II Warszawska Fiesta Modelarska 7-8 czerwca 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: II Warszawska Fiesta Modelarska 7-8 czerwca 2014

Postprzez Ostach » poniedziałek, 12 maja 2014, 22:57

Też mam nadzieję, że wszystko się uda :)

Model wystaw w kategorii W - wystawa i będzie wszystko ok :)
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

Postprzez Ostach » czwartek, 15 maja 2014, 20:39

ACHTUNG!

W niedzielę podczas Fiesty będzie można natknąć się na niemiecki patrol! To chłopaki z 19. Division - Grupy Rekonstrukcji Historycznej zajmującej się odtwarzaniem wyglądu, wyposażenia i taktyki niemieckiej dywizji piechoty z II Wojny Światowej.
Warto zajrzeć na ich stronę na FB: https://www.facebook.com/19Division
oraz http://www.19division.cba.pl/

Wyglądają naprawdę super :)

Obrazek
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 15 maja 2014, 21:08

Taak to bardzo dobry pomysł aby zamiast np Powstańców lub Wojska Polskiego II RP pokazywać ich oprawców :evil:
Nie mam nic przeciwko rekonstruktorom odtwarzającym morderców Europy ale od tego są rekonstrukcje i tam ich miejsce .
Andrzej Godlewski

Postprzez Tomasz Porosiło » czwartek, 15 maja 2014, 21:55

Zgadzam się za dużo na tym forum o hitlerowskich meserszmitach
Tomasz Porosiło

Postprzez bartek72 » czwartek, 15 maja 2014, 21:56

Andrzej Godlewski napisał(a):Taak to bardzo dobry pomysł aby zamiast np Powstańców lub Wojska Polskiego II RP pokazywać ich oprawców :evil:
Nie mam nic przeciwko rekonstruktorom odtwarzającym morderców Europy ale od tego są rekonstrukcje i tam ich miejsce .

Hmmm, może i masz trochę racji, ale teraz najprawdopodobniej nie będę mógł spokojnie zasnąć, bo mnie na przykład jakoś tylko te niemieckie (oprawców) czołgi interesowały... I nic nie mogę na to poradzić (choć uczciwie przyznam, nie próbowałem tego leczyć) :oops:
bartek72

Postprzez Ostach » czwartek, 15 maja 2014, 22:14

GRH odtwarzające armie niemieckie odtwarzają ich wyposażenie a nie ideologię. Ideologią zajmują się neofaszyści, dla których miejsca wśród cywilizowanych ludzi nie ma.

Nie mamy nic przeciwko umożliwianiu szerszej publiczności obcowania z "żywą" historią, ze sprzętem i wyposażeniem. Nie każdy jeździ na rekonstrukcje. My natomiast dajemy szansę zobaczyć jak to wszystko wyglądało. Każdą GRH przyjmiemy z otwartymi ramionami (mamy jeszcze jedną ale o tym później) i chętnie umożliwimy takie czy inne formy promowania zainteresowania historią. Jeśli macie jakieś dojścia do innych grup bądź jesteście w jednej to z przyjemnością nawiążemy kontakt.
Ostach

Postprzez imek46 » piątek, 16 maja 2014, 17:40

Piotrze w Warszawie jest jeszcze GRH "Kalina Krasnaja" Odtwarzają żołnierzy Armii Czerwonej i LWP, jest GRH "Zgrupowanie Radosław". Także można nie złe powstanie zrobić. Cieszę się że w regulaminie zostały wydrębione pojazdy wspólczesne.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Ostach » piątek, 16 maja 2014, 21:22

Zobaczymy co jeszcze da się zorganizować.

Pojazdy współczesne wyodrębniliśmy ponieważ zwłaszcza mnie mierzi traktowanie po macoszemu współczesnej pancerki na wielu konkursach. Podobnie jak mieszanie rur z tłokowymi.

======================================================================

Obrazek

4 maja 2012 roku, w wieku 55 lat zmarł instruktor i sędzia modelarstwa redukcyjnego, wieloletni działacz LOK - Marek Michalski. Założyciel i prezes klubu modelarskiego „Radarek” ze Zgierza, przez 17 lat szkolił modelarzy i prowadził klub na czołowe miejsca w konkursach krajowych i zagranicznych.

Wraz ze zgierskimi modelarzami zainicjował bezpłatne zajęcia plastyczno-modelarskie dla dzieci i młodzieży, promował modelarstwo przy okazji imprez państwowych oraz wielokrotnie wspomagał ośrodki socjoterapii w Łodzi oraz Kiernozi.

Współorganizował krajowe imprezy modelarskie takie jak Ogólnopolski Festiwal Modelarstwa w Łodzi, Warszawski Festiwal Modelarstwa, Mistrzostwa Polski Mikromodeli w Wieluniu, Mistrzostwa Modeli Militarnych oraz wiele wystaw muzealnych i imprez o charakterze patriotyczno-historycznym.

Wielokrotnie braliśmy udział (Fazzy i Ostach) w imprezach organizowanych przez Marka Michalskiego, nierzadko odbierając z jego rąk nagrody za nasze prace. Chcąc uczcić pamięć człowieka, który w bezpośredni sposób przyczynił się do naszego zaangażowania w organizację WFM (bo stolica nie miała cyklicznej imprezy modelarskiej), wprowadzamy Nagrodę Specjalną „Memoriał Marka Michalskiego”, która będzie przyznawana za najlepszy model pojazdu wsparcia technicznego (ewentualnie sprzęt produkcji polskiej lub rosyjskiej).
Ostach

Postprzez Ostach » sobota, 17 maja 2014, 21:43

Kontynuujemy współpracę z Muzeum Powstania Warszawskiego! Dla zawodników przygotowaliśmy darmowe wejścia do Muzeum.

W tym roku będą dwa terminy wycieczek z przewodnikiem - jeden w sobotę około 13, drugi w niedzielę około południa. Zbiórka będzie ogłaszana na hali, grupę poprowadzi ktoś z organizatorów. Bilety na komunikację miejską prosimy zabezpieczyć we własnym zakresie: dwa 20-minutowe wystarczą; 3,40 zł normalny, 1,70 zł ulgowy. Liczba miejsc ograniczona.

Ponadto, dostępne będą wejściówki uprawniające do bezpłatnego wstępu do Muzeum. Ważne będą w sobotę; w niedzielę wstęp do MPW jest bezpłatny dla wszystkich.

Wskazówki dojazdu zawarte będą w Biuletynie Konkursowym.

W sobotę i niedzielę MPW otwarte jest od 10 do 18. Czas zwiedzania to około 2 godziny.

Więcej informacji o MPW: www.1944.pl

Obrazek
Ostach

Postprzez Patterson » niedziela, 18 maja 2014, 08:17

Fajnie, fajnie, moc atrakcji znowu się szykuje.
Patterson

rpm2

Postprzez Adam » niedziela, 18 maja 2014, 11:45

Ja też nie mogę się doczekać. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 22 maja 2014, 11:10

To może jeszcze dwie lokalizacje.

http://hostel36.pl/

http://hostel36.pl/lokalizacja

Może wydawać się daleko ale jest połączenie linią 136.

A tu naprawdę po taniości. 10 min piechotką od Galerii Mokotów

http://www.sus.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=86&lang=pl

No i jeszcze mega bliziutko (nie wiem czy już nie podany był wyżej)
Hostel Harctur
Juliana Ursyna Niemcewicza 17, Warszawa
Telefon:22 592 94 00
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Ostach » sobota, 24 maja 2014, 19:11

Ostach

Postprzez Patterson » sobota, 24 maja 2014, 22:27

Gdzie na stronie jest formularz? Nigdzie tam nie znalazłem odnośnika.

edit: a sorki, komp mi świrował i nie wyświetlał prawidłowo, już jest. :)
Patterson

rpm2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea