Firefly VC w/Cast Cheek od Tasca a sprawa polska

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Firefly VC w/Cast Cheek od Tasca a sprawa polska

Postprzez macio68 » poniedziałek, 12 maja 2014, 17:45

Witam Szanownych Forumowiczów :)
I od razu zapytowywuję: wie ktoś, widział, ma foty lub linki do takowych "Słomki" z taką właśnie wieżą w barwach 1. DPanc? Niestety wszystkie foty Firefly'a VC, na jakie trafiłem, ukazują albo wersję z "pistol portem", albo też nie widać na nich wieży z lewej strony na tyle wyraźnie, by można było określić typ wieży.
Rozumiem rzecz jasna, że można założyć obecność wozów z taką wieżą wśród dywizyjnych FF, ale fajnie byłoby mieć pewność i fotkę ;o)
Z góry dziękuję za pomoc.

EDITka1 - literówka
EDITka2 - BTW, trafiłem na kilku zdjęciach polskie Shermany z "wymieszanymi" kołami, tzn. odlewanymi i tłoczonymi razem; rozumiem, że taka praktyka remontowa mogła także dotyczyć FF (bo w sumie niby czemu nie...)?
macio68

Reklama

Re: Firefly VC w/Cast Cheek od Tasca a sprawa polska

Postprzez macio68 » poniedziałek, 26 maja 2014, 14:16

Powitać :)
Będzie post pod postem, ale jako że to odpowiedź, a nie uzupełnienie - może Admin mi głowy nie upitoli.
Zakupiłem sobie otóż książkę "GENERAŁ STANISŁAW MACZEK. STAL I HONOR - ŻYCIE I SŁUŻBA DOWÓDCY 1. DYWIZJI PANCERNEJ" E. McGilvraya, w której na str. 200 jest - jak mi się wydaje - fota takiego właśnie FF Vc z wieżą bez dodatkowego opancerzenia z przodu, a więc - być może - bez pistol portu. Książkowa reprodukcja tego zdjcia nie jest może superdokładna, ale... jest to jakiś punkt uchwytu.
macio68

Postprzez Bigmodel » poniedziałek, 26 maja 2014, 20:35

macio68 napisał(a):Powitać :)
Będzie post pod postem, ale jako że to odpowiedź, a nie uzupełnienie - może Admin mi głowy nie upitoli.
Zakupiłem sobie otóż książkę "GENERAŁ STANISŁAW MACZEK. STAL I HONOR - ŻYCIE I SŁUŻBA DOWÓDCY 1. DYWIZJI PANCERNEJ" E. McGilvraya, w której na str. 200 jest - jak mi się wydaje - fota takiego właśnie FF Vc z wieżą bez dodatkowego opancerzenia z przodu, a więc - być może - bez pistol portu. Książkowa reprodukcja tego zdjcia nie jest może superdokładna, ale... jest to jakiś punkt uchwytu.

Jeżeli dobrze pamiętam, to ten konkretny FF ma integralne dopancerzenie wieży. Musiał bym sprawdzić dyskusję ze śp forum FMR.
A dwa, do tego FF jest jeszcze drugie zdjęcie z załadunku, w zeszycie "Śladami polskich gąsienic, o .24 Pułku Ułanów ;o)

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez macio68 » wtorek, 27 maja 2014, 07:15

I wielkie dzięki za info, Jacku. Spróbuję jeszcze w „Śladach” poszukać, zgodnie z Twoją sugestią, natomiast jeślibyś coś więcej ustalił - daj, proszę, znać :)

Pozdrawiam
Maciek
macio68

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste