P-51B Mustang 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-51B Mustang 1/48

Postprzez Mikołaj88 » czwartek, 20 lutego 2014, 14:37

Bardzo skromna aktualizacja :oops: mająca na celu pokazać, że choć prace idą w iście żółwim tempie to mimo wszystko idą. ;o)

Dorobiłem siłownik klapy i rozpórkę wewnątrz wlotu powietrza.
Obrazek

Zaszpachlowałem zaznaczone elementy, w pierwowzorze na archiwalnych zdjęciach ich nie widziałem ( te widoczne skazy oczywiście do poprawki ).
Obrazek

Miejscami model pokryłem surfacerem w celach kontrolnych, poprawiłem nitowanie.
Obrazek

Na wielu zdjęciach ukazujących Mustangi na miejscach parkingowych zauważyłem, że mają skręcone kółko ogonowe. Postanowiłem, że mój też je będzie miał, w tym celu przeciąłem element w odpowiednim miejscu, nawierciłem otwory małą igłą lekarską i po wcześniejszym przycięciu tej igły na odpowiedni rozmiar i wpasowaniu je w jeden z otworów skleiłem wszystko do za przeproszeniem kupy. Na tym słabym zdjęciu może coś będzie widać :roll: .
Obrazek

Nadal powoli majstruję sobie przy kadłubie, walczę nad sterami i zaczynam bawić się ze skrzydłami. Tu moje pytanie:
Wnęki podwozia głównego bywały w różnych kolorach, jaki odpowiedni byłby dla tego "konia" ?
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj88

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mikołaj88 » poniedziałek, 5 maja 2014, 10:08

Ponownie mała aktualizacja. Model został najpierw pomalowany oliwkowym, starałem się jakoś zróżnicować powierzchnię skrzydeł malując wzdłuż linii przepływu powietrza transparentnymi warstwami oraz przyciemniłem wybrane panele. Na zdjęciach może tego nie widać, nadal jest to moja słaba strona. Następnie po zamaskowaniu powierzchni pokryłem resztę błyszczącą czarną oraz metalizerem gunze. Na dolne powierzchnie skrzydeł dałem zwykłą srebrną aby uzyskać efekt szpachlowanej i malowanej faktury. Zdjęcia poniżej przedstawiają obecny stan modelu. Teraz pora na poprawki i podmalówki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj88

Postprzez Mikołaj88 » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 15:52

Witam,

Jak widać model dostał kalki, czerwone pasy postanowiłem namalować...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj88

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat