Solo napisał(a):Te kalki na uzbrojeniu to zestawowe?
Tak
EDYCJA
Mam chwilę czasu to napiszę o co mi chodzi z tymi kalkami.
Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie całkiem dobrze zaprojektowanych i wykonanych. Po bliższych oględzinach pojawiają się niekiedy mniejsze lub większe wątpliwości. Przy pracy z nimi czar pryska.
1. Ten zestaw kalkomanii wydaj się być dość prosty. Jest ładnie przygotowany, zaprojektowany i ogólnie wydany. Szkoda, że nie została zamieszczona informacja do jakiego modelu (producenta) jest dedykowany.
2. Kalkomanie na statecznik pionowy. Wydaje się, że prostszych nie można sobie wyobrazić, prawie płaska powierzchnia, dodatkowo podzielona na statecznik i ster kierunku. Jednak obrys obu części nie do końca pokrywa się z obrysem statecznika F-16 z Kinetica. Gdzieś zgubiono kąty i wymiary.
Mogę się tylko domyślić, że albo jest to zestaw dedykowany do innego modelu albo skopiowano kształt z planów czy też zdjęcia nie weryfikując ich z modelem.
Wystarczyło wg mnie zrobić próbny wydruk na jakimś arkuszu gładkiej kalki i dopasować to na żywca, od razu by wyszło gdzie brakuje a gdzie mamy naddatek.
Jeśli chodzi o wydruk to jest delikatny raster ale nie to drażni najbardziej. Minusem tego etapu jest kształt szachownicy i białe kreski na łączeniu kolorów.
Dlatego też moje wykonanie na razie zostało pozbawione szachownic, po prostu je wyciąłem a wkleję później poprawne z innego zestawu kalkomanii.
3. Kalkomanie na zbiorniki CFT. Porównując kształty zbiorników z kalką, która ma je niby pokryć doszedłem do wniosku, że sugestia producenta/projektanta o ich rozcięciu wzdłuż osi podłużnej wewnątrz kalki jest bez sensu i łatwiej będzie ją rozciąć po całości. Położyły się wtedy elegancko, bo wyprowadzenie zagięcia jest wtedy dość proste, jednak łączenie tych dwóch kawałków zaowocowało powstaniem krótkiej acz widocznej szczeliny z brakującym wzorem.
I tu tak samo można by było tego uniknąć gdyby przygotowano od początku kalkę właśnie w taki sposób, tzn. część górna i boczna z delikatnym odpowiednim naddatkiem. Naddatek również po krawędzi zbiorników bo tam też wydaje się delikatnie jej brakować choć nie jest to takie drażniące i widoczne. Zastanawiam się jeszcze nad zgraniem "okienka" w kalce z wentylacją na zbiorniku - drugiego jeszcze nie skończyłem.
Alternatywnym rozwiązaniem tego defektu może być porozcinanie kalki na poprzeczne pasy w jasnoszarej ich części i z takiej mozaiki składanie całości, na kolorze szarym zbliżonym do C308 będzie to prawie niewidoczne (na odcinku gdzie mam szczelinę zabraknie jednak jej przy krawędzi).
Podsumowując, gdybym to ja był projektantem tego wypustu to po pierwsze bym go trochę inaczej rozrysował, a po drugie to każdy etap zweryfikował na żywca czy to samodzielnie czy z pomocą zaprzyjaźnionego modelarza, do którego mam zaufanie.
Jeszcze jedna uwaga na koniec, szkoda, że nie została dodana ekstra płaszczyzna z kilkoma cm2 każdego koloru bo bym sobie tą szczelinę dosztukował i nie marudził.
Teraz tak sobie myślę aby można było wydrukować tylko kalki z ciemniejszym i jaśniejszym kolorem, a bazę wykorzystać z C308.
Czyli gdyby zrobić przed wypuszczenie do sprzedaży weryfikację tego co się wstępnie zaprojektowało był by produkt idealny, a uwzględniając dodatkowo różnice pomiędzy modelami różnych producentów to byłby to produkt perfekcyjny. Szachownicę pomijam bo jest to detal wręcz trywialny do poprawienia.