Cześć, mam na imię Mariusz, i jestem modelarzem od 14 roku życia. Nie sklejam 35 lat.
I chyba dłużej nie dam rady...
Przejdę od razu do rzeczy.
Dowiedziałem się, że dziadek, brat dziadka czy pradziadka (czy jakoś takoś) mojego serdecznego kumpla, latał w Anglii
Nazywał się kpt. Gustaw Radwański. Latał w składzie 151, 56, 607, od grudnia 1941 w 302, a potem w 316. Nie zasłynął specjalnie niczym, oprócz tego że był obwiniany za spowodowanie 13 lutego 1942 zderzenia z drugim samolotem, w efekcie czego poniósł śmierć pilot tego drugiego - sierż. Jan Musiał. Radwańskiemu udało się wylądować i przeżył.
Co udało mi się dotąd znaleźć na temat jego samolotu:
Był to Spitfire Vb AB825, SZ-T
CBAF 300, silnik M45
I chcę go zrobić. Chcę zrobić model samolotu dziadka mojego kumpla
Oczywiście interesują mnie wszystkie informacje dotyczące tego samolotu. Próbuję przebrnąć przez niezliczone ilości materiałów dot. Spitfirea i nie potrafię znaleźć chociażby fragmentu SZ-T
Myślę, że w tym przypadku fajnie zrobić VB z napisami SZ-T, to mało. Chciałbym umieścić na nim coś charakterystycznego dla tego egzemplarza, tego konkretnego samolotu...
Dodam że skalą będzie 1:48, więc poszukiwane nawet najdrobniejsze szczegóły wyróżniające ten egzemplarz.
Gdyby ktoś, coś, jakieś zdjęcie, wzmianka, cokolwiek co mogłoby pomóc w zbudowaniu unikatowego w jakiś sposób modelu, dajcie znać proszę
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Mariusz