Camaro 2010 AMT/Ertl 1/25

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Camaro 2010 AMT/Ertl 1/25

Postprzez MesserDesign » wtorek, 20 maja 2014, 10:45

Witam,

Przedstawiam ostatnio ukończony model. Jest to skończony projekt z zeszłego roku.
Model dostałem jako złom, niekompletny. Odratowałem co się dało, nie mniej jednak uważam że to najsłabszy model spod mojej ręki. Częściowo przez to, że nie chciało mi się poprawiać karoserii, która od roku była już w bezbarwnym i po polerce.
Dodałem nowe felgi, nieco przerobioną maskę, obniżyłem zawieszenie z przodu i wymieniłem końcówki wydechu na metalowe o nieco mniejszej średnicy.
Brązowy kolor to mieszanka własna na bazie farb Vallejo, srebrny to chrom Vallejo. Bezbarwny z puszki APP, polerka pastami Tamiya.

Tak to wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Reklama

Re: Camaro 2010 AMT/Ertl 1/25

Postprzez Coppercat » wtorek, 20 maja 2014, 10:51

Jeżeli to najsłabszy model z Twojej kolekcji, to tylko pozazdrościć :idea:
Prezentuje się bardzo przyzwoicie.
Napisz proszę jak malowałeś detale srebrne i złote na karoserii. Mam z tym zawsze problem :oops:
Z czego zrobiłeś rury wydechowe ? Wyglądają cokolwiek znajomo. Końcówki do zagniatania przewodów ?
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 20 maja 2014, 10:56

Ciekawy zestaw kolorów na karoserii :shock:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez MesserDesign » wtorek, 20 maja 2014, 11:54

Dziękuje Panowie za komentarze ;o)

Jacku - srebro było malowane od taśm modelarskich - krzywizny wyznaczyłem taśmami 1mm, reszta to już szerokości rzędu 6-10mm. Złote elementy - z pędzla, od ręki .
Co do wydechu - bingo! Pasowały mi idealnie, więc je tu użyłem...

Marcin_Matejko - schemat malowania jest zapożyczony z pontiaca Foose Design ( boczne malowanie ), a sam zestaw kolorków to moja fanaberia :->

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Coppercat » wtorek, 20 maja 2014, 20:35

Dzięki za wyjaśnienia.
I gratuluję ręki. Nieźle Ci to wychodzi. Ja chyba muszę potrenować :idea:
Może napisz proszę jeszcze, jakich pędzli używasz (Mag-pol, Kozłowski, Italeri) i jakie "rozmiary" ?
Farby rozcieńczasz jakoś specjalnie pod pędzel ?
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez skwarciu21 » wtorek, 20 maja 2014, 22:19

Eeee no nie jest, aż tak źle jak mówiłeś, model wyszedł nieźle, te malowanie idealnie tu pasuje. Nie wiem czemu ale jakoś tak wydaje mi się jakby to było jeszcze concept Camaro, niż model produkcyjny, co nie zmienia faktu, że bardzo mi się podoba w tym malowaniu i kolorze. Dzięki niemu wyróżnia się i to bardzo ;). Jedynie brakuje mi większych opon z tyłu, bo miejsce między kołami, a nadkolem jest :D
skwarciu21

Postprzez szpaku86 » środa, 21 maja 2014, 08:47

Model rzeczywiście odstaje trochę od tego co Nam ostatnio prezentowałeś, ale tylko dlatego ze nie jest tak ekstremalnie przerobiony i pomalowany jak np. golf... Nie zmienia to jednak faktu ze bardzo fajnie się prezentuje a innymi słowy jest świetny ! Gratuluje kolejnej ukończonej pracy.

Pozdrawiam
Krzysztof
szpaku86

Postprzez MesserDesign » czwartek, 22 maja 2014, 15:00

Dzięki Panowie ;o)

Już spieszę z odpowiedziami:
Pędzle - przeróżne, głównie zakupowane w sklepach dla plastyków, raczej z "wyższej półki" - zwłaszcza retuszerskie.
Farby - jak muszę to rozcieńczam wodą ( vallejo ) albo spirytucem ( Tamiya), ale zazwyczaj emblematy maluje metodą suchego pędzla.

Tylne koła - zawieszenie jest fabryczne, stąd prześwit i optyczna luka. Żeby to zasłonić to musiał bym wpakować tam felgę 22' albo opony "normalne", a takowych w tym rozmiarze nie posiadam.

Dziękuje jeszcze raz za wszystkie komentarze :->

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli