PZL.37.A 1/48 Mirage Hobby

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

PZL.37.A 1/48 Mirage Hobby

Postprzez Adrianowro » wtorek, 27 maja 2014, 21:38

Witam

Więc najpierw oficjalnie.
Model otrzymałem od Mirage w ramach akcji recenzji i oceny ich modeli, a że Łoś to fajne zwierze jest to wybrałem między innymi go.
Modelik różni się zdecydowanie jakościowo od ostatnich modeli jakie miałem w reku tej firmy, z jednej strony na plus z drugiej nie
zrozumiałe błędy ale o tym później......
Przejrzałem chyba wszystkie warsztaty na forach (brakuje mi tylko pracy niejakiego Macka Żywczyka) i wiem że sporo roboty przedemną
Ale po ostatnim Bytomiu zazdrość mnie okrutna wzieła, na te wasze wypasione modele w porównaniu do moich puszkowo-butelkowych improwizacji, że muszę coś na przyszły rok ładnego zmajstrować ( i nie, dzieci mam już dwoje)
W oczekiwaniu na akcesoria z Smodel wyszarpałem kadłub żeby obejrzeć i popasować.
Obrazek

Jak widać przydały by się nity ( zaproponowane hgw)
Obrazek

Ożebrowanie na wzór jednego z warsztatów do zrobienia na nowo.
Obrazek

I się robi, choć nie będę w miejscach niewidocznych....
Obrazeklca

Nie wiem jak ugryźć przeróbkę gniazda górnego strzelca na prawidłowy.....
Obrazek
Adrianowro

Reklama

Re: PZL.37.A 1/48 Mirage Hobby

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 27 maja 2014, 22:46

Następny warsztat do oglądania :-> . Powodzenia :) .
GUDMUNDUR

Postprzez potez » wtorek, 27 maja 2014, 23:00

Nie mam sensu robic mu wypuklych, ponituj go normalnie kólkiem zębatym i będzie wyglądal ok. Akurat ten model ma mocno skaszanioną brylę i siłą rzeczy musiałbyś robić nitowanie pod model a nie zgodnie z oryginałem :(
Do klejenia zeberek polecam zielony klej z tamiyi, contacta jest zbyt gęsta i brutalna dintakiej zabawy ;o)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez shadowmare » wtorek, 27 maja 2014, 23:58

Eh... Szkoda, że ten model jest tak kijowy. Samolot zgrabny i nasz ale jak się widzi składalność to ręce opadają :-/ .
shadowmare

Postprzez Adrianowro » środa, 28 maja 2014, 07:53

potez napisał(a):Nie mam sensu robic mu wypuklych, ponituj go normalnie kólkiem zębatym i będzie wyglądal ok. Akurat ten model ma mocno skaszanioną brylę i siłą rzeczy musiałbyś robić nitowanie pod model a nie zgodnie z oryginałem :(
Do klejenia zeberek polecam zielony klej z tamiyi, contacta jest zbyt gęsta i brutalna dintakiej zabawy ;o)

Rozumiem, a czy skaszaniona bryła..
To masz na myśli tylko kadłub czy też skrzydła , doczytałem an jednym z warsztatów że można spróbować przeszczepić kadłub z Smodel.
Choć nie ukrywam,że ostatni raz vacu robiłem w 20 lat temu.
Adrianowro

Postprzez potez » środa, 28 maja 2014, 09:24

Kadłub to po pierwsze za długi ale to pikuś głównie chodzi o kształt w obrębie stanowiska tylnego strzelca, w ym warsztaciehttp://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=22929 masz pomysł na radykalne rozwiązanie ;o)
Pokłosiem tych błędów w kadłubie jest złe przejście skrzydło kadłub i konsekwencje z tego wynikające. Maciek Żywczyk się właśnie przez to przejście przebijał był o tym artykuł w jakiejś starej gazecie jeszce z 90lat.
Problem z tym modelem to , że go zrobiono zanim w Rosji odnaleziono dolumentacje Łosia, w oparciu o którą wydano 100 tom Aj-Pressu. No i masz do wyboru- pojechac go z pudła i wyjdzie jaki wyjdzie albo kroić i poprawiać...
A kadłubz S-model jest dużo lepszy ale w wykoanaiu będzie trudny - nie wuiem czy widziałeś ten model tam jest zrobiony podwójny kadłub - skleja sie dwie wytłoczki vaku w wewnętrznej jest pełna faktura kadłuba. Jak już miałbym go ruszać, to zrobiłbym jednak w całości ten model - jest bardziej "łosiowierny" od Miraga.
potez

Postprzez Adrianowro » środa, 28 maja 2014, 09:55

Maciej Żywczyk opisał swojego łosia w Super Model ale nie wiem który numer nawet....
Próbuje nawiązać z nim kontakt na FB.....

Co do stanowiska strzelca to widziałem tą przeróbkę...nie wiedziałem że ten błąd ma większy wpływ na całość kształtu.
Co do Smodel- modelu samego nie widziałem a vacu mnie trochę odstrasza...dlatego myślałem żeby zamówić tylko wytłoczkę kadłuba i przeszczepić resztę do niego z Mirage....
Adrianowro

Postprzez potez » środa, 28 maja 2014, 10:08

To był Model Redukcyjny - takie coś kiedyś RossaGraph wydawał, ale nie pamiętam, który numer.
Kadłub S-modelu jest fajny, ale wytłoczka ma grubość ok 0,6 mm, jest, więc bardzo wiotka i moim zdaniem pożenienie tego ze skrzydłami z Mirage to średni pomysł - nie słyszałem i nie widziałem, żeby się to komukolwiek powiodło. Ale s-model ma jeszcze jedną zaletę - ładne vaku szkieł, bo te z mirage to są moooocno do poprawienia.
Ostatnio edytowano środa, 28 maja 2014, 11:08 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez GrzeM » środa, 28 maja 2014, 10:33

Słuchajcie, tak a propos vacu szkieł do Łosia - czy ktoś robi je w 1/72? Dotychczas nie znalazłem, a przecież to taki popularny model...
GrzeM

Postprzez rotpol13 » środa, 28 maja 2014, 10:48

GrzeM napisał(a):Słuchajcie, tak a propos vacu szkieł do Łosia - czy ktoś robi je w 1/72? Dotychczas nie znalazłem, a przecież to taki popularny model...

http://warhawkproductions.wordpress.com ... py-v72005/
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez potez » środa, 28 maja 2014, 11:11

Adrianowro napisał(a):nie wiedziałem że ten błąd ma większy wpływ na całość kształtu..

Zobacz jaka jest długość oprofilowania skrzydła w modelu i po poprawce. W tym jest pies pogrzebany :)
potez

Postprzez rudolf24 » środa, 28 maja 2014, 11:44

Widziałem początek warsztatu w grupie na facebooku. Będę tu zaglądał, powodzenia !
rudolf24

Postprzez Adrianowro » środa, 28 maja 2014, 12:01

Co do szybek z S-Model
Właśnie dotarł zestaw żywiczny + szyby, więc ten problem mam z głowy.
Co do kadłuba z vacu - to można by spróbować wzmocnić ożebrowaniem ale teraz kwestia czy klej nie zareaguje mi przypadkiem.......z taką grubością plistyrenu....po zewnętrznej stronie
Adrianowro

Postprzez potez » środa, 28 maja 2014, 12:54

Masz kadłub a jedno czy dwukolorowego PS?
Aha i szyby z S-model pasują do S-model a nie do Mirage :mrgreen:
potez

Postprzez Adrianowro » środa, 28 maja 2014, 13:26

potez napisał(a):Masz kadłub a jedno czy dwukolorowego PS?
Aha i szyby z S-model pasują do S-model a nie do Mirage :mrgreen:

1. Możesz jak do tłuka ? PS?

2. A nie da się jej wpasować ?
Adrianowro

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat