Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 17 czerwca 2014, 13:31

Absolutnie nie chcę Cię stresować . Ja po prostu patrze na ten samochód jak dziecko , któremu się coś podoba :mrgreen: :lol:.
A jako dorosły jestem gotów za ten kolor tapicerki dopłacić ;o) .
Ostatnio edytowano piątek, 20 czerwca 2014, 23:25 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Reklama

Postprzez Dorotka » wtorek, 17 czerwca 2014, 13:37

GUDMUNDUR napisał(a):Absolutnie nie chcę Cię stresować . Ja po prostu patrze na ten samochód jak dziecko , któremu się coś podoba :mrgreen: :lol:.
A jako dorosły jestem gotów za ten kolor tapicerki dopłacić ;o) .

Spoko!

Ja się tak łatwo nie stresuje... Zrobiłem zdjęcie na innym tle, które zdecydowanie lepiej oddaje jego odcień. Sam oceń... Według mnie jest całkiem ok... Zresztą za leniwy jestem żeby go teraz zmieniać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
:)

Obrazek
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » środa, 18 czerwca 2014, 12:34

GUDMUNDUR namieszał mi w głowie z tym kolorem wnętrza, ale popatrzyłem tu i tam, pooglądałem wnętrze w różnym oświetleniu i doszedłem do wniosku..., że może być. Jak się komuś nie podoba to trudno, będzie jak jest... :P

Pozdrawiam
:mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 19 czerwca 2014, 20:20

Przygotowania do flockowania....

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » piątek, 20 czerwca 2014, 11:57

HELP :!: :mrgreen:

Nie będę udawał, że jestem mądry w temacie ... Mam te dwa specyfiki MIG-a, które widzicie poniżej. Poczytałem tu i tam jak tego używać ale jak mam być szczery to jakoś się rozczarowałem. Chciałem tym przejechać wszystko co w kabinie jest "jasne"... Spróbowałem na tych małych tylnych fotelach i praktycznie jedynym efektem jest uzyskanie niemal czarnego koloru we wgłębnych liniach. Spodziewałem się raczej jakiegoś "pogłębienia" koloru, zaciemnienia linii, etc. a tu raczej kicha :cry: Czy macie jakieś doświadczenia z tymi specyfikami? Czy one w ogóle nadają się do tego co chciałbym uzyskać?

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Boogeyman » piątek, 20 czerwca 2014, 22:37

Czyli wash dobrze działa :mrgreen: To co użyłeś służy właśnie do wypełniania linii podziału, jak chcesz stonować kolor to zastosuj filtr.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez Dorotka » piątek, 20 czerwca 2014, 22:52

Boogeyman napisał(a):Czyli wash dobrze działa :mrgreen: To co użyłeś służy właśnie do wypełniania linii podziału, jak chcesz stonować kolor to zastosuj filtr.

No dobra... Pytanie tylko jaki, bo mam nieodparte wrażenie, że wyszedł duużo za ciemny ...

P.S. Męczę drzwi, których co niektórzy na tym Forum mają całą kolekcję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jak widać dużo jeszcze poprawek :P

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 21 czerwca 2014, 21:40

Dziś mały "drzwiowy progressss"... Jest trochę lepiej.... Jutro pewnie da się położyć na to kolor ....

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Boogeyman » sobota, 21 czerwca 2014, 22:16

No dobra... Pytanie tylko jaki, bo mam nieodparte wrażenie, że wyszedł duużo za ciemny ...

O ile dobrze rozumiem to chcesz kolor bazowy rozjaśnić. A filtr może go tylko przyciemnić, przynajmniej tak ja go używam. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś w ten sposób rozjaśnił coś.
Boogeyman

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 05:14

Czołem!

Nigdy nie korzystałem ze specyfików tego typu tak więc nie dziwcie się "dziwności" pytań :P Efekt na którym mi zależało to zapuszczenie linii i "podkreślenie" wszelkich zagięć, etc. Takie "wyartykułowanie" wnętrza. Użyty preparat MIG-a bardzo mocno zaciemnił linie na "eksperymentalnym kawałku". Kolor bazowy praktycznie przestał przebijać. Być może lakier zaczął odrobinę bardziej świecić. Spodziewałem się czegoś innego, ale obecnie wiem że jest (jeżeli chodzi o działanie) ok. Jaki filtr zastosować na ten akurat jasny kolor także nie mam pojęcia... Chodzi o jego minimalne przyciemnienie....

Obrazek
Dorotka

Postprzez MesserDesign » niedziela, 22 czerwca 2014, 10:36

Weź sobie brązową farbę, rozcieńcz ją do konsystencji wody i będziesz miał filtr. Jeżeli chcesz tylko leciutko ściemnić to polecam Ci baaardzo rozcieńczyć brąz ( "woda" tylko delikatnie zabarwiona brązem ) i nałożyć na wybrane części z aero albo z pędzla ( bardziej ryzykowne ). Opcjonalnie rozcieńcz trochę smoke z Tamiya i psikaj - tez da taki efekt ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 11:12

MesserDesign napisał(a):Weź sobie brązową farbę, rozcieńcz ją do konsystencji wody i będziesz miał filtr. Jeżeli chcesz tylko leciutko ściemnić to polecam Ci baaardzo rozcieńczyć brąz ( "woda" tylko delikatnie zabarwiona brązem ) i nałożyć na wybrane części z aero albo z pędzla ( bardziej ryzykowne ). Opcjonalnie rozcieńcz trochę smoke z Tamiya i psikaj - tez da taki efekt ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign

Dzięki ... Dobra już wiem o co chodzi... Niestety wewnętrzny system jakości nie przepuścił tych "drzwi" ... Walczę od nowa z wykorzystaniem "adhesive seat belt cloth"... Zobaczymy co z tego wyjdzie... Przy okazji czy ktoś kładł na to farbę?

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Boogeyman » niedziela, 22 czerwca 2014, 11:17

Odnośnie filtrów przeczytaj jeszcze to: viewtopic.php?f=76&t=1306&start=30
Mógłbyś jeszcze z ciekawości pokazać efekt na tych siedzeniach jaki ci wyszedł?
Boogeyman

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 12:02

Boogeyman napisał(a):Odnośnie filtrów przeczytaj jeszcze to: viewtopic.php?f=76&t=1306&start=30
Mógłbyś jeszcze z ciekawości pokazać efekt na tych siedzeniach jaki ci wyszedł?

Pokażę jak tylko coś skończę :) Na tę chwilę nic do pokazania nie ma :) Dzięki za wskazanie wątku!

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 12:42

No to spróbowałem i z efektu jestem zadowolony, z pewnością bardziej niż z blach. Dla jasności przekazu chodzi o to co z przodu drzwi, czyli tą "siateczkę":

Obrazek

Bez zbytnich ceregieli (czytaj na oko) przyciąłem i przykleiłem (to się samo lepi) produkt T2M... Niestety miałem tylko w tym kolorze:

Obrazek

Materiał jest bardzo cienki, doskonale się kładzie (możliwość przyklejania i odklejania) i w mojej ocenie jest dużo lepszy od blachy... Można go też spokojnie malować (poniżej psiknięty grubo bez poprawek, etc), choć trzeba mieć kolor jak najbardziej zbliżony do koloru bazowego... Generalnie chyba rzecz godna polecenia...

Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat