Stara kolekcja modeli samolotów

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Stara kolekcja modeli samolotów

Postprzez PZB » piątek, 9 maja 2014, 16:19

Witam serdecznie,

Żaden ze mnie znawca czy miłośnik modelarstwa redukcyjnego. Mam jednak pewną sprawę i potrzebna mi Wasza opinia - ekspertów i osób z zajawką do tego tematu.

Mój dziadek (obecnie 81 lat) w czasach swojej licealno-studenckiej młodości bardzo interesował się modelarstwem redukcyjnym - dorobił się sporej kolekcji gotowych modeli. W tej chwili sprawiają one mu więcej problemów (sprzątanie) niż przyjemności.

Wiem, że największa przyjemność płynie z samego sklejania modeli - jest to jakiś efekt własnej pracy, dlatego moje pytanie brzmi: czy na rynku ludzi interesuje zakup takich gotowych kolekcji modeli samolotów? Czy to są jakieś poważne ceny? Posiadam zdjęcia kolekcji, jednak nie jestem w stanie w tej chwili powiedzieć więcej na temat jej dokładnej liczebności oraz spisu modeli samolotów.
PZB

Reklama

Re: Stara kolekcja modeli samolotów

Postprzez GrzeM » piątek, 16 maja 2014, 11:29

Myślę, że możesz znaleźć zainteresowanych, zwłaszcza, gdy modele są dobrze wykonane. Poszukaj na Allegro, tam są sprzedawane gotowe modele.
GrzeM

Postprzez waran » piątek, 16 maja 2014, 13:56

Licząc czas, Twój dziadek zaczął kleić modele w latach 50-tych.Zastanawiam się jakich firm były to modele, bo na naszym rynku nie było jeszcze ich wtedy. Mógł je posiadać z prywatnych "kanałów" z zachodu i wtedy mogły to być modele firm Airfix, Aurora, Renwal, Frog no może parę innych. :?:Chyba że robił je od podstaw, i tu znowu pytanie, z jakich źródeł plany?
Popytaj dziadka proszę.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez GrzeM » piątek, 16 maja 2014, 20:32

Mój tata w latach '60, oprócz zawodniczych modeli latających, robił od podstaw redukcje 1/100, głównie z balsy i lipy.
GrzeM

Postprzez waran » piątek, 16 maja 2014, 21:49

Zachowało się coś z tych modeli?
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez GrzeM » piątek, 16 maja 2014, 23:08

Mojego taty? Nie... Wykończyłem wszystkie jako dzieciak. Mam tylko tablicę przyrządów z latającego Blocha 152 (pewnie skala 1:10?) a u taty jest jeden z modeli wyścigowych na uwięzi.
GrzeM

Postprzez PZB » środa, 21 maja 2014, 22:15

Dzięki za odpowiedzi! Poniżej link do zdjęć, które udało mi się zrobić ostatnim razem będąc w domu. Sory za ten kurz i jakość fotek, wszystko jest do ogarnięcia. Byłoby dobrze wiedzieć jaką dokładnie serię pytań zadać dziadkowi na ten temat, znacie się na tym dobrze więc wiecie co jest istotne. Pamiętam z opowiadań, że niektóre modele sprowadzał z Danii.

http://speedy.sh/bMTCE/samoloty.zip
PZB

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje