Wybrałem się na festiwal do zaprzyjaźnionego Koszalina. Tam ku mojej nie ukrywanej radości otrzymałem nagrodę od Tomasza Bilkiewicza z Firmy BILMODEL MAKERS. Nagrodą jest model M-28 B/PT BRYZA w skali 1:48. Model znany, bo relację z powstawania tego modelu autor prowadził na forum. Ale jest to nowość, bo nie jest to pełen kadłub jak do tej pory, ale zestaw z pełnym wnętrzem kadłuba. Z pełnym wyposażeniem kabiny pilotów oraz przedział pasażerski, z możliwością otwarcia , i pokazania wnętrza. Już wstępna analiza zawartości dość sporego pudła wywołała u mnie mały dreszczyk. Poczułem to coś.
Nawet zbyt długo nie musiałem się zastanawiać, Decyzja zapadła. ROBIĘ.
Oto co znalazłem w pudle.

Oceniając ten zestaw muszę powiedzieć że jestem bardzo mile zaskoczony. Jakość odlewów żywicznych jest bardzo dobra. Nadlewy są bardzo minimalne. Jakość odtworzenia szczegółów bardzo wierna. Kilka fotek szczegółów.

Po małej analizie zdecydowałem że będzie to model robiony z pudła, ale wykorzystam maksymalnie to co daje nam autor. Będą otwarte boczne drzwi, i otwarte włazy w tylnej części kadłuba od spodu.
W przedziale pasażersko transportowym, będą ustawione foteliki pasażerskie. Można jeszcze zrobić wersję desantową, lub salonkę. Wszystko zależy od tego jakie foteliki wykorzystamy. Malowanie będzie w kamo. Numer boczny raczej taki jak na pudełku , czyli 0219. Zobaczymy co Pan Tomasz dla nas przygotował.
Mam teraz trochę wolnego, dlatego możecie oczekiwać dość intensywnego startu z budową modelu.