Merkava MK.IV 1:35 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Merkava MK.IV 1:35 Academy

Postprzez Maciek » sobota, 1 sierpnia 2009, 15:12

To ja jeszcze na wszelki wypadek dorzucę 3grosze: Ten słup, w który ma walnąć Land Rover, to może by tam jakieś odpryski od uderzenia zrobić?
Maciek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Stroju » środa, 5 sierpnia 2009, 13:42

Coś długo nic nie pisałem, bo prace posuwają się wolno, do rzeczy:
Pomalowałem betonowe elementy podstawki (oleje, pigmenty i piaskowa pactra), po tych zabiegach elementy wiaduktu bardziej "wtopiły" się w otoczenie, dokleiłem także autko i kilka gratów (drzwi i kanister tylko położone). Dokleiłem także eksperymentalną trawkę (jak wyschnie klej to ją trochę przytnę, aby nie była tak równa...)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maciek napisał(a):Ten słup, w który ma walnąć Land Rover, to może by tam jakieś odpryski od uderzenia zrobić?

zrobiłem tylko malowane, ale ich nie widać bo sam landrover zasłania, może jeszcze później poprawie....
Stroju

Postprzez Enigma » środa, 5 sierpnia 2009, 16:01

Moim zdaniem wygląda bardzo ciekawie.
Enigma

Postprzez Stroju » środa, 5 sierpnia 2009, 19:14

No to jeszcze wykiełkowało kilka sadzeniaków... Uznałem że ta moja "roślinność" nie szpeci za bardzo dioramy to trochę dodałem, doszedł jeszcze jakiś skarłowaciały krzak (drzewko). Cała diorama jak widać jest utrzymana w klimacie suchym pustynnym, całkiem nieźle co to wygląda, mi się podoba (a to najważniejsze :D )

ogólna koncepcja:

Obrazek

i w szczegółach:

Obrazek
Obrazek

na tej fotce nawet przyjemnie wygląda:

Obrazek

Do sfotografowania całości jednak muszę zrobić większe studio fotograficzne, w tym się nie chce zmieścić, za niskie oświetlenie...
Stroju

Postprzez Stroju » czwartek, 6 sierpnia 2009, 11:59

No to pomalowałem asfalt i pasy na drodze:
(kolory trochę za niebieskie na zdjęciu, bo to od lampy):

Obrazek

I zrobiłem próbny odcinek barierki, jej konstrukcja to mocno uproszczona ta ze zdjęcia (wiem że jest nie zgodna z normami... ;p)

Obrazek

c.d.n.
Stroju

Postprzez Stroju » piątek, 7 sierpnia 2009, 13:17

No to już skleiłem barierkę:

Obrazek

I tak to wygląda na wiadukcie:

Obrazek
Stroju

Postprzez siara1939 » piątek, 7 sierpnia 2009, 14:41

Na autostradach zawsze ciemniejsza barwa asfaltu jest posrodku- miedzy kolami.
Pozatym, to calkiem fajnie to wychodzi.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Stroju » wtorek, 11 sierpnia 2009, 20:37

Prace nad modelem posuwają się bardzo wolno z powodu łażenia do pracy...
Dokończyłem betonowy wiadukt, próbowałem pigmentów na jezdni, pomalowałem także barierki ocynkiem w spreju (w oryginale są zrobione z blachy ocynkowanej, więc ten preparat nadał się idealnie), następnie oczywiście zrobię washa i zapigmentuje. Zacząłem też malować figurkę, na razie nałożyłem kolory bazowe:

Obrazek
Obrazek

c.d.n.
Stroju

Postprzez Enigma » wtorek, 11 sierpnia 2009, 22:19

Stroju napisał(a):Prace nad modelem posuwają się bardzo wolno z powodu łażenia do pracy...

Ale się uśmiałem :lol: :lol: :lol: Stroju, Twój szef wie o Twoim hobby? Czyta to forum?
A diorama - szaczuneczek!!! Sugeruje jeszcze bardziej przykurzyć asfalt. Zauważ: na wiadukcie asfalt czysty jak w RFN na autobahnie ( co mocno kontrastuje z zakurzonym czołgiem) a pod wiaduktem Sahara :lol: Poza tym bardzo dobrze Ci wychodzi.
Enigma

Postprzez Maxek » środa, 12 sierpnia 2009, 06:21

Enigma napisał(a):
Stroju napisał(a):Poza tym bardzo dobrze Ci wychodzi.

Zgadzam się z Enigmą z małym "ale". Ta trawa z "pędzla" wygląda jak trawa z pędzla. Może przytnij poszczególne włosy na różnej długości bo teraz to troszkę za równe jest.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez kutold » środa, 12 sierpnia 2009, 07:44

Jak ktoś pije coka cole to nie pije pepsi i odwrotnie:)
Reszta fajnie.
kutold

Postprzez Stroju » środa, 12 sierpnia 2009, 08:42

Enigma napisał(a):Ale się uśmiałem :lol: :lol: :lol: Stroju, Twój szef wie o Twoim hobby?

Pewnie, nawet sam jest modelarzem, w prawdzie mało praktykującym z braku czasu, ale zawsze :D .
Enigma napisał(a):Czyta to forum?

To nie, ale zagląda na modelwork, więc merkavę już widział, a ocynk w spreju to on sam mi pożyczył.
Enigma napisał(a):Sugeruje jeszcze bardziej przykurzyć asfalt. Zauważ: na wiadukcie asfalt czysty jak w RFN na autobahnie

To też wiem ale zrobię to jak już dokończę barierki i skleję wiadukt całość, pod sam koniec.

Maxek napisał(a):Może przytnij poszczególne włosy na różnej długości bo teraz to troszkę za równe jest.

Oczywiście mam to w planach, jak tylko znajdę ostrzejsze nożyczki, bo te co próbowałem to raczej wyrywały trawkę, no i więcej czasu...

kutold napisał(a):Jak ktoś pije coka cole to nie pije pepsi i odwrotnie:)

Ale załoga jest w więcej niż w jednej osobie, więc może dowódca pije coca colę a kierowca pepsi, stąd więcej kartonów ;o) .
Stroju

Postprzez Stroju » czwartek, 13 sierpnia 2009, 14:14

No to już wymęczyłem figurkę :D, jeszcze tylko poprawki przy hełmie, M4 do łapy i na dioramę:

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Jest to moja druga figurka cieniowana olejami, na szczęście w mirę mi wyszła i nie będzie szpecić dioramy :mrgreen: .
Stroju

Postprzez rollingstones » czwartek, 13 sierpnia 2009, 17:25

Stroju - jeśli mogę Ci coś doradzić to proszę popracuj nad ta roślinnością - prawdę mówiąc mi się nie podoba.
Zrobię Ci jutro fotkę fajnego krzewu - znalazlem go ostatnio na spacerze- tu pasował by idealnie ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Stroju » piątek, 14 sierpnia 2009, 13:00

rollingstones napisał(a):Stroju - jeśli mogę Ci coś doradzić to proszę popracuj nad ta roślinnością - prawdę mówiąc mi się nie podoba.

Mi też jakoś przestała, na razie podgoliłem tą trawkę aby miała różne długości...
rollingstones napisał(a):Zrobię Ci jutro fotkę fajnego krzewu - znalazlem go ostatnio na spacerze- tu pasował by idealnie

To dawaj na PW bo mam sprawę ;o) .

No to trochę popracowałem: dokończyłem i przykleiłem barierki, przybrudziłem asfalt, dokleiłem wiadukt.

Fotki (niestety kolory nie wyszły..., wciąż nie mam odpowiednio dużego studia, więc robię na dworze...):

Ogólna koncepcja:
Obrazek
Figuras w zbliżeniu:
Obrazek

i reszta:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

c.d.n.
Stroju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat