Gunze C na oszkleniu - czym usunąć?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Gunze C na oszkleniu - czym usunąć?

Postprzez garrett » sobota, 19 kwietnia 2014, 20:29

Stało się - po usunięciu taśmy efekt daleki od oczekiwanego. Brzydkie, poszarpane brzegi. Malowałem Gunze C.
Ok, na pomoc przybywa maska Eduarda.
Ale -j/w - czy to delikatnie usunać? Kret, zmywacz Wamodu?
Obrazek
garrett

Reklama

Re: Gunze C na oszkleniu - czym usunąć?

Postprzez Solo » sobota, 19 kwietnia 2014, 20:32

Ja zmywałem źle położoną farbę Gunze (ale clear, nie normalne) zwykłym leveling thinnerem, farba schodziła bez żadnych śladów, robiłem to wiele razy na tym wiatrochronie.
To było w modelu A-7E Hobby Boss.
To samo usiłowałem robić na wiatrochronie w F-102A Menga i tam mi trochę szybka zmatowiała.
Tak więc przetestuje działanie LT na kawałku ramki od owiewki i zobaczysz czy ta metoda skutkuje.
Solo

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 19 kwietnia 2014, 20:39

Wykałaczka.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jaro1941 » sobota, 19 kwietnia 2014, 21:27

Jak wyżej ;) Ja niezależnie czy akryl czy emalia zawsze wykałaczka (ewentualnie zaopałka). Owiewka jest gładka więc łatwo z niej zeskrobać farbe a drewno jest odpowiednio miękkie aby jej nie porysować. Na koniec szmatką np tą do okularów ale najczęściej wewnętrzną stroną koszulki przecieram i... ,,bajlando makarena" :mrgreen:
Jaro1941

Postprzez garrett » sobota, 19 kwietnia 2014, 22:00

dziękuję, dokonuję:)
Obrazek
garrett

Postprzez BOMI21 » wtorek, 6 maja 2014, 17:18

Zmywacz wamodu! Nie niszczy oszklenia (plastikowego), czyści idealnie.
BOMI21

Postprzez Arcturus » środa, 7 maja 2014, 06:21

BOMI21 napisał(a):Zmywacz wamodu! Nie niszczy oszklenia (plastikowego), czyści idealnie.

Ja bym uważał z tak kategorycznym stwierdzeniem, bo mnie zniszczył owiewkę do Fw-190 Eduarda. Pojawiło się mnóstwo mikropęknięć, była do wyrzucenia. Pewnie reakcja lub jej brak zależą od użytego przez producenta tworzywa.
Ja też używam wykałaczek, później ew. przetarcie pastą polerską na patyczku higienicznym.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez BOMI21 » środa, 7 maja 2014, 14:49

Arcturus napisał(a):
BOMI21 napisał(a):Zmywacz wamodu! Nie niszczy oszklenia (plastikowego), czyści idealnie.

Ja bym uważał z tak kategorycznym stwierdzeniem, bo mnie zniszczył owiewkę do Fw-190 Eduarda. Pojawiło się mnóstwo mikropęknięć, była do wyrzucenia. Pewnie reakcja lub jej brak zależą od użytego przez producenta tworzywa.
Ja też używam wykałaczek, później ew. przetarcie pastą polerską na patyczku higienicznym.

Dziwne, bo ja kąpałem zarówno owiewki Eduarda jak i Trumpetera i nie było na nich śladów - jakby nigdy nie widziały farby. :-/
BOMI21

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje