Nieuport Delage NiD.72, Azur 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nieuport Delage NiD.72, Azur 1:72

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 2 czerwca 2010, 14:18

Można wytrawić dużo drobniejsze siatki.
Obrazek
A to już gotowe chłodnice do Spitfire'a w skali 1:72. Liczba oczek jest zgodna z pierwowzorem. Warto więc poeksperymentować
Obrazek
Obrazek

Marek, bardzo ciekawie waloryzujesz swój model. Dobrze idzie.
pozdrawiam
Marcin Witkowski
Marcin Witkowski

Reklama

Postprzez donalyah00 » czwartek, 24 czerwca 2010, 23:14

Dzięki Marcinie! Ładna "trawionka", nie powiem. O ile nie mam problemu z wektorowym rysunkiem technicznym, to z trawieniem już tak - alergia na chemię foto. :( Może przy kolejnych modelach wyślę gotowe rysunki do osób "trawiących" komercyjnie.

Tymczasem podłubałem chwilę. We wszelkie otwory montażowe zastrzałów w kadłubie i płacie wkleiłem odcinki rurek mosiężnych o średnicy wew. 0,3 mm. Przykładowe foto:
Obrazek

Pomalowałem też wnętrze kabiny - niebieskoszary Gunze C337 + wash ze Smoka Tamiyi. Wnętrze jest praktycznie z pudła, dodałem pedały wycięte z blachy oraz przewód manetki po lewej stronie. Dysponuję jedynie przekrojem bliźniaczego NiD.622 z francuskiej prasy lotniczej - fotek wnętrza oryginału brak.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Białe, wystające pręty posłużą za kołki ustalające podczas montażu wnętrza w kadłubie.

Początki zabawy z celownikiem:
Obrazek
Jako, że Azur szybkę celownika odlał w żywicy razem z jego korpusem, uznałem że szybciej będzie zrobić rzeczony celownik od podstaw niż bawić się w wycinanie szybki.

CDN.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Marcin Rogoza » piątek, 25 czerwca 2010, 22:39

Kurcze - ładne poczynania, Marku :) Tak trzymać :mrgreen:
Marcin Rogoza

Postprzez spiton » wtorek, 20 lipca 2010, 15:20

Ale masz fajne włochate tło !!!
spiton

Postprzez donalyah00 » sobota, 31 lipca 2010, 16:42

spiton napisał(a):Ale masz fajne włochate tło !!!

Bardzo je lubię. Pomogło mi przy kolejnej aktualizacji. ;o)

Udało mi się skleić kadłub. Trochę musiałem go rozeprzeć płytką PS w centralnej części aby schować pomalowany kokpit.
Obrazek
Obrazek
Od siebie dodałem otwóry wlotów powietrza w przedniej części kadłuba. Pionowe otwory, zapewne chłodzące cylindry, wykonałem przy pomocy wklejonych w spoiny płytek PS. Powierzchnie styku górnej części okapotowania silnika delikatnie oszlifowałem, aby po wklejeniu płytek PS osłony cylindrów nie zmieniły grubości.

Oprócz delikatnego rozepchania połowek musiałem poszpachlować kadłub w paru miejscach. Do szpachlowania użyłem cienkich pręcików PS "wtopionych" w spoiny przy pomocy "cienkiego" kleju Tamiyi. Płynnej szpachlówki GS użyłem w minimalnych ilościach. Szpachlowanie polistyrenem pozwala latwiej nacinać uszkodzone linie podziałowe - taka "szpachówka" mniej się kruszy.

Zabieram się za wstępne surfacerowanie powierzchni i nacinanie linii.

CDN.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Jaho63 » sobota, 31 lipca 2010, 22:32

donalyah00 napisał(a):Od siebie dodałem otwóry wlotów powietrza w przedniej części kadłuba. Pionowe otwory, zapewne chłodzące cylindry, wykonałem przy pomocy wklejonych w spoiny płytek PS. Powierzchnie styku górnej części okapotowania silnika delikatnie oszlifowałem, aby po wklejeniu płytek PS osłony cylindrów nie zmieniły grubości.

Dobry pomysł, dobre wykonanie. U Ciebie zawsze coś ciekawego można podpatrzyć, żebym to tylko spamiętał. ;o) Wprawdzie tego "nida" to nigdy nie wezmę na warsztat, no, ale już 52-go, tak.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez donalyah00 » niedziela, 1 sierpnia 2010, 01:27

Dzięki Jaho63!

Jaho63 napisał(a):Wprawdzie tego "nida" to nigdy nie wezmę na warsztat, no, ale już 52-go, tak.

Domyślam się, ze hiszpan jakiś? Z ciekawości - czyżby zdołano coś tą etażerką strącić? ;o)

Podłubałem jeszcze trochę. Najpierw surfacer i wloty powietrza w osłonie silnika.
Obrazek
Kolejnym krokiem będzie docięcie brakujących linii podziałowych i zabawa z rurami wydechowymi.

Gdy surfacer wysychał, zająłęm się znowu detalami. Wystrugałem płozę ogonową (samoróbka z okrętowych części fototrawionych przeznaczonych do kartonówek 1:200). Po lewej wersja Azura.
Obrazek

Napęd prądnicy - brazylijski specjał - montowany tylko na samolotach FAB. Azur wykonał to jako płaską fototrawkę do odpowiedniego powyginania. Wykorzystałem z niej śmigło.
Obrazek

Zająłem się też smigłem większym. Stado dziur powstałe po sklejeniu go z kołpakiem zalepiłem skrawkami PS.
Obrazek

CDN.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Jaho63 » niedziela, 1 sierpnia 2010, 01:38

Marku, oczywiście ECW. Na NiD 52 obie strony powojowały troszkę. Wprawdzie malowanie mam tylko do Rebeliantów, ale chętnie zrobiłbym dwie sztuki, dla obu walczących stron. A modelik Twój to wygląda na zbliżeniach na 48-ke conajmniej. :)
No i w macrodetalu to już nie ma na Ciebie bata. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez mysiek13 » wtorek, 17 sierpnia 2010, 10:41

Przepraszam że wtrącam się do tak świetnego wątku o pięknym modelu, ale chciałem dodać swoje 3 grosze o "liptonkach" - podobne a dużo lepiej klejące się na superglue siateczki są w herbatach Tchibo ( wszystkie rodzaje na jakie trafiłem) albo np zielonych aromatyzowanych z Biofixu.

A wracając do sedna to bardzo mi się praca nad Nieuportem podoba :mrgreen:

Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez spiton » czwartek, 14 marca 2013, 04:53

Może by go tak wyciągnąć z lamusa....
spiton

Postprzez donalyah00 » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 21:41

Dzień dobry wieczór.

Siskin leżakował 10 lat, Nieuport poczekał prawie 4 - tradycję należy pielęgnować. ;o)

W tak zwanym międzyczasie pomogłem sobie nieco komputerem i przygotowałem parę trawionek na osłony silnika. Elementy srebrne to gruba folia aluminiowa. Po przejrzeniu dobrej jakości fotek zamieszczonych w monografii Stratusa stwierdziłem, że przód kadłuba modelu i oryginału niekoniecznie mają bardzo wiele wspólnego. Aby choć trochę upodobnić model do rzeczywistości przedłużyłem go nieco doklejając plasterek polistyrenu grubiości 1 mm. Niby nic, ale delikatnie zmieni odbiór kształtów Nieuporta po zamontowaniu śmigła (musiałem je zrobić od podstaw, ale o tym w kolejnym odcinku). Chcąc być bardziej dokładnym należałoby jeszcze bardziej pochylić osłony cylindrów – stwierdziłem jednak, że nie będę się doktoryzował w tej dziedzinie...

Koniec marudzenia, oto foto (wiem, kotlet, ale testuję właśnie namiot bezcieniowy i wygląda na to że trochę jeszcze mi na tym zejdzie...):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

cdn.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 21:58

Piękny come back!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mikolaj75 » wtorek, 3 czerwca 2014, 15:53

Z przyjemnością oglądam, fajna robota, rzadki ptak, pewnie da się co nieco podpatrzeć.
Czy poza zdjęciem z pierwszej strony dysponujesz schematem/rysunkiem, który pozwoliłby się zorientować jaki jest zamierzony wygląd maszyny?

PS. Postem niniejszym jako mym pierwszym na pwm witam się z wszystkimi użytkownikami :)

Pozdrawiam - Mikołaj
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez donalyah00 » wtorek, 3 czerwca 2014, 19:04

Witaj na pokładzie Mikołaju!

Dzięki za miłe słowa. Barwny schemat malowania mojego Nieuporta znajdziesz poniżej (skan z pudełka modelu).
Obrazek

Tutaj można obejrzeć skany instrukcji i kalkomanii. W tej ostatniej brakuje jeszcze drobnych, stylizowanych napisów "Nieuport" widocznych w przedniej części kadłuba (czarna, wygięta kreska nad pierwszą kratką, wyraźniej można ją pooglądać na fotkach w monografii Stratusa) - zostaną dodrukowane we własnym zakresie.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez spiton » środa, 4 czerwca 2014, 00:29

Marku , odmrożenie tego wątku to miód na moją modelarską dusze ,-))
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat