Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 23:10

Parę minut drogi od Monachium znajduje się filia słynnego Bawarskiego muzeum techniki nazywająca się Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim
W kolekcji znajduje się sporo maszyn od początków lotnictwa, do czasów współczesnych
http://www.deutsches-museum.de/en/flugw ... llections/
Muzeum znajduje się na jednym z pierwszych lotnisk jakie powstały w Niemczech jeszcze przed I wojną św. Używane było przez cały okres II w.św i jako baza lotnicza USA jeszcze w latach 80 tych ubiegłego wieku.
Mnie najbardziej podobał się (CASA 2.111B),czyli licencyjny Heinkel He 111.Od oryginału różni się zastosowaniem brytyjskich silników. Ostatni lot odbył w 1970r. zdążył jeszcze zagrać filmie Battle of Britain :mrgreen:
Wszystkie samoloty znajdują się pod dachem !
Pod halami wystawowymi znajduje się magazyn z maszynami nie będącymi aktualnie w ekspozycji.
Pomyślałem o naszym muzeum Krakowskim i muzeum WP w Warszawie, gdzie spokojnie od lat gniją sobie eksponaty :evil:
I jak dotąd nikogo to jakoś nie obchodzi :!: :shock: :twisted:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim

Postprzez malinowski » wtorek, 3 czerwca 2014, 06:19

Mnie to muzeum zraziło swoją obsługą, ponieważ jasnowłosy pan krzykami w języku Goethego wywalil mnie z ostatniego hangaru na pół godziny przed zamknięciem.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Kuba P. » wtorek, 3 czerwca 2014, 07:18

malinowski napisał(a):Mnie to muzeum zraziło swoją obsługą, ponieważ jasnowłosy pan krzykami w języku goethego wywalil mnie z ostatniego hangaru na pół godziny przed zamknięciem.

A może wcześniej Cię o coś prosił albo instruował, a Ty nie skumałeś "języka Goethego" (z dużej...)?
Patrz pan, jakoś mnie żaden Niemiec nie okrzyczał ani nie wygonił a wjeżdżałem na plerach pod 262 w Deutsches Museum i dokładnie fotografowałem 109 E.
:lol:
Kuba P.

Postprzez malinowski » wtorek, 3 czerwca 2014, 08:16

Poprawiłem :oops: , pisałem z telefonu
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 3 czerwca 2014, 09:48

Mnie Pani ze sklepiku muzealnego wyprosiła tak ok. 10 rano ;o) Drzwi nie były zamknięte na zamek ale i tak było nie czynne :roll:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea