P-39Q Aircobra Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-39Q Aircobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » czwartek, 12 czerwca 2014, 02:19

Okey , uściślam ;o) . Skupiłem się na parametrach .

Wracamy do modelu : czas na elementy , których gołym okiem prawie nie widzę ,

Obrazek

Obrazek

ale dzięki zdjęciom mam szanse na ocene efektów pracy :) .
Oczywiście zdjęcia są fabularyzowane ( mam tylko dwie ręce ) , następnie użyje drobnego papieru na mokro ;o) .
GUDMUNDUR

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 13 czerwca 2014, 01:02

Pierwsze podejście do malowania malutkich elementów , jeszcze mokre i dlatego takie zdjęcia :-/ :

Obrazek

Obrazek
GUDMUNDUR

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 00:18

Drugie podejście do kół , mam nadzieje , że ostatnie .

Obrazek

Czekając na sprzęt do wycinania masek na koła , skorzystałem z porady Adama Słodowego pt : zrób to sam :mrgreen: .
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 15 czerwca 2014, 13:13

Sprzedam Ci patent na malowanie kół, jaki sprzedał mi kiedyś Piotr Dmitriuk.
Łatwy i efektowny.
No więc, jeśli nie mam kupionych masek, to robię następująco:

1. Przed jakimkolwiek malowaniem, ryję czymś ostrym (może być oprawiona igła, cyrkiel, cokolwiek) rowek pomiędzy felgą a oponą. On tam już jest, więc w praktyce tylko go pogłębiam. Robi to się zawsze równo, bo igła jest prowadzona przez istniejący rowek.
Trzeba tylko pogłębić.

2. Maluję felgi kolorem felg.

3. Biorę farbę do opon, najlepiej czarną :), najlepiej taką do malowania pędzelkiem (ja używam czarnego Vallejo Model Master), rozcieńczam ją dość znacznie, żeby była płynna, ale nie transparentna. Cienkim pędzelkiem, bardzo delikatnie, zapuszczam malutkie kropelki tej farby po krawędzi opony, tak aby farba sama wpłynęła w wyżłobiony rowek i rozpłynęła się w nim.

I gotowe, po kilku takich kropelkach masz idealną obwódkę z czarnej farby wokół felgi, wystarczy resztę pomalować tą samą farbą.

Jest jeszcze inna metoda, zamiast cięcia własnych masek:

Obrazek

Gotowe szablony od Eduarda (Eduard 00027) - przykładasz i malujesz.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 14:15

Na pewno moglibyśmy podyskutować na ten temat i to niekoniecznie jedna strona starczyłaby na to . Zwłaszcza , że na samym początku zrobiłbym podział na tych co widzą jak sokoły i na tych ( jak ja ) co potrzebują już okularów , lupy albo ( jak ja ) dopiero na szczegółowym zdjęciu widzą cokolwiek :shock: .
Ten sprzęcik , który użyłem jest przede wszystkim bardzo "szybki" i poręczny i bardzo tani . Jedyną wadą są szalone obroty . Ale wystarczy włożyć zużyte baterie - kręci wolniej ( recykling ). Dodatkowo , "hamulec obrotów" w postaci kciuka przyciskającego ten kapturek na czubku mieszałki . Jeśli ktoś nie pije dużo kawy ;o) i ma pewną ręke to wystarczy sama wykałaczka , okręcana w palcach . Ideałem jest tokarka , wkrętarka itp.
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 15 czerwca 2014, 14:17

Heh, nie sądzę żebyś miał z tym problem, bo naprawdę takie rycie igiełką zajmuję 15 sekund, a zapuszczenie kilku kropelek farby to 3 minuty.
Serio, spróbuj, najwyżej jak się nie uda to zamalujesz i zrobisz po swojemu.
Ta metoda jest naprawdę skuteczna i daje świetne efekty.
Solo

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 15 czerwca 2014, 14:26

Na co aerograf za prawie półtora klocka osobie, która ma problem z podstawowymi technikami modelarskimi jak nałożenie akceptowalnej warstwy farby? :roll: Drugi Solo rośnie?
Tomek Hejmo

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 14:30

Przy nowych modelach , zwłaszcza 1/48 felga jest zaznaczona ( nie ma problemu ) . Przy starych 1/72 często jest tylko klocek i obrys felgi trzeba stworzyć . Ja już próbowałem . Często okazywało się , że zestawowe " kółko " nie jest okrągłe po prostu i kończyło się na toczeniu i zmniejszaniu wymiarów w efekcie .
Krótko , dla mnie ( ślepego i bez pewnej ręki ) - maski albo super dokładna ,wolno obrotowa mini tokarka .
Widze , że często modelarze radzą sobie brudzeniem , washem . Ale to jest taki chwyt ;o)
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 15 czerwca 2014, 14:35

To zakup te szablony Eduarda, po prostu malujesz koło kolorem opony, przykładasz otwór o szerokości felgi i malujesz kolorem felgi.
Prościutka sprawa.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 15:05

Tomek Hejmo napisał(a):Na co aerograf za prawie półtora klocka osobie, która ma problem z podstawowymi technikami modelarskimi

Spokojnie , dzisiaj jest niedziela , dzień odprężenia :D . Malowanie modelu to nie operacja na otwartym sercu - nie ma presji , że pacjent umrze :? .
Co do aero - pomieszkaj trochę w innym kraju i dowiesz się , że to co dla Ciebie jest " półtora klocka " , tam jest po prostu zwykłą rzeczą , którą się nikt nie zachwyca .
Pozdrawiam :) .
GUDMUNDUR

Postprzez greatgonzo » niedziela, 15 czerwca 2014, 16:09

Nie widzę powodu, dla którego dobry aerograf miałby utrudnić malowanie. A innych przeciwwskazań nie dostrzegam lub nie rozumiem.
greatgonzo

Postprzez xmald » niedziela, 15 czerwca 2014, 16:13

Myślę, że Solo ma rację z tymi oponami, weź sobie spróbuj to raczej dość efektywna i bezproblemowa technika.
Tomek Hejmo napisał(a):Drugi Solo rośnie?

Tomek wydaje mi się, że w przypadku Solo i jego modeli - wydawanie kasy na dodatki i sprzęt raczej się opłaca patrząc na to jak mu ostatnimi czasy wychodzą - tendencja zdecydowanie zwyżkowa a GUDMUNDUROWI posiadanie dobrego sprzętu też raczej nie zaszkodzi!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 17:40

Solo napisał(a):Sprzedam Ci patent ... , jaki sprzedał mi kiedyś Piotr Dmitriuk.

A nie będzie teraz Piotr wołał kasy ode mnie za nielegalne kopiowanie ? :roll: :roll:
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 15 czerwca 2014, 17:42

Oj tam, Piotr jest chirurgiem, najwyżej pozwolisz mu czasami coś sobie wyciąć dla wprawy.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 15 czerwca 2014, 17:53

Solo napisał(a):Oj tam, Piotr jest chirurgiem, ... .

:-o To nożyki może skołować 8-) .

P.S. A jak gruba jest nić chirurgiczna 8-) ?
GUDMUNDUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat