PZL P.1 1/48 Arma Hobby

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

PZL P.1 1/48 Arma Hobby

Postprzez Pafko » niedziela, 11 maja 2014, 19:32

Witajcie ;o) .
Nie wytrzymałem. Rozpakowałem. Pociąłem. Zespoliłem tymczasowo taśmą :mrgreen: .
Przód ospowaty,na szpary nie zważajcie. To wstępna przymiarka.

Obrazek

Docelowo zdecydowałem się zrobić maski. Zeskanuję kalki, obrobię w autocadzie i wyślę do wycinki na ploterze.
Nie bardzo wierzę, żeby potem zgrały się kolory kalek i fragmentów, które trzeba pomalować na czerwono. No i wielkość tych kalkomanii.. ;o) .
Na jaki kolor malujemy wnętrze? Aluminium?
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PZL P.1 1/48 Arma Hobby

Postprzez shadowmare » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:49

Poczytaj i ogólnie zerkaj od czasu do czasu na stronę bo warto:

http://www.armahobbynews.pl/2014/05/sklejamy-model-pzl-p-1-czesc-1-kabina/
shadowmare

Postprzez iras67 » poniedziałek, 12 maja 2014, 14:08

Pafko napisał(a):Na jaki kolor malujemy wnętrze? Aluminium?

Trudno jednoznacznie ocenić jak było pomalowane i czy było w ogóle malowane. Zdjęcia są jedynie z montażu prototypu. Jednak patrząc na zdjęcia wnętrza P.6,8 i kolejnych tam przeważnie blachę inne elementy szlifowano na kilka sposobów zabezpieczano lakierem albo nic nie robiono. Srebrny bym zróżnicował . Jedynie kratownica na zdjęciach ma ciemniejszy odcień i odrapania farby. Jaki to był kolor? Z pewnością jakiś ciemniejszy od aluminium.
Nie mam skanera teraz , aparatem zrobiłem ale co nieco widać.
Obrazek
Monografie A.J.Press nr 72
iras67

Postprzez Pafko » poniedziałek, 12 maja 2014, 19:59

shadowmare napisał(a):Poczytaj i ogólnie zerkaj od czasu do czasu na stronę bo warto:

http://www.armahobbynews.pl/2014/05/sklejamy-model-pzl-p-1-czesc-1-kabina/

Dzięki, podglądam notorycznie ;o) .

iras67 napisał(a):
Pafko napisał(a):Na jaki kolor malujemy wnętrze? Aluminium?

Trudno jednoznacznie ocenić jak było pomalowane i czy było w ogóle malowane. Zdjęcia są jedynie z montażu prototypu. Jednak patrząc na zdjęcia wnętrza P.6,8 i kolejnych tam przeważnie blachę inne elementy szlifowano na kilka sposobów zabezpieczano lakierem albo nic nie robiono. Srebrny bym zróżnicował . Jedynie kratownica na zdjęciach ma ciemniejszy odcień i odrapania farby. Jaki to był kolor? Z pewnością jakiś ciemniejszy od aluminium.
Nie mam skanera teraz , aparatem zrobiłem ale co nieco widać.
Obrazek
Monografie A.J.Press nr 72

Czyli jednak nie "gołe" aluminium. Podglądałem rendery Pana Marka Rysia i tam kokpit jest malowany na kolorem średnio szarym /kratownica i blacha - strona 7 w relacji/. Powyższe zaś zdjęcie pokazuje, że kratownica była malowana na jakiś ciemniejszy kolor. Czyli idąc tym tropem można założyć, że blacha również była malowana. Ale na jaki kolor? Bo ten, którym pomalowali w relacji na Arma Hobby wogóle mnie nie przekonuje.
No nic...w takim razie będę się wzorować na tych renderach.
Nie wiem czy mogę to zrobić, ale wkleję link z niesamowitą relacją Pana Marka. Dla zainteresowanych oczywiście ;o) :

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=35863
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez iras67 » poniedziałek, 12 maja 2014, 20:32

W monografii A.J.Press skąd pochodzi zamieszczone zdjęcie jest jeszcze fotka z Bukaresztu P.I /II. Na zdjęciu z mechanikami widać fragment wnętrza z kratownicą przy chłodnicy na dole kadłuba, która ma ciemny kolor ,kontrastują na niej ślady z odrapań ciemniejszej farby. Czy wnętrze było całe pomalowane w tym kolorze nie wiadomo.
iras67

Postprzez Pafko » środa, 14 maja 2014, 20:20

Monografia zdobyta. Za wiele nie ma w niej, ale zawsze coś ;o) .
Dzisiejszy i wczorajszy dzień upłynął na klejeniu elementów kadłuba, wycinaniu detali z nadlewek i...narysowaniu w autocadzie szablonów masek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałbym jednak zastrzec sobie jedno. Wnioski z mojej relacji nie mają zadania "dokopania" projektantowi i wykonawcy za ewentualne błędy modelu. Mają jedynie ukazanie ewentualnych problemów podczas klejenia oraz sposoby eliminacji ich na przyszłość.
A takim błędem są te niefortunne "stożki" na krawędzi natarcia płatów. Dramat. Panowie projektanci...zmieńcie to w przyszłych modelach ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez iras67 » środa, 14 maja 2014, 22:26

Nie wiem czy nie lepiej zrobić dwa szablony na skrzydło.Jeden trochę rozciągnięty, z zapasem na załamania. Ja sobie pewnie wytnę kilka i spróbuję położyć środki żeby sprawdzić czy nie schudną zbytnio litery.
Najbardziej to może być widoczne na literze A.
iras67

Powrót do Lotnictwo - warsztat