[Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: [Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Postprzez Tomasz Porosiło » czwartek, 20 marca 2014, 11:21

Rewelacja! Piękny model.
Schowaj to tylko przed skajrajderem bo będzie buba :mrgreen:
Tomasz Porosiło

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » czwartek, 10 kwietnia 2014, 10:27

Witam po "małej", przymusowej niestety przerwie.
Powracam do budowy modelu - dobrze, że jest jeszcze dużo czasu ;)...
Pierwsza koncepcja była taka, żeby malować kadłub i dopiero robić dalej resztę, niestety z powodu braków w zapasach (podkład w spray'u) oraz wygodnictwa (malowanie danym kolorem wszystkiego co trzeba na raz, a nie na "raty"), malowanie odłożyłem na później.

ETAP 19
Obrazek

zamknięcie tylnej części kadłuba
Obrazek

ETAP 20
Obrazek

Przeciwwaga z płytą oporową zapobiegającą wywrotce przy stromym podjeździe... (chyba :) )
Obrazek

ETAP 21
Obrazek

Rura wydechowa oraz tłumik
Obrazek

ETAP 22
Obrazek

Na chwilę obecną ta część budowy będzie pominięta. Z montażem pokazanych tu elementów wstrzymam się do czasu położenia kolorów bazowych (łatwiej będzie mi maskować i malować). Niestety nie da się ściśle trzymać instrukcji chcąc zrobić model dobrze, nie zabawkowo ;)

ETAP 23 i 24
Obrazek
Obrazek

Zanim będę mógł malować, muszę do końca zabudować kadłub, dlatego przechodzę do następnego etapu. Pomijam kilka szczegółów z powodów podanych poprzednio. Tylna płyta jest przyłożona tylko na "sucho" do zdjęcia.
Obrazek
Przednie włazy przedziału kierowcy są otwierane - ruchome

ETAP 25
Obrazek

Obrazek
Podobnie jak w części przedniej - wszystkie klapy są ruchome - otwierane - będzie można spoglądać na silnik :)

ETAP 26
Obrazek

Koła, koła, koła...
Obrazek

ETAP 27
Obrazek

Lewa strona układu jezdnego. Niestety nie pokusiłem się na wymianę sprężyn na sprężyny. Wewnętrzna część układu jezdnego nie będzie malowana, nie ma sensu nawet malować resorów z bardzo prostego powodu, po zamknięciu będa one całkowicie niewidoczne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tak to wygląda po złożeniu....
Obrazek

ETAP 28
Obrazek

Prawa strona układu jezdnego... analogicznie jak strona lewa :)
Obrazek

ETAP 29
Obrazek

Montaż koła napinającego oraz kół podtrzymujących gąsienice
Obrazek

i strona wewnętrzna
Obrazek

ETAP 30
Obrazek

Podobnie druga strona...
Obrazek

Uff... przepraszam za ten przydługi wątek i tyle etapów na raz, ale troszkę porobiłem w czasie chorobowego i teraz wrzuciłem hurtem to co mam.
W międzyczasie czekając na podkład dłubię sobie gąski... powiem tylko, że bardzo przyjemnie się je składa, ale o szczegółach w swoim czasie.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez portalus » czwartek, 10 kwietnia 2014, 19:47

Wycinaj te sprężyny i rób je z drutu - taka maniana w tej skali nie przystoi.
portalus

Postprzez DarkWing » piątek, 18 kwietnia 2014, 22:25

Znów nastąpiła dłuższa przerwa... Tym razem powodem był ślub kolegi i prezent dla niego. Kolega jest zapalonym cyklistą i od niedawna szczęśliwym posiadaczem Suzuki GSX-1300 Hayabusa. Dlatego też w prezencie zrobiłem mu takowy model :).
Teraz już spokojnie zabieram się za skończenie Renault'a...

Posiadam już przygotowane do malowania wcześniej zbudowane części. Przygotowanie ich było podobne jak przy wnętrzu. Podstawą było pozbycie się tego "czerwonego" koloru plastiku, tak aby nie przekłamywał mi kolorów bazowych. Sam podkłąd nie dawał rady i czerwień uparcie przebijała dając kolor Barbe ;). Sprawdzona metoda to:
- szary podkład - 2-3 cienkie warstwy - Motip spray,
- czarny mat - 2-3 cienkie warstwy - Motip spray
- szary podkład - Motip spray
Dopiero tak przygotowaną powierzchnię będzie można spokojnie malować bez obaw, że kolory bazowe będe złamane czerwienią plastiku. Tak to wygląda:

Obrazek

W kolejnych etapach miał nastąpić montaż układu jezdnego oraz montaż gąsienic. Nastąpią one dopiero po malowaniu, więc przeskakuję do

ETAP 35
Obrazek

Działko - żeby zbytnio nie zanudzać i nie pokazywać tych samych czynności co wcześniej - etap końcowy
Obrazek

ETAP 36
Obrazek

Ściany wieży z wnętrzem
Obrazek

Po Świętach już ostatnie etapy budowy i zostanie tylko malowanie i "dekorowanie"...

Życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego dyngusa :P ....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez bigtank » sobota, 19 kwietnia 2014, 20:56

No własnie, sprężyny z miedzianego drutu fi 0,8 mm, 11 zwojów - działają elegancko w sensie sprężynowania :mrgreen: . Pracy niewiele a efekt widoczny od zaraz..
Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez DarkWing » środa, 23 kwietnia 2014, 13:52

Wciąż nie mogę się zmobilizować do malowania.... brak natchnienia i przede wszystkim brak warunków. Działam za to z dalszymi etapami budowy

ETAP 37
Obrazek

Końcowy montaż wieży.
Całość przygotowana do malowania
Obrazek

ETAP 38
Obrazek

Montaż tylnych drzwiczek w wieży. Obydwa skrzydła są ruchome - na mini zawiasach.
Obrazek

38 etap jest w zasadzie ostatnim etapem budowy czołgu. Teraz pozostało już tylko malowanie i waloryzacja.
Wróćmy jednak do Etapu 32 - montaż gąsienic.

ETAP 32
Obrazek

Pokażę szczegółowo jak przebiega montaż gąsienic tego maleństwa.
Tak wyglądają ramki z poszczególnymi elementami
Obrazek

Pierwszym krokiem jest wycięcie elementów potrzebnych do montażu poszczególnych ogniw
Obrazek

Dalej należy dokładnie obrobić wycięte elementy - pozbyć się wszystkich nierówności i wyszlifować miejsca wycięć.
Obrazek

Poniżej widać proces montażu pojedynczych ogniw w całą gąsienicę. Na jedna stronę potrzeba 32 ogniwa - w sumie 96 elementów.... Całość troszkę zajmuje czasu
Obrazek

Cierpliwość zostaje wynagrodzona takim oto efektem
Obrazek

Zdjęcie przedstawia gotową gąsienicę - przyłożoną "na sucho". Po końcowym malowaniu i postarzeniu będzie ona "zapięta" na stałe oraz zostanie wklejone ostatnie - zamykające - ogniwo.

Myślę, że na tym można zakończyć prezentację etapowej budowy modelu. W warsztacie będę jeszcze wstawiał zdjęcia z malowania oraz waloryzacji i montażu końcowego - montażu wszelkiej drobnicy...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 25 kwietnia 2014, 19:21

Dziś w końcu zabrałem się za malowanie. Przez kilka dni obmyślałem w głowie plan - sposób maskowania, kolejność malowania itd... Rzeczywistość jednak zmieniła to i owo... ale po kolei.
Do rozplanowania plam oraz maskowania użyłem poniższych masek - dedykowanych do tego modelu.
Obrazek
Taśma samoprzylepna jakością podobna do taśmy Tamiya. Trzyma bardzo dobrze i łatwo schodzi, nie uszkadzając malowanej powłoki.
Wzór malowania jest dość skomplikowany, ponieważ do trójbarwnego kamuflażu dochodzą czarne linie podziału kolorów. Zgodnie z zaleceniem producenta masek oraz z logiką postępowania, całość pomalowałem czarnym matem. Będzie to kolor linii podziału kolorowych łat oraz kolor który będzie maskowany jako pierwszy.
Obrazek

Następnie z aero poszedł pierwszy kolor - ciemnożółty - Vallejo Air. Odkurzem na sąsiednich łatach się nie przejmowałem ponieważ w dalszej kolejności zniknie on pod następnym kolorem.
Obrazek

Dalej było troszke trudniej... okazało się, że kolejny kolor - zielony - olive drab, "gubi" się na czarnym... Po dokładnym zamaskowaniu wcześniej pomalowanym żółtym, całość lekko psiknąłem ze spray'a szarym podkładem. Teraz dopiero mogłem spokojnie kłaść zielony, a następnie brązowy. Po wymalowaniu każdego koloru całość psikałem delikatnie bezbarwnym matem, po to aby zabezpieczyć malowany fragment przed uszkodzeniem przez taśmę maskującą. Po ostatnim kolorze mogłem zdjąć wszystkie maski uzyskując taki oto efekt
Obrazek

Zdjęcia robione już na szybkiego, więc kolory są troszkę przekłamane - zwłaszcza zielony :(
Oczywiście nie obyło się bez szkód, jest kilka miejsc, gdzie farba lekko zeszła lub powstał mały odkurz. Wszystkie te wady będą skorygowane - wyretuszowane. Pomaluję jeszcze pędzelkiem koła oraz kilka miejsc w zakamarkach. Potem zabiorę się za pozbycie się tej "plastikowości" i "płaskości", czyli będę brudził, obijał i postarzał...

I taka mała ciekawostka :)
Obrazek
Kto gra w WOT'a wie o co chodzi ;)

W przerwach między malowaniami udało mi się zrobić tłumik
Obrazek
Oczywiście końcówka rury wydechowej będzie jeszcze przydymiona...
Myślę, że teraz to już będzie z górki i powoli widać światełko w tunelu :).
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Patryk » sobota, 26 kwietnia 2014, 12:11

No i nie wymieniłeś tych badziewnych sprężyn a szkoda.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez DarkWing » wtorek, 29 kwietnia 2014, 14:57

No niestety... nie wymieniłem sprężyn. Wiem, że nie wymagało to dużo pracy i efekt byłby lepszy.... Postanowiłem trzymać się swoich założeń i dokończyć model jako PZP. Taka moja fanaberia...

Obecnie trwają prace nad pomalunkiem. Podsyłam zdjęcie które pokazuje obecny stan
Obrazek

Co i jak było zrobione?
Na kolory bazowe poszedł filtr - MIG P241 Brown for Dark Yellow, to wyciągnęło cieplejsze barwy. Kolejny filtr P400 Grey for Dark Yellow "przykurzył" całość jednocześnie powodując powstanie starych, zaschłych zacieków (to te linie pionowe oraz wszystkie te które mogłyby powstać zgodnie z ruchem cieszy spływającej grawitacyjnie).. Na tak przygotowanej powierzchni zacząłem robić odpryski i odrapania. Do tego celu użyłem ModelMaster'a Gun Metal, oraz pędzelka 000. Aaa.... Na samym początku jeszcze zapuściłem wszelkie linie podziału blach oraz wszystkie wgłębienia Tamiya X-19 Smoke. Tabliczka znamionowa na lewym układzie jezdnym malowana metoda suchego pędzla najpierw Tamiya X-31Titanium Gold, a następnie Tamiya X-34Metalic Brown. Na koniec przetarta pigmentami z zestawu Tamiya Wathering Master A+C.
Teraz całość muszę "zmiękczyć", gdzieniegdzie jeszcze raz filtr brązowy i wydobyć troszkę czystego metalu. Potem końcowy montaż oraz tu i ówdzie suche pigmenty celem wzbogacenia o "piach"... Proszę zwrócić uwagę, że zdjęcia troszkę przerysowują uzyskany efekt, w rzeczywistości całość jest mniej kontrastowa, co mam nadzieję uda mi się pokazać w kolejnej odsłonie.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 2 maja 2014, 11:33

Widzę, że mój warsztat mało popularny.... a może pokazuję tu nic wartego komentarza :roll: . Dobrze, że chociaż nie ma dołującej krytyki :lol:

Jako, że weekend majowy deszczowy to i troszkę więcej czasu na modelowanie. Dokończyłem waloryzację całości.
Układy jezdne zostały już zmontowane z kadłubem. Całe oprzyrządowanie trafiło na swoje miejsce. Czołg dostał w końcu swoje oznaczenie - teraz wiadomo, że to 2nd Section, 1st Company, 505E RAS, France, 1918.
Na chwilę obecną tak to wygląda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że osobiście nie jestem zapalonym zwolennikiem mocnego "paćkania" modeli i błocenia po samą wieżę, również i ten obecny jest bardziej zapiaszczony niż ubłocony.... Chociaż jak na mnie to chyba pierwszy któremu tak dużo dostało się pigmentami. Nie opisuję jak uzyskałem widoczne efekty, bo było o tym wcześniej. Jedynie co do pigmentów. Opracowałem sobie taka metodę: powierzchnię, na której będę sypał zwilżam pędzelkiem zamoczonym w benzynie lakowej - dość obficie z racji szybkiego parowania. Przygotowaną mieszankę pigmentów ( w tym przypadku Vallejo 73109 Sombra Natural + 73110 Sombra Calcinada) nabieram na pędzelek nr 9 i posypuje metodą wstrząsową. Po usunięciu nadmiaru i prawidłowym rozmieszczeniu całość nasączam benzyna lakową. Po odparowaniu benzyny całość psikam lakierem bezbarwnym matowym (2-3 razy). Do wykończenia używam dodatkowo czarnego matu Pactry nanoszonego z aero mgiełką tu i ówdzie. Ostatecznie cały model został pokryty lakierem satynowym (półmat Vallejo - spray).
Teraz już tylko zmontować drugą gąsienicę, obydwie wymalować, ubrudzić odpowiednio do całości oraz zapiąć na kołach.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez adamem » piątek, 2 maja 2014, 20:41

DarkWing napisał(a):
Widzę, że mój warsztat mało popularny.... a może pokazuję tu nic wartego komentarza . Dobrze, że chociaż nie ma dołującej krytyki

Się ogląda ale się nie pisze.
Będzie to na czymś stało?
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez DarkWing » środa, 7 maja 2014, 11:48

No i udało mi się skończyć model.
Ostatnim elementem były gąski
Obrazek

Ostatnią czynnością było zapięcie gąsienic na układzie jezdnym.
Całość prezentuje się tak jak poniżej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia skromne ponieważ "smaczki" postanowiłem sobie zostawić na galerię. Tam postaram się pokazać więcej szczegółów.

adamem napisał(a):...Będzie to na czymś stało?

Ponieważ do końca konkursu jest jeszcze troszkę czasu, to może i spróbuję coś wyskrobać. Z założenia miał być sam model ale mam pewien pomysł. Jeśli uda mi się go zrealizować to wtedy odgrzeję warsztat i dodam w nim dioramkę. Teraz skupię się na galerii na którą zapraszam wkrótce.
Dziękuję wszystkim za śledzenie tego wątku i zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat