F4F-4 Wildcat, Hasegawa 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4F-4 Wildcat, Hasegawa 1:72

Postprzez Puskal » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 23:47

marco2607 napisał(a):Fajny ten TWÓJ maluch . Zbliżenia ( poza lakierem -rysy) też mu nie szkodzą. BRAWOOOO :!: :!: :!:
Mam nadzieję że nie przykryłeś jeszcze lakierem oznaczeń państwowych na skrzydłach , być może mi się tylko tak wydaje ,
ale górne gwiazdy idą za bardzo na zewnątrz i przez to opadają prawie na krawędź natarcia skrzydła . Natomiast dolne mają jakąś taką białą obwódkę ( częsta wada kalek hasegawy) .

Co do kalek.
Kalki są Techmodu i na spodzie nie wychodzi biała obwódka tylko ślad po wyostrzaniu zdjęcia. Z górną powierzchnią jest mały problem. Kalki są minimalnie za duże i może minimalnie za bardzo na zewnątrz przyklejone, ale wg mnie nie wpływa to aż tak na wierność oryginałowi żeby zdzierać i szukać nowych dopasowanych kolorem do tych na spodzie i kadłubie.
Zamieszcza fotę oryginału
Obrazek

Widać jak przedłużenie linii początku lotki wchodzi na prawo od osi gwiazdy, więc problem raczej jest z rozmiarem oznaczenia. Zresztą wniosek z nakładania kalkomanii to trzymanie się zdjęć a nie instrukcji.

Co do zadrapań z powierzchni to mam nadzieję że pod warstwami lakieru i brudzenia trochę znikną, w kilku miejscach oczywiście będą jeszcze drobne podmalówki.
Puskal

Reklama

Postprzez marco2607 » wtorek, 29 kwietnia 2014, 06:44

Puskal napisał(a):Widać jak przedłużenie linii początku lotki wchodzi na prawo od osi gwiazdy, więc problem raczej jest z rozmiarem oznaczenia. Zresztą wniosek z nakładania kalkomanii to trzymanie się zdjęć a nie instrukcji.

Właśnie ze zdjęć ( twoich) zobaczyłem że góra jest trochę przesunięta
Obrazek[/url]
Obrazek
Obrazek

Moim zdaniem koniec lotki przypada na środek gwiazdy.Ale to faktycznie drobnostka i piszę to tylko ze względu na ewentualnych następców robiących ten model.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Grzesiek. K » wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:52

Super :) . Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam
Grzesiek

Warsztat :
Grzesiek. K

Postprzez Puskal » wtorek, 13 maja 2014, 21:12

podwozie czeka na malowanie
Obrazek

Gotowa osłona silnika wklejona i czeka na brudzenie (dlatego kolor jeszcze zbyt się odcina).

Obrazek

I całość zmontowana bez kleju, koła i śmigło już prawie pomalowane.

Obrazek
Puskal

Postprzez Puskal » niedziela, 25 maja 2014, 23:55

Model prawie skończony, jeszcze tylko rozciągnąć anteny i może dodać kilka brudzeń/otarć i będę robił fotki do galerii.
Obrazek
Obrazek
Puskal

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat