobiłbym taki wynalazek przerabiając ISU-152. Może mnie kiedyś najdzie ;o)

Nieeeeeee :lol: A na serio to bym chętnie kiedyś popatrzył jak detalizujesz czołg. Ale najpierw IŁ ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat